V75®: Julius Boko historisk guldvinnare

,

Fjärdespår runt första sväng fram utvändigt om ledaren i stenhårt tempo. Ett brutalt löpningsförlopp hindrade inte Lulius Boko från att motsvara förväntningarna i sin rekordtidiga gulddebut. – Vi fick en jättetung resa, men hästen var toppen, kommenterade segerkusken Jorma Kontio.

Aldrig har en häst tävlat i gulddivisionen på V75 med bara tio starter innanför västen.
Men Lulius Boko blev inte bara historisk för sitt deltagande, han löste uppgiften mot sina betydligt mer garvade konkurrenter.
Och detta trots en allt annat än förmånlig resa då han svarades ut i femte- och fjärdespår runt första sväng.
Jorma Kontio såg för en stund sig nödgad att backa ner i kön, men tog mod att köra framåt och landa utvändigt om ledande Sweetman, som övertagit kommandot från Staro Leonardo som i sin tur öppnat första halvvarvet på för årstiden blixtrande 1.08,5.
Sedan blev det lugnare fart och när Four Guys Dream galopperade under attack in på upploppet stod striden mellan tätduon där Lulius Boko upprepade vad han gjorde i karriärens första åtta starter och såg till att vara först över mål.
– Hästen gör ett jättebra lopp. Det blev en tung resa med tuffa spår första 500, men sedan körde vi framåt och han kämpade bra. Sista 100 kändes det säkert. Han var bäst. Det är en jättefin typ av häst, berömde körande Jorma Kontio som satt upp Lulius Boko i två starter sommaren 2022 och nu fick återsifta bekantskapen med Timo Nurmos’ sparsamt matchade supertalang som bara förlorat två lopp i hela karriären och aldrig varit sämre än tvåa.
Överbetyg ges även till tvåan Sweetman som höll emot i det längsta trots att han sprang stora delar av loppet med punktering.
– Ju längre man kör med punktering ju längre åker slangen av, det är helt sjukt att springa på fälgen så lång tid. Hästen var fantastiskt bra, kommenterade körande Adrian Kolgjini.
Nurmos själv var inte på plats i Kalmar, men kunde gotta sig åt att förbli obesegrad sedan Mellby Jail dominerat lägsta klassen efter att Kontio tidigt kört till ledningen.

Dubbel för Kolgjini
Dubbelseger blev det även för Kolgjini som inledde med att styra till ledningen bakom Dominic Wibb som fick bestämma farten efter behag, men var ändå var chanslös att stå emot när Joe Dalton kastade loss i en mäktig speed på sista bortre långsidan.
Men den senare högg i galopp vid ingången till upploppet varpå favoriten återfick kommandot och försvarade sig mot bäst avslutande Red Mile Brodde.
– Joe Dalton var fruktansvärt snabb i det läget och han kunde liksom inte svara honom. I sista sväng kändes det ändå som att han skulle komma ikapp och gå förbi, men så felade den och då blev det ännu bättre. Han är inte som bäst från ledningen, men han stred på hela vägen idag, sade segerkusken som fick en betydligt mer behaglig resa i ledningen bakom Swish the Cash som ångade ifrån konkurrenterna på vassa 1.11,6 i sin första start över sprinterdistans.
– Han var ensam på banan. Jag var aldrig orolig, kommenterade Kolgjini som även var tvåa med Xia Lloyd och därmed bara två huvuden från att upprepa sin fyrling från Åby för en månad sedan.

Tre amatörskrällar
Men den senare fick ge vika i en tät slutstrid mot Johanna Johanssons Power Vacation och Jörgen Sjunnesson.
– Det känns alldeles underbart. Det är det här man vill göra, de här dagarna är det verkligen värt allt slit och släp det är att hålla på med det här. Jag har vunnit V75 ett par gånger tidigare, men det är inte så himla lätt att göra det. Jag har så få hästar och måste verkligen vara noga med allting. Jag fick henne för två år sedan, det var en häst som var knackig och hade svårt med travet, men vi har lyckats fixa till det, njöt segertränaren som fick lovord av sin kusk:
– Jag har suttit här förut och berömt henne, jag gör det fortfarande, det är en jätteduktig hästkvinna. Inte bara att hästarna är i fint skick, de är tränade och hon vet vad som krävs. Hon tycker verkligen om sina hästar, det är väldigt skojigt att jobba tillsammans med henne, sade Sjunnesson.
Och amatörtränarna skulle ta över showen i avslutningen. Först bjöd Mats Gunnarsson en snygg smygare åt sin gunstling Triton som tackade med att formligen flyga förbi konkurrenterna i ett ytterst mersmakande upplopp.
– Det är bara eufori, en sådan fantastisk glädje. Det var så nära att jag inte skulle köra, i V75 är det svårt att räcka som amatör. Men när det blev så tuffa hästar emot tänkte jag att vi bara skulle köra snällt, så då kan jag köra själv, sade Gunnarsson som hade tid nog att bjuda på saftig segergest.
Jubel blev det även hos Sara Brodin vars stålmormor Olga Utca krigade ner motståndet i Diamantstoet för Gustav Johansson.
Hästen som gjort 100 starter mer än lördagens gulddivisionsvinnare visade att hon fortfarande har segergnistan intakt och fastställde utdelningen på V75 till 44 166 kronor för sju rätt.