Malin Albinsson TR Bild.

V75@: Joviality joggade hem Drottning Silvias Pokal – ”Ruskigt läcker”

,

Storfavoriten Joviality hade en imponerande uppvisning i Drottning Silvias Pokal.
Superstoet bollade med konkurrenterna och närmast joggade till seger för Erik Adielsson.
– Hon är ruskigt läcker och man blir alldeles varm i kroppen. Det kändes som att hon hade femmans växel i hela tiden och sedan hade hon ytterligare en växel till, berömde Erik Adielsson, om den 17-faldiga miljonärskan som tränas av Sabine Kagebrant.


Fyraåriga Joviality gjorde debut på svensk mark för några veckor sedan efter två fantastiska säsonger i USA. Där hade hon i Marcus Melanders träning vunnit flera stora lopp, varit tvåa i Hambletonian och sprungit in drygt 17 miljoner kronor. Efter en vattentät seger i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal blev hon storfavorit i finalen. Men Conrad Lugauer hade lovat att bjuda upp till kamp och försvarade ledningen från innerspåret med sin obesegrade Riverdale Z. Erik Adielsson laddade inte för fullt från start men inledde utvändigt om ledaren som sedermera blev tredje par utvändigt. När det var 1300 meter kvar lämnade han den positionen och lät Joviality glida fram utvändigt om ledaren dryga varvet kvar. I sista kurvan kom det ett mäktigt ryck när Joviality tryckte till ledaren och kopplade greppet i ett nafs. Riverdale Z. hade inte sin bästa dag men det hade sannerligen Joviality. Hon bara försvann ifrån sina konkurrenter retfullt enkelt inne på upploppet, och det såg nästan ut som att hon joggade till seger. Vinnartiden blev 1.12,4/2140a och förstapriset till hästens ägare Stall Courant AB var en miljon kronor. Tränare till den här fyraåriga stjärnhästen är Sabine Kagebrant som har förvaltat den här guldklimpen på ett strålande sätt.
– Nu har jag lättad, det var en fröjd för ögat att se. Det är fantastiskt inspirerande och kul att träna en sån här häst. Jag tyckte att hon var bäst, hon var grymt bra, sa Sabine Kagebrant.

“Känner stor tacksamhet”
Erik Adielsson öste superlativer över Joviality efter dennes försöksseger, och det var inte mindre nu efter att finalen var bärgad.
– Hon är ruskigt läcker alltså. Det kändes som att hon hade femmans växel i och sedan hade hon en växel till och lade i sexans växel. Man blir alldeles varm i hela kroppen, sa Erik Adielsson.
– Jag tror att hon skulle kunnat ha tagit en längd på Conrads häst i starten, men det var dumt att chansa och kanske strula till det. Jag ville inte ta den risken. Hon kändes lika bra som senast och jag är jättenöjd med henne. Hela team Melander har gjort ett fantastiskt jobb.
– Jag känner en stor tacksamhet gentemot Anders som äger och Sabine som tränar. Jag har inte haft någon superstart 2023 och gick lite i ide i vintras, men börjar komma igång nu. Det är otroligt glädjande att få köra sådana här hästar, fortsatte Adielsson som även fick frågan om Joviality skulle platsa i Elitloppet redan i år.
– Det gör hon definitivt. Hon gör inte bort sig där.
Tvåa i Drottning Silvias Pokal blev Mattias Djuse-tränade Kayla Westwood, och trea blev Daniel Wäjersten med sin O’Mara Zon. Riverdale Z. tröttnade och slutade oplacerad.

Michael Carlsson, Kanal 75