V75: Konungens återkomst

,

Vinterns konung är tillbaka.
För tre år sedan var Digital Ink V75-spelets särklassigt störste profil.
På lördagen visade nioåringen att han fortfarande har mycket ogjort på tävlingsbanan.

– Jag är nöjd med mig själv som tränare, mös Robert Bergh sedan han lotsat in den forne elitloppsfinalisten till största triumfen sedan 2015.
Få hästar har dominerat V75-cirkusen som Digital Ink gjorde vintern 2014-2015. Inom loppet av fyra månader tog hästen åtta segrar i gulddivisionen, varav sju i rad.
Sedan började problemen. Efter triumfen i gulfinalen på Solvalla 28 mars 2015 dröjde det ett och ett halvt år innan Digital Ink ens syntes på tävlingsbanan igen.
Men comebacken slutade i moll då hästen galopperade, skadade sig på nytt och tränaren, ägaren och uppfödaren Stefan Melander tog ett drastiskt beslut.
Han lämnade sin topptravare till en av sina främsta rivaler på den svenska travtränarscenen, Robert Bergh.
Ett år senare var det dags för ny comeback och på lördagen tog valacken V75-seger nummer 13 i karriären, nästan tre år efter den tolfte.
– Jag är nöjd med mig själv som tränare i det här fallet. Att jag fick en chans att träna den här hästen och sedan att jag fick honom att hålla. Det har varit mycket jobb, men det är lugnt med Stefan. Han sitter lugn i båten och lyssnade väl ungefär var tredje månad hur det låg till. Det var jättekul att jag fick chansen, sade Bergh sedan han skickat till ledningen och stått emot attackerna från 2017 års V75-kung Zenit Brick.
För Stefan Melander var segern säkert extra skön eftersom den kom samma dag som han bestämde sig för att pensionera sin störste stjärna Nuncio för en framtid i avelsboxen.

Tidigt grepp för Bergh
För Bergh blev det dubbelseger sedan omgångens största favorit Angle of Attack gjort allt enligt ritningarna genom att sticka till ledningen och gå undan.
– Förr kunde det vara mycket press, men nuförtiden är det bara positivt att vara så mycket spelad. Man tittar i listorna och ser att det är en jättebra chans. Hästen kändes bra upploppet ner. Det var som ett träningspass, sade Bergh som därmed kopplade ett tidigt litet grepp om kusk- och tränarligan i V75 för 2018.
Det kunde ha varit ett större grepp om han skött sina kort bättre bakom favoriten Geisha Sund i V75-inledningen.
– Det var mitt fel, jag körde för tidigt, konstaterade Bergh självkritiskt sedan han fått se Timo Nurmos-tränade Evin Boko spurta förbi för Mika Forss.
Ytterligare ett andrapris räknades in bakom Sambuca Knight, som emellertid aldrig var i närheten av att gå i närkamp med Mika Haapakangas broddspecialist Vic de Lux som blåste runt fältet för Krister Söderholm.

Mot Frankrike
Apropå specialister var det länge sedan Jan-Olov Persson hade någon utmanare om titeln kallblodsregent.
Med den stämpeln är det svårt att skrälla, men det var just vad som blev fallet när Persson lotsade in omgångens största knall Tand Tuff via en optimal resa i ledarryggen.
– Roligt, nu är han klar för Paris. Det är två som går vidare på poäng och nu drog han ihop rätt bra, förklarade Persson som matchat sin häst mot de två årliga kallblodsloppen på Vincennes i slutet av februari och åter verkar ha lyckats i sin plan.

Familjeseger
Ännu gladare var Daniel Wikberg som knappt kunde hålla tårarna tillbaka sedan han sett sin påläggskalv Weekend Fun bolla med konkurrenterna i lägsta klassen.
– Det här betyder så mycket för mig. Nu blir det en rolig sommar, snörvlade Östersundstränaren som inte drog sig för att höja den nyblivne fyraåringen över sin störste stjärna, dubbelmiljonären Stay the Night gällande potential.
Jens Eriksson rundade av omgången sedan han sparat spurtkrutet bakom Zorro Swing som blåste konkurrenterna i samma stil som sin flerfaldigt V75-vinnande storebror Usain Swing brukade göra.
– En riktig familjeseger. Mamma och pappa har fött upp och står bakom hela stammen. Det betyder lite extra, konstaterade Jens som fick överta hästen från sin far Kjell-Ove Eriksson för fyra månader sedan.
Det hjälpte upp V75-utdelningen i sexsiffrigt belopp och gav årets två första V75-miljonärer.
En spelare lyckades nämligen med konststycket att pricka 22 rader med sju rätt medan en annan hittade sju.
Båda systemen var inlämnade på atg.se och betalade 3 830 684 respektive 1 475 871 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75