V75: Italienskt i topp i Oslo

,

Det blev italiensk seger i Norges största travlopp Oslo Grand Prix.
Urlo dei Venti hade lekstuga sedan storfavoriten Twister Bi galopperat bort sina chanser i starten.
– Förhoppningsvis ska vi kunna starta hästen i Prix d’Amerique, sa kusken Enrico Bellei.

I början av maj segrade Urlo dei Venti i italienska storloppet Gran Premio della Lotteria och fick omgående en inbjudan till Elitloppet.
Kretsen kring hästen tackade nej till den inviten och styrde kosan till Norge i stället, för
femåringens första start i Norden.
I söndagens Oslo Grand Prix på Bjerke var italienaren i en klass när loppets favorit Twister Bi än en gång bråkade bakom bilen. Urlo dei Venti sköt till ledningen i vackert trav och efter ett första varv på beskedliga 1.12,0 var det inget snack om saken.
Enrico Bellei drog stenhårt på den sista bortre långsidan med Urlo dei Venti som vann avstannande med 30-talet meter. Gennaro Casillo tränar söndagens stora vinnare.
– Det blev ju lättare för oss när favoriten galopperade. Jättekul att vinna en sådan här grupp 1-löpning,, sa italienaren.
Enrico Bellei fick frågor om framtiden.
– Vi får se lite hur vi gör framöver. Det är långt dit men förhoppningsvis ska vi kunna starta Urlo dei Venti i Prix d’Amerique.

Överraskning på andraplatsen
1,5 miljoner norska kronor var förstapriset i loppet. Segertiden skrevs till 1.10,5 över 2140 meter, auto.
På andraplats blev det en jätteöverraskning i form av norske Evil Enok M.E. Trea på målfoto fransyskan Uza Josselyn med Erik Adielsson i sulkyn. Fyra Rajesh Face och femma Cyber Lane.

Givetitgasandgo under “gränsen”
Det blev nej från Norges störste tränare Frode Hamre om deltagande i både Elitloppet och Oslo Grand Prix för Givetitgasandgos del.
Fyraåringen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten på Solvalla i stället och på söndagen handlade det om lekstuga i Fyraåringseliten på Bjerke.
Erik Adielsson körde sig till ledningen efter 300 meter och Givetitgasandgo vann mycket komfortabelt på nya banrekordet 1.09,9 över 1 609 meter. En tid under “gränsen” alltså.
– Han vann med tussarna kvar på nytt banrekord. Elitloppet? Han hade kunnat vara med i år men han är bara fyra år. Men framöver – ja, han var definitivt den potentialen, sa Erik Adielsson.

Polara en vinnare igen
Finske Polara gör anspråk på förstaplatsen bland kallbloden. Ifjol blev det seger i Elitkampen på Solvalla och i år var hästen heroisk tvåa.
I Alm Svartens Äreslopp på lördagen spelades åttaåringen till storfavorit med tränaren Antti Tupamäki i sulkyn. Odd Herakles uppvaktade på utsidan hela loppet men Polara kunde hålla ihop sig och sträckte snygg på sig sista biten efter att ha tagits upp och tappat tempo i den sista kurvan.
Överbetyg också till knappt slagne tvåan Odd Herakles i loppet där första 500 klockades till 1.17,9 (!) och varvet på 1.20. Segertiden skrevs till 1.19,4a över 1609 meter.
– Han var jättefin i uppvärmningen och jag hade en bra känsla. Det var faktiskt en lätt seger, sa tränaren Antti Tupamäki i segerintervjun.
Jan-Olov Perssons elitkampsvinnare Lome Brage var inte till sin fördel den här dagen efter ett lopp i ledarens rygg.

I övrigt noterade vi att…
…bästa hästen vann en lite ihålig “Europamatch” med 300 000 kronor i förstapris. Peter Untersteiners Generaal Bianco (54 procent) såg avhängd ut länge i loppet där tempot inte var allt för högt uppskruvat. Spurten – den välkända – bet dock som vanligt bra och det blev skrattmatch igen.
– Man har liksom ingenting i tömmarna, Men jäklar i mitten av den sista kurvan la ha in overdrivern! sa Halmstadtränaren.
Marc Elias fick kasta om taktiken kort efter start med Toddler i försöket till bronsdivisionen och vann loppet efter ett rygglopp i stället för i ledningen. Fortsatt form på Conrad Lugauers stall.
…segerrika Firewire skrällvann stoloppet på kupongen. Kaj Widell gav stoet ett lopp i andraparet utvändigt. Tempot var tufft och det blev en enkel spurtseger för Axevalla-amatören Rigmor Jakobssons sedelpress i loppet. Firewire klev nu över en miljon kronor intjänat.
…Norges motsvarighet till Sweden Cup avgjordes utanför V75-spelet där franske Coquin Bebe vann både försök och final för Jorma Kontio. Sexåringen tränas av Franck Leblanc och var fyra i Harper Hanovers lopp i maj. Jorma Kontio tog lite oväntat hand om ledningen och höll undan knappt före Roger Walmanns King City som var positiv efter ett utvändigt lopp.
…montéloppet vanns av tioåriga franska stoet Ulka des Champs med Martin Guillaume på ryggen. Storfavoriten Be Mine Houelle galopperade i första kurvan.
… det inledande stayerloppet över tre kilometer vanns av holländske sexåringen Tuxedo Bi som forcerades till ledningen 500 meter från mål och gick ifrån med många längder för Rick Ebbinge.
…att sju rätt på V75 belönades med 1 297 kronor. Sex rätt gav 24 kronor medan pengarna för fem rätt flyttas till Boden nästa lördag då en ensam vinnare kan ro hem 44 miljoner på sju rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75