Malin Albinsson/TR Bild.

V75®: Snabbfotade seniorer

,

Gammal är äldst.
Tolvårige Tycoon Conway Hall och nioåriga Dear Friend tog hem lördagens huvudlöpningar på Åbytravet.
– Det är den överlägset snabbaste hästen jag har kört, berömde Johan Untersteiner sin ”stålmormor” som köpte sig ytterligare en månads respit till avelsarbetet.


Hon var kanske inte explosiv som vanligt bakom bilen.
Men när Johan Untersteiner väl kört sig till ledningen fick nio år unga Dear Friend konkurrenterna att se ut som småflickor i Henning Kraffts Minne för stoeliten.
– Det är en fantastisk individ. En riktig diva, men när det väl är dags så tar hon fram växlarna och springer. Det är den överlägset snabbaste hästen jag har kört, och jag har kört många snabba. Benen går ohyggligt fort på henne, den tekniken har jag nog inte sett på en annan häst, konstaterade Johan Untersteiner som kunde kosta på sig att vinka på publiken över upploppet sedan han åkt undan på 1.12,3/1 640 meter autostart.
– Det är lite vårkänslor i luften och när publiken står utomhus och applåderar, då får jag bjuda tillbaka och tacka.
Nu väntar förmodligen ett sista äventyr i öst innan den femfaldiga miljonärskan får avsluta karriären.
– Vi vann ju Seinäjoki-Race förra året och det är bara fyra veckor kvar till det loppet. Så varför inte, och ta avelsboxen efter det, funderade Untersteiner.

Snabbast genom tiderna?
Betydligt snabbare gick det i Algot Scotts Minne, tillika gulddivisionen.
Detta tack vare en löpsugen Disco Volante som första gången utrustad med helstängt huvudlag dundrade rundan på 1.09,4.
Det gav stumma ben och såg ut att öppna för bakomvarande Harran Boko och Per Nordstörm.
Men den senare slog på galopp vid ingången till upploppet varpå fältet låg öppet för dagens första knall när skuggande veteranen Tycoon Conway Hall kopplade grepp för Flemming Jensen.
– Det han presterade idag, det är speciellt. Vi fick en bra position och allt stämde på vägen med hårt tempo. Om vi kommit förbi Pers häst får vi aldrig veta, den såg pigg ut också. Den här segern var något extra, konstaterade Flemming Jensen sedan han kört 1.10,0/1 640 meter autostart, det snabbaste som travats på svenska travbanor i år och månne den bästa vinnartid som noterats av en tolvåring överhuvudtaget?

Känslosamt för Stenströmer
De två tilläggsloppen för ston var dagens öppnaste på förhand och bjöd också på överraskningar.
Den första kom genom Simon Helm som blåste förbi konkurrenterna bakom Listas Tinge Ling.
– Vilken avslutning, vad ska man säga, jag bara skakar. Det här är jättestort, det är första gången jag vinner på V75, jublade tränaren Patrik Pettersson.
Lika tagen var förstås inte Per Lennartsson sedan första gången barfotatravande Cala Mayor De B. levererat omgångens största överraskning.
– Hon var otroligt lovande som tvååring, sedan sparkade hon sönder sig och det har tagit lång tid att komma tillbaka. Idag nyttjade hon sin kapacitet till 100 procent och då satt hon där, redogjorde Lennartsson på sitt analytiska manér.
En annan som brukar som vara bra på att hålla känslorna i styr är Ulf Stenströmer.
Men inte den här gången.
För en vecka sedan tvingades han avliva stallets stjärna Handsome Brad efter en tragisk “freak accident” i hagen.
Nu fick han se Borups Tornado krossa konkurrenterna i en imponerande uppvisning för Ulf Ohlsson.
– Det är Brad. Tack så mycket till alla som hört av sig om Brad. Det här var skönt, sade Stenströmer, förgäves kämpande med att hålla tårarna tillbaka.

Strålande spurt av Unico Broline
Att omgångens största favorit Amalencius B.B. (Örjan Kihlström körde och Timo Nurmos tränar) motsvarade förväntningarna i en härlig duell med Best OfDream Trio såg till att hålla värdet inför avslutningen nere till knappa halvmiljonen.
Det landade i en utdelning på 1 987 140 kronor sedan Sofia Aronssons pånyttfödde Unico Broline svarat för ännu en magnifik spurtuppvisning och städat av ledande Sweetman i glimrande stil för Erik Adielsson.
Den största vinsten på V75 gick till ett andelsystem där 59 köpare fick dela på 8 492 188 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75