Lars Jakobsson/TR Bild.

V75®: Mister Hercules kung i prinsens lopp

,

Hängande i tredjespår hela första varvet i ursinnigt tempo.
När mållinjen skars var han först.
Mister Hercules gjorde en magnifik prestation när han tog hem H.K.H. Prins Daniels lopp.
– Det ska inte vara möjligt, kommenterade hästens tränare Daniel Redén.


En segercheck på 400 000 kronor och en elitloppsbiljett stod på spel i lördagens huvudnummer på Gävletravet. Och det blev en rafflande uppgörelse. Hemmahoppet Kia Ora lyckades svara ut favoriten Usain Töll från start och nådde 500 meter på mycket snabba 1.05,0. Vid varvning visade klockan 1.09,5 och då hade Mister Hercules hängt i tredjespår hela vägen. Det hindrade honom inte ifrån att tugga vidare och komma ner som första häst i andraspår när Usain Töll övertog ledningen inför slutkurvan. Den senare galopperade vid upploppets början men Mister Hercules bara ångade vidare och visade enorm vinnarskalle när han efter det obarmhärtigt tuffa loppet svarade Click Bait den sista biten och höll nosen först över mållinjen.
– Det är obegripligt, fruktansvärt bra, sa hästens närmast chockade tränare Daniel Redén.
– Han har varit väldigt bra sedan han var liten men han har haft en liten djävul i sig så att det har krånglat till sig när det är något stort. Nu fick han ta ut sig för en gångs skull. Det här var något extra!
Sexåringen vann på kilometertiden 1.09,7 över elitloppsdistansen 1 609 meter och om kretsen runt hästen vill har han en plats i Elitloppet på Solvalla nästa söndag. Men där har Daniel Redén redan med Don Fanucci Zet och Hail Mary och inför lördagens lopp ställde han sig tveksam till att även starta Mister Hercules i Elitloppet.
– Jag kanske måste tänka om men jag får prata med Ninni, det är hennes kille det här.
Hästens skötare Ninni Gardelin ser gärna sin ögonsten på Solvalla kommande helg.
– Det här var helt galet. Jag vet att han är bra men han gör ju något sjukt lopp.
– Elitloppet hade varit jättestort så klart. Vi får väl se vad tränaren säger och hur hästen mår i morgon, men det skulle vara det största för oss, sa Ninni Gardelin.

Trippel för team Redén-Kihlström
Örjan Kihlström satt i sulkyn bakom Mister Hercules och han satte dit ytterligare två hästar åt Daniel Redén inom V75. Först ut var PolePosition som fick en dryg förstasväng i tredjespår men i andra kurvan fick han överta ledningen och därmed skulle det visa sig att loppet var över. Utvändige Mister Jigolo bjöd på viss uppvaktning men PolePosition hade inga problem med att freda sig och när Örjan Kihlström bad om det på den sista bortre långsidan älgade hästen ifrån konkurrenterna till överlägsen seger i sin något knackiga stil.
– Han är stor och gänglig än så länge men i dag hade jag lättat från tunga till lätta järnskor och han såg bra mycket rappare ut. Det är en väldigt spännande häst för framtiden. Vi skyndar långsamt men jag tror inte att han är så mycket sämre än mina bästa fyraåringar, sa Daniel Redén.
Bronsdivisionen utvecklades även den till en show signerad Redén-Kihlström. Vägen till segern underlättades av att favoritspelade Joe Dalton galopperade i ledningen i första sväng men sättet Felicia Zet vann på imponerade ändå. Från positionen utvändigt om ledaren lämnade hon motståndet över upploppet.
– Hon var stark och rejäl i dag. Det enda kritiska var att hon var på halvfel i sista sväng men när hon väl rättade till det vann hon säkert med både tussar och norsken kvar, sa Örjan Kihlström.

Italiensk uppvisning i silver
Blumen Indal gjorde debut på svensk mark och den femårige italienaren stod i en klass för sig i silverdivisionen. När hästarna kom upp för varvning lämnade Alessandro Gocciadoro fjärde par utvändigt och med knappa varvet från mål landade han först i andraspår. På den sista bortre långsidan var ledande favoriten Huddlestone slagen och med ryckhuvan kvar på öronen defilerade Blumen Indal hem segern.
– Hästen var fantastisk i dag. Han var väldigt stark och vann enkelt. Jag tror att han kan bli väldigt bra, sa Alessandro Gocciadoro.

Jätteskräll fick utdelningen att rusa
I Dubbelcupens final ledde Klack Molle från start till mål i händerna på Björn Goop, vilket gladde hästens mörbultade tränare som tidigare under dagen åkte i backen.
– Jag har ingen lust att sitta just nu för min svanskota tog en smäll där, men nu går jag runt här och njuter, sa Jörgen Westholm.
Klass I vanns av Oskar Kylin Bloms Denarius sedan han fått en lucka på upploppet som inte skulle ha funnits, men uppstod då den utvändige hästen bröt ut ett spår.
– Jag var nöjd med att jag skulle bli trea i mål men såg 70 meter kvar att Peter O:s häst bröt ut lite mer och Gocciadoros gick ner lite. Då kunde jag sticka emellan och hästen är otroligt explosiv, sa hemmatränaren.
I det avslutande diamantsto-försöket spurtade Öystein Tjomsland-tränade jätteskrällen Queen Tresher till seger med Ulf Ohlsson i sulkyn och därmed stack utdelningen för sju rätt på V75 upp till 321 239 kronor. Sex rätt betalade 1 323 kronor och fem rätt 90 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75