V75: Hattrick för historisk Untersteiner i Breeders Crown

,

Johan Untersteiner blev unik när han vann tre Breeders Crown-finaler samma dag.
Derbyvinnaren Cyber Lane tog hem trekejsarslaget och imponerade vid en mycket lätt seger.
– Det var en av de enklaste segrar han har tagit i år. Helt fantastiskt, sa Johan Untersteiner.

Halmstadtränaren gjorde dundersuccé när finalerna i Breeders Crown avgjordes i Eskilstuna under söndagen. Johan Untersteiner blev historisk när han vann tre Breeders Crown-finaler samma dag, vilket ingen har lyckats med tidigare. Totalt körde han in fyra miljoner kronor.
– Den här dagen blev lite bättre än man kunnat drömma om. En Breeders Crown-seger hade varit fantastiskt bra. Nu blev det tre, konstaterade Untersteiner, varav två av dem var med egentränade hästar.
Hans derbyvinnare Cyber Lane var fruktansvärt bra när han vann finalen för fyraåringarna i V75-avslutningen. Det var också något av trekejsarslagen då motståndarna var stjärnor som Diamanten och Rajesh Face som hårt betrodda motståndare. Men Rajesh Face hade inte någon bra dag och galopperade kort efter start och sedan ytterligare två gånger under loppet. Cyber Lane öppnade kvickt från innerspåret och höll enkelt ledningen. Han fick sedan köra i ett behagligt tempo med Diamanten på utsidan. Över sista bortre långsidan skruvades farten upp ordentligt samtidigt som Global Trustworthy attackerade från kön. In på upploppet ryckte Johan Untersteiner det norska huvudlag och Cyber Lane stack ifrån till en mycket lätt seger. Tvåa blev en våldsamt bra spurtande Makethemark.
– Han kändes ruskigt stark och vann med tussarna kvar. Det var en av de enklaste segrarna han har tagit i år, sa Johan Untersteiner.
– Det kändes som att han joggade runt och hästen är bättre än någonsin. Efter derbyt har han varit ännu bättre och han känns fräschare och rejälare. Jag ryckte norsken in på upploppet för att han inte skulle somna till och det var full fart över mål. Han imponerar varje gång.
– Eventuellt blir det en start till i år i Solvalla Grand Prix-finalen för fyraåringar och sedan vinterpaus.

Candy La Marc tände om
Innan Cyber Lane vunnit och Johan Untersteiner tagit sitt hattrick i Breeders Crown-finalerna hade han styrt in både Unrestricted och Candy La Marc till segrar.
Candy La Marc vann Svenskt TravOaks och nu slog hon till med en ny storseger när hon tog hem finalen av Breeders Crown för treåriga ston. Den jättefina märren tränas av Lars Marcussen i Danmark och körde nu för andra gången av Johan Untersteiner. Hon öppnade snabbt och tog ledningen och när favoriten Vamp Kronos gjorde ett försök ut på första långsidan skakade bara Johan på huvudet och visade tydligt att han ville köra i täten. Candy La Marc fick dämpa tempot till 1.16 första varvet men sedan gick det undan värre ut på slutrundan. Vamp Kronos tryckte på stenhårt över den sista bortre långsidan och halvvarvet kvar såg Candy La Marc slagen ut. Samtidigt attackerade Dibaba ute i tredjespår när det gick som snabbast. Men in på upploppet hittade Candy La Marc nya krafter och stack ifrån till en imponerande seger. Tvåa blev en mycket bra avslutande Dibaba medan Vamp Kronos höll till tredjeplatsen.
– Jag hade feeling att kommer jag till ledningen är jag sugen på att prova där för hon har varit så bra och därmed få de tuffa konkurrenterna utvändigt. Hon började hänga i grejerna femhundra kvar och då tänkte jag att det blir tungt men när jag petade till henne en gång så var det en härlig känsla. Jag blev nästan lite chockad att hon ökade på upploppet då det kändes kallt tvåhundra meter tidigare. Det är en fantastiskt trevlig häst, berömde Johan Untersteiner.

Skrällde med Unrestricted
Det blev en överraskning i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston genom Unrestricted och Johan Untersteiner. Hon öppnade snabbt bakom bilen och tog ledningen och svararde resolut upp den i första kurvan. Efter en snabb öppning fick hon dämpa tempot rejält till 1.16,5 första varvet och då kom favoriten Caddie Lisieux upp utvändigt inför slutrundan och tryckte upp farten. Men hon fick aldrig något grepp på Unrestricted som gled undan över upploppet till en säker seger.
– Det har varit mycket bekymmer med henne i år och jag tyckte inför säsongen att hon tillhörde de allra bästa i kullen. Men hon har haft problem med hältor och annat under säsongen och det var skönt att vi kunde få revansch nu i sista sekunden, sa Johan Untersteiner.
– Hon har alltid haft lite problem från start och aldrig kunnat öppna någon gång men hon kändes så fin i provstarterna och jag tänkte att är det någon gång vi ska prova för ledningen så är det i dag. Vi fick köra lugnt på mellanvarvet och det kändes väldigt bra. När jag ryckte in på upploppet fick jag en längd.

Succé igen för familjehästen Lucifer Lane
Det blev återigen stor succé för familjehästen, Lucifer Lane, som vann Breeders Crown-finalen för treåriga hingstar och valacker. Hästen är ägd och uppfödd av Christine Larsson, tränas av Thomas L Nilsson och kördes till seger av sonen Johan A Nilsson. Den sistnämnde satte proffsen på plats när Lucifer Lane svarade för en mycket stark slutrunda och spurtade ner konkurrenterna den sista biten. Tvåa blev Vainqueur R.P. som var strålande även han efter att ha tappat mark på en galopp kort efter start.
– Jag är lite tagen, det är otroligt roligt för alla här runtomkring. För pappa och för Christine, sa Johan A Nilsson.
– Han öppnade lite sämre än jag hade trott. Vi gjorde en ändring och tog bort det helstängda huvudlaget till ett norskt huvudlag istället. Men jag var jättenöjd när jag fick Jockes rygg och en bra draghjälp. Han hängde lite mycket töm i dag men tog sig samman. Det gick fort i sista sväng och han avgjorde på ett väldigt bra sätt över upploppet. Det var en härlig känsla.

Dubbel för Melander och Ohlsson
Stefan Melander-tränade Rigel Face vann stayerloppet över 3100 meter genom att leda från start till mål för Ulf Ohlsson. Han höll ett jämnt tempo i täten och höll undan före Elliot Coger som närmade sig den sista biten.
– Hästen var bra för underlaget är sugande men han har inte någon toppform ännu eftersom han hade varit ifrån för en förkylning, sa Ulf Ohlsson om den kapable fyraåringen.

“Blev lite orolig”
Konstellationen Melander och Ohlsson (samt ägaren Stall Courant) slog till även i V75-5 där omgångens största favorit Disco Volante gjorde sin plikt. Han susade direkt till ledningen och fick efter en snabb öppning dämpa tempot. Över upploppet hade hästen inga problem att glida undan till en lätt seger. Bra spurt till andraplatsen av Global Trust efter en invändig resa.
– Man blev kanske lite orolig när jag fick göra en extra provstart i snabbare tempo men det kändes ändå relativt säkert att det skulle gå vägen. Han fick ju dämpa farten men blev lite pigg, men det var ingen större fara, sa Ulf Ohlsson.

Erica, tränad av Li Hanné, var ruskigt bra när hon vann V75-inledningen för Kaj Widell. Efter attack från femte par utvändigt 1300 meter kvar rundade hon hela fältet och svepte till ledningen i sista sväng. Sedan stack stoet ifrån till en överlägsen seger och imponerade.
– Ibland är det skrattretande enkelt, sa Kaj Widell och log.
Sju rätt på V75 gav 171 534 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75