Lutfi Kolgjini kan bärga karriärens tredje derbyseger nästkommande söndag.
Rajesh Face är opolerad – men springa kan han.
Favoriten att slå i det största loppet för de fyraåriga travarna.
– Jag ville inte bråka och hålla inne honom längre och lät honom sticka iväg av sig själv sista varvet, sa en lycklig hemmatränare efter den överlägsna segern i uttagningsloppen på Jägersro på onsdagskvällen.

En ”kvalfylld kväll” brukar den lite vitsigt kallas, kvällen på Jägersro med uttagningsloppen till Svenskt Travderby och Derbystoet.
Lutfi Kolgjini har två inteckningar i Svenskt Travderby sedan tidigare och kan nu vara på väg mot en tredje efter segrarna med Joke Face 2010 och Mosaique Face 2013.
Yrvädret Rajesh Face skulle nämligen visa sig brutalt överlägsen i sitt lopp men försökte bestämma över ”husse” och släpptes i väg sista varvet till en överlägsen seger på den snabbaste segertiden för kvällen, 1.12,8 över 2640 meter auto.
Lutfi Kolgjini hade bakspår med Rajesh Face som agerade hetsigt i första starten sedan i början av juli. Det blev omedelbart avancemang i spåren och efter 600 meter kunde man sätta sig tillrätta i ledningen.
– Jag ville inte krångla till det med en så pass stor favorit. Sedan ville jag ge honom ett snällare lopp eftersom han inte hade startat på ett tag men då blev han aggressiv på mig och ville gå iväg. Så jag lät honom sticka undan sista varvet och s o m han kändes! sa en nöjd Lutfi Kolgjini.
Rajesh Face blir den givne förhandsfavoriten i finalen nästa söndag. Hästen tävlar mot sig själv. Håller han sig lugn?
– Med det här loppet i kroppen tror jag att han kommer att vara mycket lugnare i finalen. Han är normalt jättesnäll, sa Kolgjini.

Johan Untersteiners kväll
Derbyuttagningarna är en av årets mest spännande travkvällar där det gäller att vara etta och tvåa för att komma till final.
Kvällens store blev Halmstads Johan Untersteiner som kvalade in hela tre hästar.
– Det här måste utan tvekan vara den största dagen i min tränarkarrär!
Untersteiner jr segrade i två av uttagningarna med favoriten Cyber Lane (spets) och överraskningen J.H.Mannerheim som han valde de rätta vägarna med i den avslutande V75-avdelningen och tog sig fram längs sargen på den sista bortre långsidan. Stallets Niky Flax slutade tvåa i sitt lopp.

Trögt men säkert
Omgångens största favorit Policy of Truth fick överta ledningen efter 600 meter och trots att han agerade lite småtrögt för Ulf Ohlsson var det aldrig någon större fara på taket. Reijo Liljendahls häst var knappt slagen tvåa i kriteriet i fjol.
– Jätteskönt. Nu är vi med i matchen i alla fall i det kanske viktigaste loppet för fyraåringarna, sa Solvallatränaren som menade att det var otroligt viktigt att vinna för spårlottningens skull.
– Det finns inga givna race men det här var ett vi måste sätta. Han var lite småslö och småbekväm men gör sitt och han är duktig, summerade Reijo Liljendahl.

Persson i zonen
Kalmartränaren Fredrik Persson upplever ett riktigt succéår. För några veckor sedan vann Ultra Bright Stochampionatet.
Ultra Bright vann sitt uttagningslopp till Derbystoet under kvällen och sedan satte Persson dit Monark Newmen i ”killarnas” uttagningar av bara farten.
Trean från kungapokalen avancerades fram utvändigt ledaren efter ett varv och avgjorde på styrka över upploppet.
– Han har ju aldrig gått i dödens tidigare men huj vad han hade krafter kvar i den sista kurvan. När jag tjoade till på honom kände jag direkt att det var mitt lopp, sa en överlycklig Kalmartränare.
I slutet av fjolåret fick Jägersros Conrad Lugauer en spännande häst i träning. Gareth Boko vann Svensk Uppfödningslöpning under sin första säsong med Per Lennartsson men bytte regi och landsdel.
Gareth Boko var smidig som en katt i uppvärmningen och kördes offensivt från sitt bakspår av sin segervisse tränare. 1400 meter från mål satt man utvändigt ledaren och 150 kvar kunde Gareth Boko koppla segergreppet om ledande Niki Flax.
– Jag har en av de bästa hästarna helt enkelt, sa Conrad Lugauer.

Damernas avdelningar
Kullen med de fyraåriga stona är högklassig. Uttagningarna till Derbystoet ramade in V75-spelet och endast en av damernas uppgörelser kördes inom V75-spelet. Bugatti Brick hade respekten med sig och fick överta ledningen efter 600 meter. Jorma Kontio vann sedan efter behag med Timo Nurmos häst. Storfavoriten Darling Mearas stod inte att känna igen.
Utanför kupongen svarade Cash Crowe för en makalös uppvisning. Petri Puros hårda sto krånglade återigen och galopperade nu i starten. Tuggade sedan ner motståndet via tredjespår sista 1200 meterna för Johnny Takter.
Mulligan var mycket rejäl vid seger från dödspositionen i sitt försök och var överlägsen för Thomas Uhrberg.
Utdelningen för sju rätt på V75 blev 3 455 kronor, sex rätt delade ut 37 kronor och i kolumnen för fem lyste ordet jackpot. Det betyder att det minst kommer att delas ut 65 miljoner kronor till en ensam V75-vinnare på Bergsåker på lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad augusti 23, 2017 22:33 via Kanal75

Dagens tävlingar