V75: Lähdekorpi i rampljuset i Uleåborg

,

Nog var det Winter Burst alltid.
Finland tog sin stafettstrecka i V75-festivalen med snörykande hovar från ett Uleåborg i vacker vinterskrud.
Bland många lyckliga vinnare fanns Kari Lähdekorpi, stortränaren som blev hästägare och tipsexpert.
– Det är jätteroligt att en så vanlig häst kan bli så bra, sade Lähdekorpi sedan hans Ypäjä Hereiam motsvarat förtroendet som omgångens tyngsta favorit.

Han har vunnit över 3 000 lopp och blev 2004 framröstad som “Årets tränare” i Sverige.
Men nuförtiden låter Kari Lähdekorpi andra sköta träningen.
Istället köper och äger han hästar med stor framgång.
Ett exempel är Ypäjä Hereiam.
När Lähdekorpi köpte hästen och satte den i träning hos Olli Koivunen i höstas hade den sexårige valacken vunnit fyra av 64 starter.
Fyra månader senare ståtar han med sex raka segrar och har precis frälst favoritspelarna under V75-omgången på Uleåborg.
– Hästen är bättre än jag trott. Visst har han varit bra, men nu var det första gången mot lite bättre motstånd, mös Lähdekorpi vars hästöga hjälpt honom i många affärer genom åren.
– Jag tyckte att det var en fin travare. Sedan hade jag en liten tanke, han hade ju alltid gått med skor. Jag vill ju alltid riva av skorna och tyckte det var en kul häst att prova barfota. Sina första segrar tog han så, men nu har han ju visat att han kan vinna även med skorna på. Det är jätteroligt att en så vanlig häst kan bli så bra.
Segerkusken Olli Koivunen kunde gotta sig medan täthästarna öppnade med på vinterbana smått vansinniga 1.11,5 första varvet.
– En fantastisk häst. Han är väldigt lat när man kör bakom andra hästar, men när jag vred ut 800 kvar visste jag att vi skulle vinna.

Drömmer om att tävla i Sverige
Men inte nog med det. Drygt 20 minuter senare var det dags igen när Lähdekorpi-delägde Regent Zet spurtade ner konkurrenterna i loppet som motsvarade gulddivisionen.
Detta efter en ännu häftigare öppning sedan Up Up and Away och Bret Boko duellerat till 1.08,5 första halvvarvet.
– Vi har ett bra samarbete. Det är jag som bestämmer. Kari bryr sig inte så mycket om matchning eller så, sade den andre delägaren tillika tränaren Janne Kauhanen.
Men det var inte buskörning i alla lopp.
Segermaskinen Wilhelm Nash fick hållas till 1.18 första kilometern och då hjälpte det inte att Midnight Run gick en formidabel slutrunda i spåren, avståndet från jumbopositionen var för långt.
En annan favorit som höll var Ranch Kelly. Här var körande Ilkka Nurmonen mer på alerten när han tidigt parkerade utvändigt ledaren och reglerade fältet, till lycka för tränaren Anne Luttinen.
– Hon är så bra. Nu hoppas jag att vi kan komma till Solvalla med henne om en månad. Det har alltid varit min dröm, att komma till Sverige och tävla med min häst.

Smygkörda överraskningar
Treårige Next Direction inledde omgången för Jukka Torvinen medan Tuomas Pakkanen följde upp med att bjuda på omgången stora knall bakom Christel Face. En invändig smygare var vad som krävdes för att speeda förbi omgångens näst tyngsta favorit Rim Bay Kickapoo som tidigt fått överta ledningen.
Kvällens andra överraskning kom när Ari Moilainen lyckades med en liknande smygare Armadillo Armour.
Därmed landade V75-utdelningen på 106 647 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75