V75®: Kentucky River är klar för Paralympiatravet

,

Kentucky River visade klass när han plockade ner favoriten Mellby Jinx från utvändigt ledaren och knep en biljett till finalen av Paralympiatravet. – Det var en bra häst i ledningen, men han kändes stark och fin och det bet i bra in på upploppet, sa kusken Örjan Kihlström.

Paralympiatravet, deltävling 2, var huvudnumret när Bergsåker stod värd för V75® på lördagen.
Frågan var vem som skulle bli tredje häst att fixa en biljett till Åbys storlopp?
Önas Prince kvalade in förra helgen och i veckan fick även Usain Töll en inbjudan efter en imponerande seger på Vincennes förra helgen.
När startbilen släppte startfältet i V75-6 kunde som väntat inte Kentucky River försvara innerspåret utan spetsstriden vanns av favoriten Mellby Jinx som utmanades rejält av Castor The Star, som fick nöja sig med rygg ledaren.
Örjan Kihlström klev fram utvändigt ledaren med Kentucky River, som med lopp i kroppen såg väldigt morsk ut, borrade ner sig och avgjorde i 1.05-tempo över upploppet där Mellby Jinx motvilligt fick ge sig. Positiv trea blev Castor The Star.
Örjan Kihlström var förstås väldigt nöjd med Kentucky River efter man fixat finalbiljetten till Paralympiatravet 4 maj.
– Han var pigg. Han kändes jättefin senast på Romme också och han visar att han har fin form nu. Det var en bra häst i ledningen, men han kändes stark och fin och bet i bra in på upploppet.
Segertiden för Kentucky River blev 1.11,6 över 2 140 meter autostart och tränar gör Daniel Redén.

Dominant på Bergsåker
Daniel Wäjersten blev snuvad på en biljett till Olympiatravet sista biten men han var ändå nöjd med Mellby Jinx.
– Han blev väl het, men jag måste vara nöjd med hästen, sammantaget fick vi stryk av en jäkligt bra häst.
Daniel Wäjersten har varit och är dominant på hemmabanan Bergsåker under 2020-talet och han kunde trots allt räkna in två segrar på V75 och en seger utanför.
– När det är hemmaplan vill man vinna ett lopp i alla fall.
Trots att travets inte stämde på förhand i värmningen var favoriten Kingen Mearas bara bäst i V75-2 och vann från positionen utvändigt ledaren. In mot upploppet kopplade Kingen Mearas segergreppet och klev undan i imponerande stil.
– Han var faktiskt jäkligt bra. In på upploppet var det bra tryck på hästen. Han var felbalanserad men det gick bra ändå, kommenterade kusken och tränaren Daniel Wäjersten.
Därefter presenterade Daniel Wäjersten nyförvärvet Riet Hazelaar i finfint skick och efter att han glidit till ledningen blev det egentligen aldrig spännande även om Mahala avslutade positivt till andrapriset.
– Hon hade passande utgångsläge, skönt hon levererade i dag. En härlig häst att sitta bakom. Hon vet vart mållinjen är och gör inte mer än hon behöver, kommenterade Bergsåkerkusken den läckra brunskimmeln.
Utanför V75 fick Daniel Wäjersten segerdefilera med Lando Mearas som är obesegrad felfri efter tre segrar på fyra starter i livet.

Blev rädd för skuggan
V75-1 bjöd på dramatik och redan i starten galopperade Mellby Knekt när han hoppade över en skugga på innerspåret. Favoriten reparerade sin stora markförlust stålande men fick nöja sig med andrapriset. Segern gick till Mattias Djuse-tränade The Flying Eagle som kördes resolut till ledningen av lillebror Magnus A Djuse.

Brageson blev svaret i Dubbelcupen final (V75-4) och första starten i livet barfota runt om slutade med succé när han la beslag på dagens största prischeck, 200 000 kronor. Per Linderoth hittade rygg på ledaren och när han sedan lyfte ut Brageson in mot sista kurvan kopplade åttaåringen greppet direkt och gick sedan undan till en enkel seger till slut.
– Han har känts så fin i veckan att det kändes som att det var nu det skulle ske, sa stolta hemmatränaren Lars Wikström.
Jerka Sting trivs i ledningen och från favoritpositionen dominerade han Silverdivisionen (V75-5) tillsammans med sin tränare Claes Sjöström. När kusken gav sjuåringen tecknet i sista sväng öppnade han direkt upp en lucka och höll undan på bra sätt
– Han är lätta att gilla, han har en himla bra inställning. Han springer och bara väntar på att han ska få matchorder, kommenterade segerkusken.
Björn Goop fick låna Olly Håleryd, när ordinarie kusken Ove A Lindqvist var sjukskriven, och det talangfulla stort som tränas av Ann-Catrin Frisk visade klass i årsdebuten (V75-7).
Från 20 meters tillägg drog hon tåget i tredjespår sista 1 100 meterna och avgjorde på styrka.
– Hon är jättefin, rejäl, hon gjorde ett jättebra lopp, berömde Björn Goop.
Sju rätt på V75 gav 5 394 kronor, sex rätt 89 kronor och fem rätt 15 kronor.