Lena Emmoth, TR Bild.

V75: J.J.Stitch och Björn Goop vann Sommartravets final

,

Björn Goop tog hem Sommartravets final med egentränade J.J.Stitch som tog femte segern på sex starter i år.
Hästen belönades med 300 000 kronor efter att ha kämpat storstilat i ledningen och hållit undan före elithästen Missle Hill som blev tvåa.
– Han tog fram det där lilla extra och krigade på bra, berömde Björn Goop som fick motta den säregna gröna segerpokalen.


V75 avgjordes i Rättvik och dagens högt doterade lopp var Sommartravets final. Där stod den fyraårige hingsten J.J.Stitch på startvolten och 40 meter bakom jagade elitloppshästar som Cyber Lane och Missle Hill. Men Björn Goop körde taktiskt och drog i ett hårt tempo efter att J.J.Stitch direkt tagit hand om ledningen. Redan efter 600 meter kom Cyber Lane fram på utsidan och fick sedan vandra utvändigt om ledaren hela vägen. I rygg på Cyber Lane tassade Missle Hill och denne såg segerfarlig ut när Öran Kihlström vred ut hästen till anfall vid upploppets början, efter att Cyber Lane tidigt var slagen. Missle Hill kom farande snabbt en bit ut i banan, men J.J.Stitch kämpade tappert och vägrade ge sig från ledningen. Han höll undan till en säker seger på tiden 1.13,5/2140. Det här var fyraårige J.J.Stitch:s femte seger i sjätte starten för året. Tvåa i mål blev Missle Hill och trea Will I Am.
– Hästen hade känts bra inför loppet och ag trodde att han skulle kunna gå den här tiden. Det blev ganska så mycket som jag hade hoppats på men Johan kom fram tidigt och det var jag inte helt nöjd med. Vi inledde lite lugnare och sedan drog jag upp tempot och körde tuffare sista varvet, sa Björn Goop.
– Min häst krigade väldigt bra. Det stod och vägde men han tog fram det där lilla extra och kämpade till mållinjen. Han blev lite ensam i början på upploppet och min häst förstod inte vad han skulle göra och slog av på farten. Örjan kom med full fart och då trodde jag vi skulle förlora men min häst tog som sagt fram det där lilla extra och kämpade, fortsatte Goop.

“Bara att ta på sig dumstruten”
Femma i mål blev favoriten Cyber Lane och Johan Untersteiner var självkritisk över sin styrning efteråt.
– Jag saknade en riktig tanke med det jag gjorde. På det stora hela var det en dålig styrning. Jag sökte mig framåt och fick någon idé att Björn skulle släppa när jag kom tidigt men det var aldrig aktuellt. Jag körde min häst trött första varvet och det är bara att ta på sig dumstruten och åka hem. Jag brukade honom alldeles för mycket första varvet, sa Johan Untersteiner.

Fartfest I Ego Boys Minne – Milliondollarrhyme läcker
Ego Boys Minne, tillika Gulddivisionen, blev en fartfest där Milliondollarrhyme flög direkt till ledningen för Erik Adielsson. Men han fick ingalunda ligga ifred då en pigg Inti Boko utvändigt såg till att hålla tempot uppe. Första 500 metrarna travades efter 1.08,4 och duon varvade på 1.09,3. Nadal Broline fick ett drömlopp i andra par utvändigt och såg segerfarlig ut vid upploppets början. Det kom helt att handla om de här tre hästarna men ingen av de andra kunde hota Milliondollarrhyme. Den Fredrik B Larsson-tränade stjärnan sprintade bara ifrån de andra till en lätt seger. En imponerande insats på på tiden 1.09,5/1640a, vilket var nytt banrekord i Rättvik. Nadal Broline blev tvåa och Inti Boko höll strålande till tredjeplatsen.
– Han var enorm idag och har tidigare visat att han tål att gå i högt tempo när han håller sig lugn, sa Fredrik B Larsson som själv stod vid sidan eftersom han var avstängd. Istället var det Erik Adielsson som körde Solvalla-tränarens elitloppshäst för första gången.
– Det gick väldigt fort och Pers häst var väldigt het utvändigt. Han frontade väldigt enkelt och slappnade så jag hade förhoppning att stjäla loppet men nu blev det hårt tempo och han klarade det med bravur, sa Erik Adielsson.
– Jag är jätteglad att jag fick chansen, det räddar min dag. Det blev ju ett fantastiskt spännande lopp med hårt tempo och de tre första hästarna gjorde riktigt bra lopp. Jag hade båda skygglapparna och huvan kvar så jag tror det fanns några meter till.

En jackpotbomb briserade i inledningen
Jackpotomgången på V75 inleddes med en riktig bomb, eller rejält korsdrag i kuponghögen om man säger så. Fältets näst minst spelade häst, Miss Lovelace, slog till och vann till över 100 gånger pengarna i vinnarodds för Jenny A Björk. Hästen var spelad till 0,48 procent av insatsfördelningen och spurtade riktigt vasst över upploppet till en lätt seger. Tränar gör Romme-tränaren Christian Hansen och efter den sensationen var utgångsvärdet på V75 hela 2869 kronor.
– Det var otroligt kul. Det har gått så trögt i år och att få vinna med den minst betrodda hästen var otrolig kul, sa Jenny Björk.
– Det var en häftig känsla när man känner att man har att åka med. Jag hade faktiskt lite feeling för jag tyckte att hon var så fin på Lindesberg senast men då blev hon störd till galopp. Det är Christian och hans tjej som tränar och de har gjort ett otroligt jobb med hästen som var osäker förut.
Fjärdehandsfavoriten Eddy West och Claes Sjöström tog hem den andra avdelningen, tillika Jim Fricks Minne, genom att spurta till en lätt seger. Han var bara bäst i loppet när han gick runt konkurrenterna först i tredjespår på slutvarvet. Favoriten Van Gogh Z.S. tog tidigt hand om ledningen och fick hårt betrodda Viking Brodde på utsidan efter ett varv. Men den sistnämnda hade ingen bra dag och tröttnade helt tidigt. Van Gogh Z.S. kunde heller inte stå emot bra spurtande Eddy West som vann före likaledes bra spurtande Summit In Sight som suttit sist utvändigt och som gick med i ryggen på Eddy West. Det här var den Claes Sjöström-tränade hästens fjärde seger i årets nionde start, och den andra segern i V75.
– Hästen var tillbaka i hundraprocentig form och har visat bra kapacitet tidigare så det var trevlig, sa Claes Sjöström.

Första segern på snart två år
Järvinn S.K. hade inte vunnit lopp sedan oktober 2019. Men nu var det dags i kallblodsloppet V75-4. Detta efter en pangstart direkt till ledningen från springspåret och sedan fick Öran Kihlström styra och ställa som han ville i ledningen. Han fick Bellfaks på utsidan varvet kvar och den sistnämnde höll farten bra till andraplatsen men kunde inte hota Järvinn S.K. som vann med krafter kvar. Hästen tränas av Stian Eilefsen.

Skygglappar gjorde susen
Robert Bergh hade utrustat Condior med skygglappar och det borde verkligen susen. Hästen öppnade blixtsnabbt från innerspåret och höll enkelt ut de andra startsnabba konkurrenterna som provade. Condior gled sedan enkelt undan över upploppet och vann med krafter kvar. Robert Bergh satt stilla och tittade sig omkring och såg till att Giordano Soa inte skulle få luckan i tid från rygg på ledaren.
Björn Goop tog en dubbelseger på V75 när han avslutade med egentränade Frodo S. som tog sin andra raka fullträff när han ledde runt om. Frodo S. var aldrig hotad någon gång och drog i ett hårt tempo till en överlägsen seger.
Sju rätt på V75 gav 722 885 kronor. Sex rätt betalade 544 kronor och fem rätt gav 45 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75