V75: Ingen vinner mer än Feji

,

Hon kom till Sverige som fölmärr.
Ett år senare är hon landets segerrikaste travare.
– Hon vill verkligen tävla och vinna, sade tränaren Per Hedberg sedan Southwind Feji som vanligt varit först över mål.

Sagan fortsätter om hästen som inte ansågs bra nog att tävla i USA, slank med elitloppsplanet 2016 under parollen avelssto, men aldrig blev dräktig och fick börja träna igen.
När Southwind Feji summerar sin första säsong på tävlingsbanan gör hon det med all sannolikhet som Sveriges segerrikaste travhäst 2017.
Söndagens triumf togs via en tung långspurt från andra par utvändigt och var andra raka inom V75-spelet.
– Det löste sig perfekt allting och det var inte mycket att säga. Hon visade att hon var bäst, kommenterade tränaren Pär Hedberg innan har förklarade vad som gör att fyraåringen vunnit fler travlopp på svensk mark än någon annan under säsongen.
– Hon har ett otroligt vägvinnande steg och lägger inte energi på någonting annat, det går väldigt lätt för henne. Hon vill verkligen tävla och vinna. Det är riktigt häftigt att se.
Lördagens seger var nummer elva för året, vilket innebär att Southwind Feji är en pinne före Cyber Lane och Lucifer Lane.
Men medan dessa tackat för sig för i år så planerar Hedberg ytterligare starter för sin segermaskin, närmast på Åby om två veckor.

Alfas har fler säsonger kvar
En annan häst som verkligen vet var mållinjen är belägen är Alfas da Vinci.
Joakim Lövgren körde nästan provocerande avvaktande då han från 60 meters tillägg behövde mer än två varv för att ens nå kontakt med klungan i Ultrastayern över ovanliga 3 600 meter.
Medvetet och genomtänkt visade det sig och långdistansspecialisten nådde ikapp bortflyende Danne Edel i sista steget före mål.
– Det är tredje gången vi provade den här distansen och alla gånger har han gjort som idag, gått riktigt fort sista varvet. Jag började med att ge honom ett lugnt förstavarv, han har visat att han älskar att jogga första kilometern. Vi fokuserade bara på att spara speeden. Sedan hjälper han till att räkna in dem, fäller bak öronen och tar i tills vi är först. Det finns inte en ärligare häst, berömde Lövgren som inte ser slutet av karriären för sin nioåring.
– Man kan inte känna om det är start 40 eller 107, han kommer med samma käcka humör som vanligt. Jag tror att vi har en häst för flera säsonger framöver.

“Skönaste segern jag haft någonsin”
Två kuskar kunde räkna in dubbelsegrar.
Stefan Söderkvist ersatte Robert Bergh och visade sig komma till dukat bord.
Re Doc gick undan från ledningen trots hård öppning och Geisha Sund formligen dundrade runt sina konkurrenter på slutvarvet.
– Hon kändes så bra att det var bara att styra på. Hon avslutade ruggigt bra, berömde Söderkvist.
Jorma Kontio gjorde om bedriften då han spårade runt om med Timo Nurmos-tränade Eelis och sedan tog sig till tidig ledning även med Carmine Am.
Till tränarens stora lycka.
– Som vi har väntat. Det här är nog den skönaste segern jag haft någonsin. Att spräcka den där nollan. Det är svårt på V75, men det är nästan så att det blivit larvigt svårt, jublade Markus B Svedberg efter sin första triumf i travets elitserie.
Peter Ingves styrde in sin namne Jensens Raket Brodde från ledningen och vilket gav en lättfunnen V75-rad som betalade 5 122 kronor.
Jackpot på fem rätt vilket innebär att 5,7 miljoner kronor flyttas vidare till kommande lördag på Jägersro och 1,4 miljoner späs på till multijackpoten på nyårsafton.

Robin Johansson, Kanal 75