V75® (nyårsafton): Kontio avslutade året med segergest

,

High On Pepper vann sista travloppet 2023 – Sylvesterloppet på Axevalla med 540 180 kronor till vinnaren. Då bjöd Jorma Kontio på en segergest! – En speciell seger, sa segerkusken.

Det har blivit en tradition att travåret avslutas med V75® och Sylvesterloppet på Axevalla. Ett styrkeprov som med ett förstapris över halvmiljonen alltid lockar starka startfält.
Årets upplaga blev en uppvisning av favoriten High On Pepper som tillsammans med kusken Jorma Kontio visade att han kanske är landets starkaste häst.
Katja Melkko tränar femåringen som avslutade året med femte raka segern.
Från 60 meters tillägg så kunde High On Pepper följa med som fjärdehäst i tredjespår när hästarna gick in på sista varvet och 500 kvar vred Jorma Kontio ut i fjärdespår. Det såg länge svårt ut för favoriten men gick urstarkt över upploppet och vann till slut mycket säkert.
Jorma Kontio som är på väg mot 12 000 segrar i karriären bjöd på något så ovanligt som en liten segergest.
– I sista sväng var det långt fram.Vi var i fjärdespår ochjag hoppadesatt vi kunde sluta fyra-femma. Hästen bara ökar hela vägen. Han är jättestark och har ett bra löphuvud, sa Jorma Kontio.

Skrällar inledde drömjackpoten
Det skrällde direkt i drömjackpot-omgången som lockade med 99,3 miljoner kronor i potten för 7 rätt. V75 bjöd även på årets högsta omsättning: 164 732 930 kronor.
22-oddsaren Eva Kant Gar fick lucka och kunde avgöra från rygg ledaren över Axevallas berömt långa upplopp. Ole Johan Östre satt i segersulkyn och tränar vinnaren gör Magnus Dahlén.
Utgångsvärdet på V75 blev 354 kronor. Omsättningen blev 164 732 930 kronor.
Ny skräll blev det i V75-2 där hemmatränaren Sofia Aronsson fick jubla från sidan då det blev en stalldubbel då Take Your Time fångade in Hoohoo Haahaa i sista stegen. Magnus Jakobsson var snabb från start med 12-oddsaren och släppte kommandot utan strid för att sedan få luckan från rygg ledaren sista biten.
– Jag har aldrig varit med en så lång dipp som stallet haft i år så nu är man nästan dubbelt så glad. Jag hade en go känsla i dag sa Sofia Aronsson.
Efter den inledningen blev det inte fler överraskningar och 2 133 system klarade 7 rätt och fick 46 571 kronor vardera

Untersteiner landets tränarchampion
Hårt i mål blev det i V75-3 men målfotot visade att favoriten Marabou Brodda från andra utvändigt fick nosen före Heroine Darling som gjorde jobbet utvändigt ledaren.
Thomas Uhrberg tränar och körde vinnaren som tog årets sjätte seger på 14 starter.
– Vi fick ett fint lopp och hon avslutade strålande, konstaterade segerkusken.
Andrahandsfavoriten No Talking You vände ut-och-in på motståndet i V75-4 och gick från sista plats till seger över upploppet. Johan Untersteiner tränar vinnaren och i segersulkyn satt pappa Peter Untersteiner.
Segern var värd 100 000 kronor och säkrade segern i den svenska tränarligan för Johan Untersteiner.
– Snöret gick av när jag skulle rycka tussarna så bomullen sitter kvar i öronen, det hade varit försmädligt om vi förlorat på grund at det. Jag är världens mest lyckliga second trainer, sa Peter Untersteiner.

Persson avslutade året med kuskdubbel
Det blev favoritseger i V75-5 där Ola Samuelsson-tränade Judge D. ledde loppet från start till mål. Fyraåringen schabblade en del med travet sista halvvarvet och fick bra stöd av Stefan Persson i sulkyn.
– Han har bra inställning. Den här hästen hjälper till väldigt mycket själv, sa Stefan Persson.
Stefan Persson som har haft sitt bästa år i sulkyn 2023 följde upp med seger även i V75-6 med andrahandsfavoriten Cassius Clay D.E. som knockade konkurrenterna från positionen utvändigt ledaren. Segern var värd 100 000 kronor och därmed passerade Stefan Persson 20 miljoner kronor inkört under en säsong för första gången. Stefans fru Linda Persson tränar vinnaren.