V75®: Snyggt hattrick för Djuse

,

Resolut spetsladdning, perfekt tempobedömning utvändigt om ledaren och en elegant ryggresa från sämsta utgångsläget. Magnus A Djuse visade upp sitt kuskregister i ett hattrick på V75. – Det har gått fantastiskt bra och det är jätteroligt, kommenterade landets kuskchampion efter uppvisningen.

Aldrig har en svensk kusk slagit igenom på samma sätt i så unga år som Magnus A Djuse.
Framröstad till ”Årets kusk” 2022 som 22-åring följde han upp med ännu starkare siffror i fjol då han inte bara blev segerrikast i landet med 279 triumfer utan även besegrade ”omöjlige” Örjan Kihlström gällande inkörda pengar med över 49 miljoner kronor.
Och ska man gå efter resultaten från årets första STL-finaler på Solvalla finns inget som talar för att dominansen ska avta.
Djuse satte tonen direkt då han bombade till spets med Mattias Djuses vinterspecialist Global Classified och tog emot uppvaktningen från Barbro Kronos i en 1.07-öppning.
– Han blev väldigt laddad bakom bilen så jag testade lite extra och han öppnade väldigt bra. Jag tyckte att han kändes så fin att jag blev väldigt sugen att testa i ledningen, det fick kosta lite vad det ville, idag var jag tjurig, kommenterade Magnus A Djuse taktiken som bar hela vägen och gladde storebror:
– En jättefin och trevlig häst som gör bra lopp hela tiden, roligt att sätta pricken över i och vinna en silverfinal trots en så otroligt tuff öppning, sade Mattias Djuse.

”Nästan som att han inte nuddar banan”
Nästa uppgift var att lotsa Markus Schöns maffige femåring Janks Morton till sjätte segern i sjunde starten vilket löstes med full kontroll utanpå ledaren.
– Vilken häst, vilken inställning han har. Jag tänkte att 1.13 första varvet i dödens skulle bli tufft, men han har både inställning och hjärta/lungor. Jag har hållit honom högt hela tiden, men nu får jag hålla honom på en ännu högre nivå. Det är fortfarande vinter och det finns mycket att slipa på, mös segertränaren medan Magnus A Djuse gav omdömet ”en väldigt spännande häst för framtiden” innan han svingade sig bakom en annan jättetalang i Timo Nurmos’ fyraåring Bear High.
Spår 12 bakom bilen var värsta tänkbara utgångsläge i ett Margareta-lopp med 300 000 kronor till vinnaren, men ekipaget blåste förbi konkurrenterna sedan Djuse sparat krutet i ryggar fram till upploppet.
– Hästen studsar fram, det nästan som att han inte nuddar banan, han går ovanpå. Det är aldrig lätt från sådana lägen, men han är väldigt fartfylld. Nu löste det sig och han fick bra draghjälp, då är han effektiv på speed, berömde Magnus A Djuse sedan han fullbordat sitt hattrick.

Jackpot på lördag
Omgångens största favorit var High On Pepper som kan börja göra anspråk på titeln som landets bästa häst – just nu.
Han lekte med sina konkurrenter i Bulwarks lopp sedan Jorma Kontio forcerat till spets på första långsidan.
– Han blir bättre och bättre hela tiden. Idag var han jättefin, nästan 100 procent i travet, berömde Kontio om sexåringen som fått utstå mycket spott och spe för sitt sätt att röra sig, men nu såg smidigare ut än någon gång och torde bli en faktor även i sommarens stora stayerlopp.
André Eklundhs frontrunner Jalapeno K. hittade till favoritpositionen och var omutlig i händerna på Erik Adielsson medan Sara Brodins ”stålmormor” Olga Utca spurtade hem Diamantstoet för Gustav Johansson.
Adrian Kolgjini satte punkt för omgången med att välja en oväntad taktik bakom Danao Degli Dei, som rusat till överlägsna triumfer på V75 över sprinterdistans, men nu fick anfalla bakifrån och visade sig klara det galant.
– Det är en riktigt, riktigt bra häst som skulle kunna ta språnget rätt under eliten. Om man snackar svenska så Sweden Cup istället för Elitloppet. Nu fick vi ryggar första kilometern och det var räddningen. Han är ett vilddjur, när han väl stuckit så sticker han, berättade Kolgjini sedan han fastställt utdelningen på V75 till 2 220 kronor för sju rätt.
Jackpot på fem rätt innebär att över 25 miljoner kronor vandrar vidare till kommande lördag på Åby där ATG spår en sjurättspott på minst 49 miljoner.