V75: Kihlström historisk med 1000…1001 och 1002

,

Över 6400 segrar totalt i karriären.
I V75 på Bergsåker första maj tog världskusken Örjan Kihlström seger nummer 1000 på V75 och passerar snart självaste Stig H Johansson i ligan.
– Det är ju bara en som klarat av det tidigare så det är klart att det är stort, sade Kihlström efter jubileumssegern med Daniel Redéns Moses, och följde sedan upp med rikstotosegrar nummer 1001 och 1002 med hästar från samma tränare.

Örjan Kihlström efter jubileumssegern nummer 1000 på V75. Jubileumssegern kom med Daniel Redén-tränade Moses.


För tredje året i rad bjöd travbanan i Sundsvall in till V75 den röda dagen, första maj.
Omgången på Bergsåker avgjordes utan de vanliga klassindelningarna med ett inledande lopp vikt för fyraåringar med maximala 300
000 kronor intjänat.
Kihlströms jubileumshäst i maratonligan för V75 blev lille käcke Moses som tränaren Daniel Redén nojade lite över innan loppet. En kapabel men inte alltid samarbetsvillig häst. Dessutom rädd för startbilen menade Solvallatränaren.
Örjan Kihlström tog med lätthet hand om ledningen med Moses från innerspåret och det blev en överlägsen seger och sänkt rekord med nästan två sekunder, 1.12,5 2140 meter, auto.
– Han var laddad som tusan och drog iväg själv faktiskt. Han var riktigt, riktigt fin i dag, berömde kusken som alltså noterade sig för 1000:e rikstotosegern i karriären.
Stig H Johansson hann, innan han slutade som kusk, med att ta 1006 segrar på rikstoton. Alltså den stora spelformen som startade som V65 och 1993 bytte namn till V75.
På onsdagen blev Kihlström andre kusken över gränsen 1000 segrar på V75.
– Det har passerat väldigt bra hästar på vägen och förhoppningsvis kommer det någon till. Jag har varit med och kämpat i många år och det har ju rullat på bra. Man får vara tacksam, kommenterade jubileumskusken.

Fortsatte med 1001 och 1002
Örjan Kihlström vinner drösvis med lopp varje år och samarbetet med Solvallas Daniel Redén är minst sagt lyckosamt. Av bara farten kom seger nummer 1001:a och 1002:a segern på V75 under dagen i Sundsvall med hästar från det framgångsrika stallet.
I ett lopp över tre kilometer bjöds Fighting Bax en spårsnål resa och vann loppet när storfavoriten (dagens största) Magic Cash tröttnade helt i ledningen.
I V75-avslutningen körde sig Örjan Kihlström till täten med formdjuret och Sweden Cup-aktuelle Michelangelo Ås och spårade till mål i loppet över medeldistans.
Här hann tränare Redén bli lite orolig.
– Jag trodde att han (Kihlström) höll inne lite för länge där när hästarna kom ute i banan – men han vet ju hur man gör!

Ny svepning av stolöftet
Färske hemmaproffset Daniel Wäjersten har helt klart en häst för framtiden i femåriga stoet Global U.S.A.
Wäjersten fick hästen i träning i slutet av fjolåret. 2019 har stoet höjt sig för varje start och nu kom tredje raka.
Global U.S.A. satt än en gång en bit bak och växlade än en gång ett fält med ett rasslande avslut när tränaren lättade på tömmarna – den här gången via fjärdespår i den sista kurvan.
– Det är klart att man är imponerad. Jag har kört en del V75-lopp och vet ju att ett spår för långt ut i en kurva kan man förlora loppet på. Men trots en vid sista sväng håller hon farten bra ändå och vinner med tussarna kvar, sade Wäjersten.

Rus Can höll undan
22-åriga amatören Lovisa Canneryd med licens på Lindesberg, har ett fint kallblod i sexåriga Rus Can. Efter insatsen som tvåa bakom Månprinsen A.M. i den senaste starten spelades stoet till stor favorit i V75-4. Ett lopp där ston hade fördelen av att ställas 20 meter före hingstarna och valackerna.
Ulf Eriksson körde sig till täten efter ett varv och även om Rus Can stannade till lite i sin ensamhet 75 meter kvar blev segern säker.
– Hon har ju en tendens att tycka att upploppet är lite långt. Men det kan vara farligt att ta upp också så i dag körde vi på styrka, sa Eriksson.
Peter Eriksson skröt över bra träningsrundor med Wrongdoer och visst blev det en fullträff. Tredje segern för året kom med körskicklige Anders Eriksson, ett brorsbarn till Bollnästränaren och alltså Ulf Erikssons son.
Jorma Kontio tog för sig av kakan och vann treåringsloppet på kupongen med Qvidja’s Aapo. Pekka Korpi tränar andrahandsfavoriten som fick hållas i måttligt tempo framme i ledningen.
Utdelningen för sju rätt på V75 blev måttliga 3797 kronor, sex rätt delade ut 69 kronor, medan det blev jackpot på fem rätt och miljoner som går vidare till Örebro på lördag, då en ensam vinnare kan bli minst 53 miljoner kronor rikare.

Mikael Wikner, Kanal 75