V75: Ny uppvisning av flygande holländaren

,

Peter Untersteiner var orolig på förhand över startmomentet.
Det klarade General Bianco galant och sedan hade den flygande holländaren stor uppvisning och vann överlägset.
– Det var en härlig känsla när jag lyfte ut honom, sa Peter Untersteiner som bjöd på segergest redan 50 meter före mål.

Den här blåsiga derbylördagen på Jägersro fick även en uppfriskande inledning på V75-omgången genom storfavoriten General Bianco. Den fyraårige valacken tog sin fjärde seger i femte starten på svensk mark och i regi Peter Untersteiner. Tränaren hade innan loppet sina farhågor över att General Bianco aldrig hade startat i voltstart tidigare. Untersteiner var lite orolig och menade att det kunde vara galopprisk från spår två i voltstart. Men efter en lugn inledning var det aldrig någon fara. General Bianco klev iväg hur stabilt som helst från sina 20 meters tillägg.
– Han löd mig förvånansvärt bra när vi voltade i värmningen och det fungerade även fint i loppet, sa Peter Untersteiner.
General Bianco satt långt ner i kön men när kusken bad om marschorder över sista bortre långsidan gick det undan värre. Hästen, som är född i Holland, flög förbi hela fältet i ett huj och slog tidigt klorna i ledande Romeo Face. Över upploppet brisade General Bianco ifrån till en överlägsen seger och imponerade på tiden 1.13,0 över distansen 2160 meter.
– Han var nästan lite lat och sprang med lösa tömmar första varvet. Det var en härlig känsla när jag lyfte ut honom på långsidan. Han blåste förbi hela fältet på ett språng och då är det gott att vara kusk, sa Peter Untersteiner som gjorde segergest 50 meter före mål.
– Jag brukar inte syssla med såna dumheter, men jag kunde inte låta bli när jag hörde publiken jubla, sa han och log med hela ansiktet.

Enkelt för Volstead i guld
En annan storfavorit som höll på V75 var Volstead som vann gulddivisionen i tämligen odramatisk stil för Johnny Takter. Vinnaren av Sweden Cup tidigare i år öppnade snabbt till ledningen och kunde efter en snabb inledning dämpa tempot. Den Stefan Melander-tränade hästen stack sedan enkelt undan över upploppet och Tango Negro som fick chansen ifrån rygg på ledaren kunde aldrig hota på allvar. Segertiden för Volstead blev 1.10,9 över distansen 1640 meter med bistart. Trea blev D.D.’s Hitman som hamnade omöjligt till långt bak men som gick ett starkt slutvarv i tredjespår utan rygg.
– Han kändes jättefin i dag och är beroende av en väldigt fast bana, sa Johnny Takter.

Global Trust bara bäst från dödens
Det var totalt fyra storfavoriter som vann den här V75-dagen och i V75-5 var Global Trust bara bäst. Trots ett lopp utvändigt om ledande Highland Park hade han mod och styrka att avgöra över upploppet för Jorma Kontio. Det var en imponerande seger av den Timo Nurmos-tränade fyraåringen som förra veckan var med och kvalade till Svenskt Travderby då han blev fyra.
– Det är en jättefin häst som var mycket bra i dag. Han är så stark och jag vet att han går bra i dödens också. Med ett bättre spår förra veckan hade han kunnat vara med i Derbyt. Han har mycket utveckling kvar i sig, sa Timo Nurmos.

Angle of Attack – fantastisk efter den öppningen”
Den fjärde favoritsegern kom i V75-avslutningen där Angle of Attack vann efter en rasande inledning. Flera startraketer körde om ledningen och Angle of Attack accelererade bäst in i mot första kurvan och tog täten. Men det kostade 1.07,5 första halvvarvet, vilket var dagens snabbaste öppning på Jägersro. Men den Robert Bergh-tränade hästen stod pall för den tuffa öppningen och höll undan till en säker seger. En otroligt imponerande insats på tiden 1.11,1/1640a.
– Det var fantastiskt bra gjort att vinna med den spänsten över mål efter den öppningen. Det är en otrolig frontrunner och det känns otroligt mäktigt och läckert för han har en spänst och teknik som är fantastisk, berömde Robert Bergh.

Rejäla skrällar på V75
Trots att fyra storfavoriter vann på V75 gav sju rätt 474 625 kronor. Anledningen till den höga utdelningen var att det i de tre andra loppen blev tre rejäla smällkarameller. Åtminstone i två av dem där en vinnare var streckad på en procent (Danne Edel) och Twist And Shout på mindre än en procent.
Det började i V75-2 där Lutfi Kolgjini körde till ledningen efter ett halvvarv från bakspår med Marciano. Han blev uppvaktad i omgångar men höll undan till en säker seger i ett galoppfyllt lopp.
I V75-4 sänkte Twist And Shout de flesta V75-spelare när hon spurtade till seger för Jeppe Juel efter en rejäl avslutning. Det Jerry Riordan-tränade stoet delade ut 50 gånger pengarna i vinnarodds.

Danne Edel piggare i ledningen”
Och det skulle komma en knall till på V75 och den levererade Björn Goop i den sjätte avdelningen bakom Reijo Liljendahl-tränade Danne Edel. Hästen hade bara startat från tillägg i långa lopp i flera starter i rad men hade nu framspår bakom bilen och det utnyttjade Goop. Han skickade iväg Danne Edel till ledningen och svarade resolut ut favoriten Electric Light. Björn höll sedan igång Danne Edel hela vägen och även om Speedy Foxy Vicane försökte från rygg på ledaren över upploppet kunde hon aldrig ta sig förbi. Därmed var Danne Edels första seger i årets 13:e start ett faktum.
– Han kändes bra och var så väldigt pigg i provstarten att jag ville prova i ledningen. Han var så fokuserad och han var bra när jag körde honom i ett lopp över fyra kilometer tidigare. Han öppnade jättebra bakom bilen och är van att få jaga och när vi nu fick ledningen så tänkte jag att då får han gå där. Han blev piggare i ledningen, sa Björn Goop.

Michael Carlsson, Kanal 75