Foto: Maria Holmén/TR Bild
Bollnäs 2023-12-16

V75®: Fjärde raka för Katjas kanon

,

High On Pepper gjorde en mäktig prestation när han på lördagen tog hem gulddivisionen på V75®. Trots hela sista varvet i tredjespår utan rygg var han starkast till slut. – Han blir hela tiden bättre och bättre, sa segerkusken Jorma Kontio.

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Bollnäs 2023-12-16

High On Pepper spelades till stor favorit trots att han startade med nummer elva bakom startbilen i lördagens gulddivision i Bollnäs. Det visade sig att spelakollektivets bedömning var helt korrekt. Efter en trevande start sände Jorma Kontio framåt i tredjespår med 1 200 meter till mål och sedan blev det åka av. Ledaren Rome Pays Off och utvändigt travande Ferrari Sisu bjöd upp till kamp och på den sista bortre långsidan var det full körning när trion dundrade framsida vid sida. De invändiga höll starkt och tvingade High On Pepper att trava även slutkurvan i tredjespår. In på upploppet såg ledaren fortfarande segerfarlig ut men High On Pepper hade, det tuffa loppet till trots, krafter kvar och den sista biten klev han fram av avgjorde till säker seger.
– Han fick ett tungt slutvarv och var jättebra. Han är stark, kämpade och visade fint löphuvud. Det är en jättetrevlig häst och han lägger på sig muskler och blir hela tiden bättre och bättre, sa Jorma Kontio.
Det var fjärde raka segern för den Katja Melkko-tränade femåringen, som under 2023 har vunnit 9 av 15 lopp och tjänat 1,6 miljoner kronor.

Norskt i kallblodsdivisionen
Duellen mellan Månlykke A.M. och Stumne Fyr uteblev i kallblodsdivisionen då den förstnämnde inte stod att känna igen och galopperade dubbelt. I stället var det Eld Tekno som utmanade favoriten genom att hålla tempot uppskruvat i ledningen. I slutsvängen hade emellertid Stumne Fyr ätit upp sina dubbla tillägg och när Ole Johan Östre lyfte ut den norske topphästen från ledarryggen vid upploppets början stegade han förbi till säker seger.
– Han är så fin! Han gör alltid sitt bästa. Han är en väldig personlighet, han är en helt unik, fantastisk häst. Jag har sådan tur som får jobba med en sådan här häst, jag är avundsjuk på mig själv varje dag, sa hästens tränare Merete Viksås.

Dubbel för Melander
Klaus Kern-tränade Huit tog hem segern i klass I efter en tung långspurt från tredje par utvändigt tillsammans med Oskar Kylin Blom och i diamantstoet blev det triumf för Stefan Melander-tränade Jewilla, som kördes till ledningen från 20 meters tillägg av Ulf Ohlsson och sedan gick undan i överlägsen stil. Stefan Melander dubblade inom V75 då hans Xanthis Hilton tog en imponerande seger i bronsdivisionen tillsammans med Magnus A Djuse och klass II vanns av Björn Goops Jacques Mearas. Silverdivisionen avslutade omgången och då Fredrik Wallin-tränade Reven Dejavu där utklassade motståndet i händerna på Carl Johan Jepson landade utdelningen för sju rätt på V75 på 2 702 kronor. Sex rätt gav 34 kronor och femrättspotten frös inne och läggs till multijackpotten som ska delas ut på nyårsafton.