Lars Jakobsson TR Bild.

V75®: Omöjlig prestation när Alf nådde tusen segrar

,

Supertalangen Tekno Jerven svarade för en osannolik prestation när han fixade Alf Jonssons tusende tränarseger.
– Man tror inte det är sant, galoppera bort så mycket och vinner så lätt ändå, odriven, sa den 73-årige travnestorn.


När Tekno Jerven galopperade kort efter start och hamnade sist var det inte bara tränaren hemma i tv-soffan i Njurunda som gav upp tankarna på seger.
När kusken Jimmy Jonsson drog i högertömmen 700 meter från mål hoppades pappa Alf på pengar.
– Jag vet att han är ganska stark, jag hoppades på en fin slant i mål, men inte att han skulle vinna med 20 meter, odriven, sa Bergsåkertränaren.
Vad säger du om prestationen?
– När man får se en sådan här uppvisning måste man må bra. Med den startgaloppen måste det vara det bästa jag har sett nästan, även om jag är part i målet så tycker jag det.
Uppvisningen innebar samtidigt Alf Jonssons tusende tränarseger i en lång och framgångsrik karriär.
– Det är klart att det är jättekul. Det är en prestation jag gjort och det är jättebra.
Jimmy Jonsson var förstås också väldigt glad efter den historiska segern.
– Våldsamt roligt, jag får vinna V75®, Alfs tusende seger och en våldsam prestation. Jättekul!
Action hela vägen. Upploppet var sjukt, han var så laddad in mot upploppet att han var nära att hoppa, berättade segerkusken.

Experterna om prestationen
Att se en häst tappa så mycket på galopp och sedan bara runda fältet till överlägsen seger är sällsynt i modern travsport, ännu mer sällsynt i travets elitserie V75®.
– Det är bland det sjukaste man sett, vad är det för häst, utbrast experten Jennifer Tillman i TV4
– Hästen är grym, det går inte att galoppera bort så där mycket på den här nivån och sen skölja dem på en långsida och vinna med 20-30 meter. Att det här händer i seger nummer tusen är som en fil, som att det är regisserat, sa tipsexperten Micke Nybrink om det faktum att den omöjliga prestationen även gav tränaren seger tusen i karriären.

Flera spetsvinnare
I gulddivisionen (V75-4) kunde Ulf Ohlsson tidigt placera favoriten Disco Volante i ledningen och i löpsugen stil fixade åttaåringen årets andra raka seger även om det tog emot sista biten.
Lite i skymundan gjorde elitloppshästen Sorbet årsdebut men Daniel Redéns åttafaldiga miljonär slutade oplacerad.
V75 inleddes med ett sprinterlopp i silverdivisionen och sedan Remarkable Feet enkelt försvarat innerspåret blev det ledning från start till mål tillsammans med kusken och tränaren Jörgen Westholm. Favoriten Merrit avslutade som vanligt vasst och försökte utmana sista biten men Remarkable Feet visade rätt inställning och höll undan ganska säkert.
Även i V75-5 blev det seger för spetshästen sedan Mika Forss forcerat Power Blaster till täten efter 500 meter. Tränar vinnaren i klass II gör Roni Paldan.
V75-6 bjöd på en liten överraskning och även i klass I var ledningen närmsta vägen till mål. Erik Adielsson prickade springspåret med Daysofourlives och vann till slut säkert. Tränar vinnaren gör Anna Näsman Lindberg.

Favoriten vann vidöppna loppet
V75-2 var ett stolopp med 15 hästar och på förhand pratades det om att det var väldigt öppet. Men när krutröken skingrats stod favoriten Lupin Håleryd i vinnarcirkeln tillsammans med sin tränare och kusk Robert Dunder.
Lupin Håleryd satt näst sista utvändigt från sitt tillägg och följde sedan med som andra häst i tredjespår dryga varvet från mål, dryga 600 kvar blev hon av med sin draghjälp och fick sedan göra grovjobbet själv, segergreppet kopplades genom slutsvängen och in på upploppet gick hon undan på pigga ben när kusken drog tussarna.
Segern var den femte på tolv starter i år för Robert Dunders formstall som inlett 2021 strålande.
Bronsdivisionen som avslutade V75 blev kanske dagens mest dramatiska lopp där en het Västerbo Pokerface satte färg på långloppet över dryga tre kilometer i väldigt högt tempo. In mot upploppet tog 73-oddsaren Wind Knight över men 100 kvar kom luckan invändigt för 12-oddsaren Mas Capacity som spurtade sylvasst i händerna på Jorma Kontio. Tränaren vinnaren gör Katja Melkko.
Sju rätt på V75 gav 40 649 kronor, sex rätt gav 403 kronor och fem rätt 43 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75