Klass I-försöket, V75-7, är Stefan P Petterssons lopp på lördag på hemmabanan.

V75®/jackpot: Stefan P har dubbelchans att runda av

,

Neråt 20 grader kallt och svårt att hamna rätt med träningen.
Mantorptränaren Stefan P Pettersson fick med två hästar på V75® till hemmabanans omgång på lördag – båda startande i det avslutande klass I-försöket.
– Det var väl inget optimalt matchande med två i samma lopp – men båda mina har jätteform och ska räknas i ett öppet lopp.

Klass I-försöket, V75-7, är Stefan P Petterssons lopp på lördag på hemmabanan.


Hemmatränaren Stefan P Pettersson anar att det kanske inte är någon slump att just den näst lägsta klassen (klass I) rundar av lördagens V75-omgång på Mantorptravet.
V75-7 är en öppen historia och Stefan P Petterssons stall har dubbla chanser till seger.
– Hittar man inte någon spik där tycker jag att båda mina hästar ska med på kupongen. Nästan alla är bra i loppet och det är nog därför ATG lade loppet sist, funderar Pettersson.
Potentiella spikar i inledningen och förmodat streckkrävande lopp mot slutet. Ungefär så brukar loppen läggas på V75.
I lördags klarade ingen av att pricka sju rätt på V75 och därför väntar nu en större jackpot. En ensam vinnare med alla rätt på Mantorp kan bli 50 miljoner kronor rikare.
Tränaren ser V75-härdade 10 Leon Zon som den något bättre chansen i avslutningen. 2 Shutupandscratchme har smugits igång och även den hästen kan ha vuxit i kostymen.
– Leon Zon har kommit lite längre och visat att han klarar tuff konkurrens. Shutupandscratchme har vi matchat i lite lättare gäng…fram till för ett par starter sedan och nu är han verkligen uppåt.
Ett bakspår drar ner den tuffare Leon Zon. Sexårige Shutupandscratchme har ett perfekt läge med ett andraspår bakom bilen, och som tränaren säger “absolut toppform”.
– Det är svårt att ranka dem inbördes faktiskt. Att det blev två i samma lopp är inte bra förstås, även om hästarna ägs av två helt olika ägarkonstellationer.

Lite om det yngre gardet
Mantorptränaren är hyfsat nöjd med inledningen av året. Hästarna som är igång och startar har fungerat bra. 35 hästar finns i stallet och längre fram är det dags för några av de yngre förmågorna.
När intervjun göra har emellertid Amerindienne (femårig valack) skadat sig i hagen.
– Vi vet inte exakt vad som hänt, kanske är det en vrickning. Det brukar ju ta en ruskig tid med allt sånt här, jag hade annars räknat lite med honom som en V75-häst i vinter, säger Pettersson.
Go West Young Man vann ett lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie i somras.
– Han gjorde det väldigt bra i skymundan efter den segern då han bland annat mötte Hail Mary ett par gånger. Han är i stort sett startklar och är en jag håller högt. Hall of Am är spännande Vi hittade en liten grej på henne och hon är opererad i december så där är årsdebuten något förskjuten. Comes with Age sprang 1.12,2 och var nära att gå till final i korta E3 och är en häst som kan gå riktigt långt i år, säger Stefan P Pettersson.
Det har varit riktig vinter i omgångar i dina trakter. Något som inverkat så klart?
– Det har fasen varit minus 20 grader vissa dygn och vi har känt att vi inte behövt ta ut riktigt alla. Så lite sena på det är vi. Men de få starter vi gjort i år har i stort sett varit bra och de här som går ut på V75 på lördag kommer inte att göra bort sig.
Leon Zon vann V75 på Axevalla under nyårsdagen och har svarat för fina avslutningar i två raka V75-lopp i år. Kan Leon kliva runt alla?
– Han är långsam från start, så startspåren har egentligen ingen större betydelse. Vi måste bara få till “racet” lite med positioner och så. Senast i Eskilstuna hamnade han långt bak men gick ju oerhört bra till slut. Jag tycker att han står på tur för att till och med vinna lördagens lopp.
Shutupandscratchme verkar inte startsnabb – bra med ett spår två då.
– Han är inte snabb i början men kommer nog att utveckla det där också. Han var lite kvickare ut än vi kunde tro i onsdags faktiskt. Vi testade honom i V75 i Kalmar i början av januari då han var femma, sedan gjorde han det bra i Örebro och senast tyckte jag han duktig som tusan på Solvalla. Jag tycker att det är ett jätteöppet lopp och mina borde vara med i en bra bit fram. Jag skulle inte chansa att lämna in något system utan dem om jag spelade!

Mikael Wikner, Kanal 75