Glädjescener i vinnarcirkeln med Hail Mary i centrum. Mikael Rosenquist TR Bild.

V75®: Hail Mary krossade motståndet i Hugo Åbergs Memorial

,

Utvändigt ledaren i stenhårt tempo. Sedan stack han undan över upploppet.
Hail Mary stod för en makalös prestation när han grejade miljonsegern i Hugo Åbergs Memorial.


För fjärde året i följd kunde Örjan Kihlström kliva in i vinnarcirkeln efter Hugo Åbergs Memorial.
För tredje gången med en häst från Daniel Redéns stall. Årets vinnare Hail Mary visade att han tillhör de allra bästa i världen. Efter tuffa lopp i Elitloppet, har sjuåringen lyft sig ännu ett snäpp. Tisdagskvällens insats på Jägersro var förstklassigm.
I vanlig ordning innebar Hugo Åbergs en fartfest. Ultion Face tog emot Önas Prince i överljudsfart den första biten, höll upp från innerspåret och klockade första halvvarvet efter 07,7. Men i fred fick inte ledaren sitta. Örjan Kihlström sände direkt fram Hail Mary för att syna utvändigt om ledaren och där skulle han bli kvar. Tempot hölls fortsatt stenhårt och medan ledaren började hissa nödflagg tänjde i stället Hail Mary på stegen.
Övertaget utökades in över upploppet och segern togs i ohotad stil.

Kihlström: Det var den vanliga Hail Mary igen
– Fan vad kul! Vilket lopp han gör, igen. Han behövde en riktig urblåsare. Det var ju nästan knock out för honom i Elitloppet, men han skakade bara av sig det…Någonstans blev det ändå rätt i Elitloppet, nu har vi hittat en växel till på honom, sa Daniel Redén efter sin senaste storloppsseger och fortsatte:
– Han har ju visat hela karriären att det är en undantagshäst. Han vann ju derbyt här nere, sedan kom han till mig och har fortsatt att visa att han är en otrolig häst. Han är en king.
Hail Mary noterade segertiden 1.09,5 över 1609 meter autostart.
Förstapriset, en tusenlapp per meter, närmare bestämt 1
609 ooo kronor. Efter Elitloppet vann hästen Jämtlands Stora Pris för att senast vara tvåa i S:t Michel-Ajo. Nu blev det alltså guld igen.
– Jag körde väl som en kratta senast i Finland, men samtidigt var han så loj i det loppet, han var trött helt enkelt. Men i dag kändes det redan i provstarten att det var den vanliga Hail Mary igen. Det är en underbar individ, när det är lopp så vet han exakt vad han ska göra, sa Örjan Kihlström.
Silvret gick till evigt unge Vivid Wise As.
Italienaren lång länge sist i fältet men avslutande vindsnabbt ute i vida spår för att nypa andraplatsen före finländske Hierro Boko, just hästen som senast besegrade Hail Mary. Skrällen Howdy Partner knep fjärdeplatsen efter en invändig resa, före Power som var hästen som ledde anfallet i tredjespår.

Supertalangen Ester – fortfarande obesegrad
Ester Degli Dei. Lägg det namnet nära på minnet.
Nu fick den svenska publiken också bevittna stoet som, även efter den här kvällen, är obesegrad. Hennes femte raka kom i den andra finalen av Breeders Course.
Vinnaren var inblandad i en ordentlig startrusning där hon inte kunde ta sig förbi Noah Boko, men då kontrahenten galopperade med varvet kvar, kunde Ester Degli Dei plötsligt finna sig i ledningen. Eros Jet uppvaktade enträget på utsidan, men ledarinnan vägrade släppa någon förbi sig. En toppinsats av treåringen som klockades till 1.11,7 över 1640 meter med bilstart. Förstapriset var 800
000 kronor.
– Hon är jättesnabb, en supertalang. Man har varit lite stressad i dag, för en sådan här häst förtjänar att vinna ett sådant här lopp, för hon är så bra. Men nu är jag glad, det är ett stort lopp att vinna. Hon blev förstås hjälpt av att ledaren galopperade, sedan fick hon hämta andan en liten bit och då räckte det hela vägen, sa tränaren Paul Hagoort.

Millmighty och Paw bjöd på show i stayerloppet
Kvällens kanske allra gladaste på Jägersro var Paw Mahony.
I stayerslaget Malmö Stads Pris visade han upp sin hjälte Millmighty i alldeles bländande skick. Ett lopp över 3140 meter – men bara en häst på banan. Millmighty tog ledningen, ökade, ökade lite till och bara länsade undan. Redan hundra meter kvar kunde Årjängstränaren påbörja segerfirandet.
– Det känns overkligt. Helt sjukt…vilken jäkla häst. Jag är så otroligt stolt, vi har lagt ned så mycket jobb på honom och slitit för att få honom tillbaka. Det är min största seger penningmässigt men också känslomässigt. Den här hästen, han reser sig och kommer tillbaka för att gå på knock, sa en tagen Paw Mahony.
Mick N. Boko är säkert en häst som kommer låta höra talas om sig framöver.
Fyraåringen som tränas av Jeroen Engwerda dröjde länge innan attacken sattes in i Prix la Capelle men när den pampiga travaren väl fick upp farten gick det rysligt fort. Jaap van Rijn i sulkyn, måttade in segern strax före mållinjen.
– En väldigt fin häst, även om han ser lite lustig ut i värmningen, väldigt stark. Jag följde i ryggar och han avslutade starkt. Han måste nog bli lite snabbare från start men när han väl hittar de växlarna så kan han bli riktigt bra, sa van Rijn.
Mer framgångar skulle strax följa för team Engwerda och van Rijn.
De tog nämligen även hem Bronsdivisionens försök. Segervapnet var den barfotatravande Carloforte Font som precis i målskjutsen fångade in en tapper Smile Silvio.
Halva fältet galopperade bort sig redan före första kurvan i Diamantstoet.
Stod på benen gjorde dock Collier I.T som blixtrade till täten för Calle Jepson och sedan fick dämpa tempot. Lady Beluga försökte utmana men den anförande italienskan från Gennaro Casillos stall, avslutade lika kvickt som hon inledde – och vann lätt.
Prix Argentan avverkades i fasligt tempo.
Något som passade Miss Lynx perfekt där stoet satt i kön och kunde spara krafterna till finishen. Trots att Miss Lynx var streckad på enbart en procent på V75® avgjorde hon enkelt till slut för ett ordentligt rens i kuponghögen. Micha Brouwer körde, Danny Brouwer tränar.
Prix Cagnes-sur-Mer, sprinterloppet för fyraåringarna kördes innan V75®.
Här visade Alessandro Gocciadoro upp spännande Denver Gio som bara stack undan över upploppet efter att ha fått bestämma i ledningen. Hästens sjätte seger i åttonde årsstarten.
16,67 system lyckades med konststycket att finna sju rätt. Det belönades med 506
648 kronor.
För sex rätt var förtjänsten 775 kronor och för fem rätt 57 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75