V75®: Kungen sprang in våren på Örebrotravet

,

Barfota runt om, jänkarvagn och full gas.
King of Everything kickade igång våren på V75® genom att dundra hem silverdivisionen i bländande stil.
– En otroligt fin häst. Det var väl som att skära i smör ungefär, han bara flöt fram, kommenterade körande Magnus A Djuse efter uppvisningen.

I travsportens värld kommer infaller våren 1 mars då hästarna får tävla utan skor på hovarna.
Och det blev barfotadansarna som kom att dominera vårens första V75 på Örebrotravet.
Fyra av sju avdelningar vanns av hästar som tävlade barfota runt om och en som tävlande utan framskor.
Den som imponerade allra mest var King of Everything.
Hästen kom från färsk seger på V75 från ledarryggen.
Tränaren Claes Svensson hade sin uppfattning klar inför loppet där hans egenägda sjuåring sågs som värste utmanaren till omgångens största favorit Borups Victory.
– Jag tycker att hästen är bäst bakifrån. Om jag kört loppet så hade jag släppt ledningen, klargjorde Svensson inför start, men fyllde snabbt i att kusken Magnus A Djuse kanske hade andra planer.
Förutom att King of Everything skulle tävla utan skor fanns ytterligare en faktor i att han skulle få på sig en amerikansk sulky för första gången i karriären.
Claes Svensson var en gång i tiden pionjär på området då han firade stora framgångar i den unika Joyride-vagnen där kusken satt framåtlutad med benen under sig.
Den amerikanska vagnen är något av motsatsen där man ska luta sig maximalt för att få tyngdpunkten långt bak.
– Jag kör aldrig i jänkarvagnen själv eftersom jag inte tycker om den, jag sitter dåligt i den. Många påstår att det kan ge en extraeffekt, särskilt när hästarna går i ledningen. Det är väl det som talar för att han skulle kunna gå där idag, fortsatte Svensson inför loppet.
Det var försnacket.
I verkligheten blev det aldrig någon diskussion, vare sig om taktik eller vem som var bäst.
Magnus A Djuse brakade loss bakom startbilen, drog i flera längders ledning mest hela vägen och åkte ifrån konkurrenterna på vassa 1.12,0/2 140 meter autostart i en magnifik uppvisning.
– En otroligt fin häst. Han öppnade snabbt utan att jag behövde ladda, sedan vet jag inte hur fort det gick första varvet, men det var väl som att skära i smör ungefär, han bara flöt fram. Claes tycker ju att hästen är bättre bakifrån, men han är en klok och rutinerad herre som sa att jag fick köra som jag vill. Det kändes ruggigt bra hela vägen och jag hade aldrig någon torskfrossa. Vagnen gjorde väl sitt till, men det är hästen som springer och inte vagnen. Claes har gjort ett väldigt bra tränarjobb som fått tillbaka honom efter en gaffelbandskada, det brukar vara svårt, konstaterade “Årets kusk” 2022.

Dubbel för Jepson
Storebror Mats E Djuse ville inte vara sämre och använde samma segerrecept bakom Jörgen Westholm-tränade Castor the Star sedan man problemlöst försvarat ledningen från innerspår.
Spets och slut utan skor blev det även för hemmaidolen Chapuy som försvarade sig ärligt mot uppvaktande Spickleback Face sista halvvarvet.
– Det är en underbar häst. Han är fantastisk, jag vet inte om jag haft någon häst som utvecklats som nioåring, han är helt otrolig. Nu fick jag bestämma en bit och det underlättade förstås, mös Åke Lindblom som hade råd att köra fyra tiondelar långsammare än i klassen under.
Carl Johan Jepson tog en trippel i lördags och följde upp med en skrälldubbel där han började med att slugga Jörgen S Eriksson-tränade Solkattens Eros förbi ledande Hard Center i sista stegen före mål.
Det följdes upp med en ännu mer oväntad vinnare när Ninja Zon spårade Diamantstoet hela vägen.
Helt enligt tränaren Stefan Granlunds ritningar.
– Stefan hade feeling för att det skulle kunna räcka idag, han trodde på bra chans. Då var det bara att spänna bågen och hästen var jättebra, förklarade landets hetaste kusk på V75.

Blev less och hittade segervägen
Att det gick att vinna med skor visade även Athena Face då hon krigade sig främst i en tuff slutstrid för Adrian Kolgjini.
Bugatti Hall satte punkt för omgången genom att speeda förbi samtliga trots positionsproblem från sämsta utgångsläget bakom startbilen.
– Jag var på väg ut i tredjespår efter ett knappt varv, men då blev det fullt framför. Sedan var jag på väg igen 1 150 meter kvar, men då blev det samma sak. Då blev jag lite less och chansade invändigt, förklarade Claes Sjöström de taktiska val som ledde till vinnarcirkeln och såg till att V75 betalade 46 471 kronor för sju rätt.

Robin Johansson, Kanal 75