Lena Emmoth TR Bild.

V75®: Milliondolarrhyme höll säkert på 1.09,9 – ”Är stolt över min häst”

,

Elitloppshästen Milliondollarrhyme gjorde sin plikt.
Han tog säkert hem Gulddivisionen i Bollnäs på tiden 1.09,9.
I sulkyn satt Ulf Ohlsson som efter två starter är obesegrad tillsammans med stjärnhästen.
– Han tillhör en av de bästa hästarna i Sverige och det är roligt när man får chansen att köra honom, sa Ohlsson.
Vid sidan stod tränaren Fredrik B Larsson och beundrade sin ögonsten.
– Det är är skönt. Jag älskar att vinna och är stolt över min häst, sa ”Fredde B”.


Bollnäs var värd för lördagens V75® och dagens sportsliga club kom i den avslutande avdelningen. Omgångens största favorit Milliondollarrhyme infriade förväntningarna för Ulf Ohlsson. Han öppnade snabbt och efter lite körning på flera hästar den första biten tryckte sig Milliondollarrhyme till ledningen i första sväng. Första 500 metrarna travades efter 1.08 och ut på den första rakan lämnade Carl Johan Jepson andra par utvändigt med Brother Bill och styrde fram utvändigt om ledaren varvet kvar. Tätduon passerade första varvet efter 1.10,7 och sedan handlade loppet om de två främsta. Brother Bill försökte går i närkamp på utsidan men Milliondollarrhyme svarade resolut upp hela vägen. Han höll undan till en säker seger med en halv längd tillgodo i mål. Vinnartiden blev 1.09,9/1640a och förstapriset var 150 000 kronor.
– Det var en ganska hård öppning och sedan fick han ta det lite lugnare men hästen kändes fin. Han har visat i alla år att han tillhör en av de bästa hästarna i Sverige och det är roligt när man får chansen att köra honom. Det ser man fram emot, sa Ulf Ohlsson.
Vid sidan av banan stod tränaren Fredrik B Larsson och njöt över din adept.
– Brother Bill utmanade och var jättefin men min häst sträckte på sig. Jag är jättenöjd med hästen och han gjorde en jättebra prestation, berömde Fredrik B Larsson.
– Han har varit lugn hela dagen och även i första värmningen var han het avslappnad och det är första gången han är det i år. Han hade en bra dag. Hästen är inkvalad till finalen i STL Open och sedan siktar vi in oss på SM där han har varit etta och tvåa sista åren. Det här var skönt. Jag älskar att vinna och speciellt med den här hästen att han får visa hur bra han är. Jag är stolt öve min häst, fortsatte Larsson om sin stjärna som snart har sprungit in 5,5 miljoner kronor.

Bergh-tränade Mellby Ironman inledde
Robert Bergh har kanonform på många av stallets hästar för dagen. Han hade själv tagit en ledig dag under lördagen och kunde från tv-soffan se Mellby Ironman vinna den första avdelningen för Per Lennartsson. Efter en snabb start från springspåret tog hästen ledningen och sedan blev det lite ryckigt kört då ZeroZerosette småpressade i omgångar på utsidan. Men det kom inte Mellby Ironman det minsta som stegade undan till en lätt seger över upploppet.
– Han kändes jättefin och blev nästan piggare ju längre loppet gick. Det kändes som att jag fick mer och mer i händerna till slut, sa Per Lennartsson.

Nårje ingen “Norge-historia”
Nårje är ingen “Nore-historia” utan en riktig skjutare till kallblod. Han har vunnit i hälften av sina starter och segermaskinen stod i en klass för sig i V75-2. Tränaren och kusken Björn Steinseth sa på förhand att han var mycket nöjd om han kom fram till dödens varvet kvar. Så blev det precis och ledande Alm Nagano blev ett enkelt byte in på upplopp. Nårje höll sedan enkelt Sölvsveds Atlas ifrån sig över upploppet efter att den sistnämnde hittat loss från rygg på ledaren.
– Det är en fantastisk häst. Jag har sagt till alla som ringt i veckan att jag hoppas få sitta i dödens varvet kvar. Då ska det till en enormt bra häst för att slå honom. Han är en undantagshäst som har väldigt förnuftiga ägare som har låtit mig matcha honom försiktigt. Han är i samma klass med de bästa jag har haft tidigare och drömmen är att ha en framtida elithäst, sa Björn Steinseht.

Double O.Seven – med rätt att vinna
Favoriten Santos de Castella fick en tuff inledning i tredjespår och sedan utvändigt om ledaren i V75-3. Hästen fick dessutom punktering på ett av sulkyhjulen och Jörgen Westholm fick köra på fälgen. Han var såklart tidigt slagen och istället var det Double O.Seven som bjöd på en suverän uppvisning för Björn Goop. Efter en perfekt resa i andra och tredje par utvändigt i ett stenhårt tempo så svepte Double O.Seven hela fältet i ett nafs i sista sväng. Han tog över ledningen i utgången av svängen och brisade ifrån till en mycket lätt seger. Vinnartiden blev strålande 1.10,7/1640a och Double O.Seven fick välförtjänta klappar av sin tränare och kusk Björn Goop efter mål.
– Han var jätteduktig. Även om han har vunnit många lopp tidigare så har han inte förstått riktigt vad det har gått ut på. Men det gjorde han idag, berömde Björn Goop efter den femte segern i nionde starten för Double O.Seven.
Det var annars Clandestine som stod för farthållningen i ledningen och drog hårt via i underkant 1.11 sista varvet. Hon höll storstilat till andraplatsen.

“Sesam öppna dig” för Goop och Alexi Quick
Björn Goop vann dubbelt på V75 och efter att han lämnat Double O.Seven i stallet åkte han ut och vann med Alexi Quick i den fjärde avdelningen. Goop bidade sin tid i fjärde par invändigt och över upploppet var det “sesam öppna dig”. Goop kunde köra rakt fram över upploppet och när luckan kom 50 meter före mål störtdök Alexi Quick och tog sig förbi en snopen Liquify’Em den sista biten där Ove A Lindqvist nästan hade räknat hem segern efter att ha kommit loss perfekt ifrån rygg på ledaren.

Morotai Degato – men trångt i första sväng
Morotai Degato är hästen som var gaffelbandsskadad när han köptes för 21000 kronor av Oskar Kylin Blom. Resten är som en solskenshistoria där Morotai Degato har rusat genom klasserna och vunnit flera V75-segrar. Nu var det dags igen – dock utan dramatik. Efter en snabb öppning blev det väldigt trångt i första sväng när Kylin Blom skar ner precis framför The Bald Eagle som galopperade. Mats E Djuse berättade efteråt att han kort och gott blev påkörd och att The Bald Eagle stördes till galopp, Väl i spets så valde Kylin Blom att släppa ledningen till Van Gogh Z.S. när Per Lennartsson gjorde en attack och körde till kort senare. Sedan kom Digital Dominante fram utvändigt och på sista långsidan sände Claes Sjöström iväg Eddy West i en kraftfull attack. Han svepte förbi såväl ledande Van Gogh Z.S. och utvändige Digital Dominance och tog över ledningen. Men den speedruschen satt onekligen i benen och inne på upploppet var Eddy West mör. Istället var det Digital Dominante som kopplade greppet och han försvarade sig storstilat ända till mållinjen men tvingades ge sig med knapp marginal. För det var Morotai Degato som kom tillbaka och som sluggade sig förbi den sista biten. Detta efter att Oskar Kylin Blom glidit ut i rygg på Digital Dominance på sista långsidan när Claes Sjöströms kraftiga attack med Eddy West splittrade upp fältet. Morotai Degato kämpade starkt och lyckades ta sig förbi precis på mållinjen.
– Det var tajt i första sväng, erkände Oskar Kylin Blom efteråt.
– Sedan vems position det var är inte min sak att bedöma. Det är alltid tråkigt när det blir så här men det är tävling som vi håller på med och då kan det bli så här.
– Jag ville bara komma till spets och släppa. Det hade jag tänkte göra ändå innan. Sedan kom Claes tidigt och det blev en rejäl temposkärpning på bortre långsidan och et löste sig perfekt när jag kom ut i rygg på Örjan. Det tackade min häst för, fortsatte Kylin Blom.
Bestraffningen för Gävle-tränaren efter incidenten i första sväng blev två tusen kronor i böter och tre dagars avstängning.

Virvlande spurt av One Kind of Art
En ruggigt häftig spurt över upploppet bjöd One Kind of Art på i V75-6. Han satt bland de sista i fältet och gick med ute i tredjespår på slutvarvet. Det var väldigt långt fram till ledande Cash Cowboy i sista sväng och när hästarna svängde in på upploppet. Men via en sylvass avslutning flög One Kind of Art lågt den sista biten, och fångade in Cash Cowboy precis på mållinjen. Tränaren och kusken Oskar J Andersson var såklart mycket nöjd efteråt.
– Det är en fantastisk fin häst som gjorde en fantastisk prestation. Det hade gått sakta men vi hade lite flyt att vi inte fick så många hästar framför oss i tredjespår. Normalt ska Cash Cowboy vinna, sa Oskar J Andersson.
Sju rätt på V75 gav 27 842 kronor.

Stjärnblomster vann Sto-SM
Innan V75 tog sin början så avgjordes Sto-SM för kallblod. Där gjorde favoriten Stjärnblomster precis som sin mamma Järvsö Blomster och tog hem SM-guldet. Tillsammans med Mats E Djuse bidade Stjärnblomster sin tid längst bak i kön samtidigt som det var bra tempo i täten. Hon följde med i ryggar ute i spåren på slutvarvet och när Djuse vred på för fullt in på upploppet så hade Stjärnblomster den bästa farten och avgjorde enkelt. Förstapriset var 250 000 kronor och tränar gör Jan-Olov Persson som själv var på plats på Bjerke och fick se sin Dunungen vinna det norska Kriteriestoet.
– Stjärnblomster har varit otroligt bra på slutet och det kändes extra roligt att hon även fick vinna SM, sa Mats E Djuse.

Michael Carlsson, Kanal 75