V75: Hoppet tillbaka för Svante

,

Ett års väntan är över.
Al?s Winnermede och Svante Ericsson tog gruvlig revansch för förra årets flopp under Solvallas V75-finaler på annandagen.
– Är det någon häst man verkligen älskar så är det den här. Så otroligt skönt, jublade den unge tränaren efter att ha utklassat konkurrenterna i Hästägarkannan.

Annandagen 2015 brände Al’s Winnermede som favorit i bronsdivisionens final.
Därefter följde ett år av elände och utan segrar.
Annandagen 2016 klev Svante Ericssons galjonsfigur åter upp på den stora scenen efter en imponerande uppvisning i styrkeprovet över tre varv.
– Nu är han tillbaka! Jag vet inte vad jag ska säga, det här var ruskigt skönt.
– När man har ett litet stall så hänger mycket på att den här hästen ska fungera. Det har krånglat med sjukdomar och annat och vi har inte kunnat hitta formen på honom. Då blir det att man börjar fundera och gör att man tappar självförtroendet lite grann. Men i senaste starten kände jag att han var tillbaka i sitt gamla slag och idag kändes han helt magisk hela vägen, berättade Svante Ericsson som körde därefter när han sköljde förbi fältet på sista bortre långsidan och öppnade upp många längder ner till klungan.
– Det blev nästan lite läskigt ensamt där framme, men jag ville komma ner på innerspåret innan svängen eftersom han springer bäst där.
Och Al’s Winnermede seglade undan till förstapriset på 200 000 kronor, sin största prischeck sedan treåringssäsongen.
– Det har inte alls varit något bra år för mig, det är inte mycket som klaffat och bara varit krångel. Men nu ser jag verkligen fram emot 2017, avrundade Svante Ericsson.

Från ett vinnarstall till ett annat
Ett desto roligare 2016 har det varit för On Track Piraten.
Det var nämligen året då han blev landets V75-kung med vad som till slut blev hela nio triumfer i travets elitserie.
Måndagens seger var en av de mindre dramatiska sedan Johnny Takter kört till ledningen och bara lämnat konkurrenterna över upploppet.
– Det bubblar faktiskt. Det är fantastiskt vilken häst, mös Hans R Strömberg som 63 år ung kan se tillbaka på sin särklassigt mest framgångsrika säsong under en lång tränarkarriär.
– Jag hoppas att jag får leva länge och att jag får komma ihåg det här året så länge jag lever.
I kölvattnet av det har On Track Piratens alltiallo Maja Bäckman i praktiken säkrat segern i skötarnas V75-liga med tolv pinnar.
Ett vackert slut på en lång vänskap då Bäckman efter januari lämnar sin gunstling för att flytta ihop med sin pojkvän – en viss Svante Ericsson

Vann på halvfart
Anna Mix är Prix d’Amerique-hästen som åkte till Sverige och Sofia Aronsson för att ladda inför världens största travlopp.
I första starten sedan återkomsten uppe i norr fick hon ge sig i en mäktig duell mot On Track Piraten.
Under V75-finalerna valde kretsen kring den snart tiofaldiga miljonärskan att gå ut i stoeliten istället.
Det blev en promenadseger efter tidig ledning även om skuggande Red Rose America närmade sig efter sen lucka.
– Hon utnyttjar inte alla sina bästa sidor när hon får gå på speed, men jag tror att det var lite skönt för henne att få vinna på halvfart med tanke på vad som väntar, kommenterade körande Erik Adielsson sin taktik att hålla tempot relativt lågt.
Därmed hade dagens två superstjärnor gjort sitt och eftersom favoriten Fossens Bonus inlett omgången med att dominera silverdivisionen i läcker stil låg V75-värdet på blygsamma 175 kronor efter fyra avdelningar.

40 extramiljoner på nyårsafton
Det orkade till slut upp i 5 806 kronor sedan Örjan Kihlström satt dit Test Drive från ledarryggen medan Västerbo Hard Cash (Björn Goop) och Timo Nurmos‘ förvandlingsnummer Tjacko Zaz tuggat ner sina konkurrenter via tunga slutrepor i spåren.
Bakom den senare satt Erik Adielsson som därmed satte en snygg punkt inför sin drygt månadslånga semester med familjen.
– Skönt att avsluta med en dubbel på V75. Nu hoppas jag att folk kommer ihåg mig när jag kommer tillbaka i februari.
På fem rätt blev det ingen utdelning vilket innebär att ytterligare 16,4 miljoner kronor flyttas vidare till nyårsdagens multijackpot på Mantorp som därmed innehåller drygt 40 extramiljoner att spela om.

Robin Johansson, Kanal 75