Konkurrenterna gjorde sitt bästa för att bjuda upp till kamp.
Det spelade ingen roll.
Propulsion krossade motståndet i Olympiatravet.
– Det ska inte gå att vinna ett sådant lopp den väg han fick vandra idag. Han är unik, berömde Örjan Kihlström.

I vissa travlopp får storfavoriter mycket gratis.
Olympiatravet 2019 var verkligen inte ett sådant lopp.
Propulsion tvingades göra allt grovjobb på egen hand, men var ändå omutlig i årets första drabbning för den äldre eliten.
– Man blir tagen faktiskt. Han är helt enorm. Jag har fått svälja några gånger efter loppet, sade en tagen Örjan Kihlström som valde att backa ner i kön från start och sedan blev utsvarad i tredjespår genom andra svängen av Muscle Hustle.
Inte förrän varvet från mål var Propulsion framme utvändigt ledande Cyber Lane, men när upploppet nalkades visade åttaåringen varför han i fjol blev den förste svensktränade häst genom tiderna att springa in elva miljoner kronor under en säsong.
Utmaningarna kom från två hästar som sprungit på innerspår och utnyttjat open stretch, men varken Handsome Brad eller fransyskan Bahia Quesnot hade tillräckligt spurtkrut att utmana på allvar.
– Jag har skrikigt och svurit. Det blev jättetufft. Men han är grymt stark. Vilken kämpe, pustade tränade Daniel Redén som om möjligt ser ut att ha satt USA-importen i ännu bättre skick under dennes deklarerat sista säsong på tävlingsbanan.
– Det finns så många växlar i den här hästen. Man kan inte tro att han är åtta år och har tävlat i eliten så länge. Det är nog den tuffaste häst jag kommer att komma i kontakt med i hela mitt liv. Det finns inga mer ord att säga om honom, fortsatte Redén som nu kan matcha vidare mot Elitloppet – där Propulsion fått nöja sig med andrapriset två år i rad.
Belöningen på 1,5 miljoner kronor innebär att Propulsion ligger på par jämfört med sina rekordsiffror från 2018.
Segertiden 1.10,9 är densamma som noterats i tre av de fem senaste upplagorna av Olympiatravet och ska ses i ljuset av att underlaget var rejält smetigt på ytan.

Gocciadoro show
Men att banan plågats av regn var inget hinder mot sportsliga prestationer av högsta klass även i övriga lopp.
Den första urladdningen kom i silverdivisionen då Fredrik B Larsson valde att trycka på startknappen hos Milliondollarrhyme i dennes första framträdande över sprinterdistans.
Det gav ledning och 1.09,6 första varvet vilket var tillräckligt för att dra alla konkurrenter möra utom italienske kullkamraten Vareta’ Luis.
Alessandro Gocciadoro lyckades hitta ner i ledarryggen trots en vid förstasväng och bjöd på en sällsynt engagerad segergest sedan han slagit sig förbi sista biten.
– Det är en lång historia, men det är en häst som ligger väldigt nära mitt hjärta. En speciell häst i stallet, förklarade italienaren som emellertid hade sparat sitt bästa krut till bronsdivisionen där Vincero’ Gar stod för en sällsynt uppvisning.
Spetsälskande Harran Boko körde sig förbi i första sväng, men Gocciadoro hade inte läst läxan kring sin konkurrents egenskaper och bjöd på en brutal tryckare som utmynnade i våldsamma 1.09,9 första varvet. Efter att ha liftat med i rygg en bit så rundade favoriten sin antagonist på sista bortre långsidan och dundrade undan på 1.11,9/2 140 meter.
– Jag trodde att jag skulle bli släppt till ledningen, men nu fick vi köra i rygg istället. Hästen var formidabel, sade Gocciadoro innan han fick ta emot pris från det svenska skidskyttelandslaget.

“Ruggigt stark häst”
En fartfest av ett helt annat slag kom i Olympiastayern som utvecklades till ett märkligt lopp sedan Örjan Kihlström kört till ledningen med Whipped Eggs och ställt kronometern på 1.14-fart.
Det var alldeles för snabbt tyckte konkurrenterna som sprang sina lopp 50 meter bakom och sedan aldrig kom i närheten.
– Han fick tuffa på i sin fart hela vägen och de andra var på behörigt avstånd. Och han höll farten så bra att de inte kom närmare heller. En ruggigt stark häst, konstaterade Kihlström om valacken som onekligen visade varför tränare Robert Bergh på förhand så gärna vill se honom komma till ledningen.
Betydligt långsammare körde Björn Goop i täten bakom Mellby Free som fick en oväntat behaglig årsdebut i Lovely Godivas lopp sedan flera av konkurrenterna galopperat från början.
– Det kommer att bli en mellansäsong det här, ett femårigt sto som måste ut och möta eliten. Men hon har något lite extra i sig, jag hoppas att hon ska kunna hitta en eller två växlar till, förklarade Goop om hästen som i och med triumfen tjänat 6,5 miljoner kronor och aldrig varit utanför prispallen på karriärens 15 starter.

Jackpot på lördag
Femåringarna dominerade stort och den femte vinnaren född 2014 var tyske
Norton Commander, som onekligen också ser ut att ha både en och två växlar kvar i sin stora kropp. Marc Elias skötte tömmarna åt pappa Conrad Lugauer och valde att dundra runt konkurrenterna via tredjespår utan rygg på slutvarvet.
Omgångens yngste vinnare tillika skräll signerades Jörgen Westholm som prickade starten snyggt med USA-födde fyraåringen Remarkable Feet, släppte till hårt betrodde Viking Brodde, och speedade förbi via open stretch.
Det gjorde att utdelningen trots favoritparaden orkade upp i 5 028 kronor kronor för sju rätt.
På fem rätt blev det jackpot vilket innebär att 26,4 miljoner kronor vandrar vidare till kommande lördag på Örebrotravet.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad april 27, 2019 20:02 via Kanal75

Dagens tävlingar