Malin Albinsson/TR Bild.

V75®: Imponerande kross av San Moteur i Årjäng – “Har ett hjärta av guld”

,

San Moteur svarade för en imponerande kross av konkurrenterna i Årjängs Stora Sprinterlopp.
Värmlands-hästen fick ett tungt lopp i tredjespår och utvändigt om ledaren – men avgjorde ändå som den superstjärna han är.
– Vilken jäkla häst det är. Det ska inte gå att prestera på det här sättet, men han har ett hjärta av guld, sa delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
– Det är en fantastisk häst och jättekul att han fick vinna det här loppet, sa Björn Goop som tog sin första seger i Årjängs Stora Sprinterlopp.


Sveriges vackraste travbana var värd för V75® och omgången avslutades med att en av världens bästa hästar bjöd på en suverän uppvisning. Värmlands-pöjken Håkan Arvidsson berättade innan att han länge haft en dröm om att få vinna det här stora loppet i Årjäng. Nu stod han väldigt nervös vid sidan och fick se sin ögonsten krossa konkurrenterna – trots en tuff resa. San Moteur inledde i tredjespår genom första kurvan innan han kom fram utvändigt om den ledande Click Bait efter ett halvvarv. Sedan skruvade tempot upp våldsamt dryga halvvarvet kvar där Per Lennartsson bakom Click Bait försökte dra musten ur San Moteur. Men den sistnämnde är ingen häst man knäcker så lätt och inne på upploppet sög han tag i Click Bait och kopplade greppet 150 meter kvar. Missle Hill spurtade vasst till andraplatsen men San Moteur stod helt i en klass för sig. Det här var stjärnhästens första start efter andraplatsen i Elitloppet och han har tjänstgjort som avelshingst på Menhammar Stuteri de senaste månaderna. Detta samtidigt som Håkan Arvidsson åkt fram och tillbaka från Värmland två gånger i veckan för att träna hästen. San Moterur segrade på tiden 1.10,2/1640a. Förstapriset var 600 000 kronor och därmed har den femårige hingsten sprungit in drygt 11,6 miljoner kronor.
– Hjärtat stod still hela loppet, det här var fruktansvärt, sa Håkan Arvidsson efteråt som berättade att man mer känner lättnad än glädje just i den stunden.
– Jag har svårt att känna glädje direkt när han vinner. Det är mer lättnad och glädjen kommer senare, sa Håkan och utbrast:
– Vilken jäkla häst det är! Det ska bara inte gå att prestera på det här sättet som han gör efter vilan. Han har varit i aveln och bara gått konditionsträning i två månader och det snabbaste efter 1.35-tempo. Så han har inte gått ett enda riktigt snabbjobb. Men han kändes otroligt fin i de två senaste jobben och då steg förhoppningarna.
– För mig finns det inget större än att vinna här i Årjäng. Jag känner som tusan för den här travbanan och att få vinna här är sanslöst roligt, sa Håkan Arvidsson.
Hur upplevde du loppet?
– Jag fick lite torskfrossa när han fick ett så tungt lopp. Men Björn var jäkligt cool i första sväng och körde inte för fort där. Men jag trodde det skulle bli tufft när det blev en så dryg förstasväng och sedan dödens. Det tog lång tid innan han kom fram utvändigt om ledaren. Det ska normalt inte kunna gå men det är en helt otrolig häst, fortsatte Arvidsson.
Hur ser den kommande matchningen ut?
– Det finns en plan att starta var fjärde vecka nu hela hösten och vintern. Vi har ett stort mål och det är att vara med i Prix d’Amerique för jag tror att distansen kommer att passa honom. Nästa lopp blir förmodligen i Åby Stora Pris, även om vi nu också fick en inbjudan till Hugo Åbergs i och med segern.

“En upplevelse att få vinna det här loppet”
Även segerkusken Björn Goop var full av beundran för San Moteur, som dock berodde sig knepigt precis innan start.
– Han var nervös innan men i loppet var han mogen och förstod vad det gick ut på. Han var jättecool i defileringen och i provstarten, men helt plötsligt när det var en minut kvar till start fick han en nervositetskick. Han blev nervös och spänd och det var lite samma inför Derbyt. Jag fick försöka bryta hans tankemönster och försöka få honom att tävla. Kul att han skötte sig. Vi visste att han skulle få ett jobbigt lopp idag, men det kändes bra hela vägen. Det är en fantastisk upplevelse att få vinna det här loppet med honom, sa Björn Goop.
– Det är en fantastisk häst som har en fantastisk inställning. En skön individ men så har han den där lila nerven i sig. Vi är värmlänningar och hästen är härifrån och travet är väldigt stort i Värmland. Att få vinna det här loppet betyder mycket eftersom vi aldrig har vunnit det tidigare, fortsatte Goop.

Formen tillbaka hos High On Pepper som inledde
V75 inleddes med att favoriten High On Pepper vann för Jorma Konto. Den sistnämnda var lite tveksam på formen hos hästen inför tävlingarna, men High On Pepper bevisade motsatsen. Santos De Castella snabbstartade till ledningen och fick bestämma i ett mycket måttligt tempo. Jorma Konto hade inget annat val än att lämna andra par utvändigt och köra fram utvändigt om ledaren mitt i loppet. Santos De Castella schabblade en del med travet halvvarvet kvar, men höll sig på benen. Han var dock utan chans att svara High On Pepper över upploppet, som var klart starkast till slut.
– Hästen var mycket bra och var tillbaka i form igen. Jag öppnade öronen på honom tvåhundra kvar och då avgjorde han lätt, berömde Jorma Kontio om hästen som tränas av Katja Melkko.

Örjan fixade seger åt kusin Peter
Peter Eriksson hade matchat in sin Pretty Primadonna snyggt på pengarna och stod perfekt inne i loppet på startvolten i V75-2. Örjan Kihlström körde dessutom ett klockrent lopp med hästen i Diamantstoet som plockade ner Borups Vallmo den sista biten. Pretty Primadonna öppnade snabbt från spår fyra fram till rygg på ledaren. Sedan bytte Örjan Kihlström till sig andra par utvändigt efter ett varv och satt sedan kvar över den sista bortre långsidan när Borups Vallmo attackerade i tredjespår. Det skulle visa sig vara ett vinstgivande drag, för Pretty Primadonna hade krafter kvar över upploppet och fångade in Borups Vallmo den sista biten.
– Det här var kul och hästen kämpade fint till slut, sa Örjan Kihlström som därmed fixade en vinnare på V75 till sin kusin Peter Eriksson.

Dubbelseger för Magnus Jakobsson
Charlock Wiking satt fast med vinstkrafter enligt Magnus Jakobsson i sin senaste start. Nu fick hästen full utdelning när han spurtade hem V75-3 för sin tränare. Efter en resa i tredje par utvändigt kunde han sitta kvar tills upploppets början och spela ut speeden. Charlock Wiking avslutade mycket snabbt och kopplade greppet kort före mål.
– Jag trodde det skulle bli svårt varvet kvar men vi kunde sitta kvar till in på upploppet och han avslutade otroligt bra. Han har gjort många väldigt bra lopp så han har jobbat ihop till det här. Det var han värd, sa Magnus Jakobsson.

Kan vara den bästa han har tränat
Färjestadstränaren hade inte vunnit på V75 sedan i oktober förra året, men nu slog han till med en dubbelseger. Always A Pleasure var tillbaka efter ett tre månader långt uppehåll, och vinnarhästen slog till med seger direkt. Magnus Jakobsson körde snällt och bidade sin tid i rygg på ledaren med Always A Pleasure. Detta efter att flera hästar galopperat från början, bland annat favoriten It’s Peppertime. Luckan kom som på beställning i utgången av sista sväng, och över upploppet spurtade Always A Pleasure ursinnigt och betvingades ledande Nikylon den sista biten. Det här var sjunde segern i tionde starten för hästen, som alltså fixade Jakobssons andra seger på V75 där han även tränar båda två.
– Det är verkligen häftigt alltså. Det är roligt när det stämmer med löpningarna och hästarna levereraar. Jättekul, sa Magnus Jabobsson som även berättade att Always A Pleasure kan vara den bästa häst som han har tränat.
– Jag tror att det är så. Han är skitfin och jag tror att det kan bära riktigt långt om han får vara frisk och hel, sa Jakobsson.

Jätteskräll i kallblodsloppet – “Otroligt stort”
Emil Eriksson, 26, bjöd på en hejdundrande segergest när han skrällde med Hulte Annika i kallblodsloppet till 64 gånger pengarna. Hästen var en av de minst spelade i loppet till en procent, men visade sannerligen att det var fel. Emil Eriksson gick med i ryggar ute i tredjespår på slutvarvet med Hulte Annika, och över upploppet var hästen starkast och kopplade greppet kort före mål. Detta efter att storfavoriten Ängsthea galopperat bort sig i starten.
– Det här är ofantligt stort, det känns jätteskönt, sa Emil Eriksson.
– Jag vann tidigare det största lopp jag har vunnit i höstas med samma häst i Norrländska Elitstoet, och det är fantastiskt roligt att få sätta pricken över i:et i det här loppet. Jag körde snällt senast med sikte på det här loppet. Meningen var att vi skulle vara lite mer offensiva idag och det var kul att det gick vägen.
– När jag kom upp i rygg på den som satt i tredjespår tänkte jag nästan styra på direkt i fjärdespår, men väntade lite. När jag satt där i tredjespår och alla de andra körde på sina hästar så hade jag allting kvar. Hon avslutade jättebra, fortsatte Emil som jobbar som hovslagare till vardags.
Tränare till Hulte Annika är Leif Jonsson från Hagmyren som stod vid sidan och fick uppleva en stor stund på travbanan.
– Det här är en av de finare segrarna. Helt otroligt, jag fick tårarna i öronen efter loppet för det här är väldigt stort för mig. Vi hade förhoppningar men det stod flera bra ston som stod 40 meter före. Vi hade åkt långt från Hudiksvall men nu är det värt det här när hon gör en sån prestation, sa Leif Jonsson.
Storfavoriten Charlotte Gar kom helt på vingel från spår åtta bakom bilen i V75-6 och var tidigt slagen. Nu vann istället den norske hästen Dragonfly för Magnus Teien Gundersen och som därmed tog sin tredje raka seger.
Sju rätt på V75 gav 778 146 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75