V75: Europaderbyt till tonerna av Marseljäsen

,

Det blev överraskande den franska nationalsången som spelades efter lördagens final av Europaderbyt på Solvalla.
Pierre Vercruysse körde sin Drole de Jet i ledningen och kunde efter upploppsdramatik inkassera nästan två miljoner kronor för segern.
– Att få vinna på Solvalla för en fransman is a dream come true – precis som alla svenskar vill vinna på Vincennes.

Solvalla mjukade på lördagen upp inför Svenskt Travkriterium och Oaks med finaler i V75 och tre större unghästlopp för hästar inom den europeiska travunionen (U.E.T.).
I det största loppet Europaderbyt (Grand Prix de l’UET) gjorde svenske storfavoriten Global Trustworthy bort sig med galopp bakom bilen vilket öppnade för en rejäl överraskning.
Pierre Vercruysse drog till täten per omgående med Drole de Jet och stannade där loppet igenom. Segertiden skrevs till 1.11,9 över 2 140 meter, bilstart.
Drole de Jet gjorde sin blott trettonde start i karriären och har smugits igång. Coktail Jet-sonen debuterade i september i fjol och överraskade med seger även i det franska uttagningsloppet på Vincennes.
– Jag har alltid vetat att han varit en “champion” men han är en stor kille och har både behövt och fått mycket tid på sig. Allt jag koncentrerat mig på är att sätta honom i toppform till det här loppet, sa Pierre Vercruysse, och berättade att nästa start för Drole de Jet förmodligen sker i fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes i slutet av december.

Grovjobb av Kalmarhäst
Kalmartränaren Fredrik Perssons Monark Newmen var knappt slagen tvåa i Svenskt Travderby i september.
Nu svarade han för loppets bästa insats och grovjobbet utvändigt ledaren.
Monark Newmen slutade trea på samma tid som vinnaren och norsktränade Born In The U.S.A som gick ett starkt upplopp.
Pierre Vercruysse kunde räddade sig undan till knapp seger och fick också böta för att inte ha hållit rakt spår på upploppet.
Drole de Jet bröt ut ett spår i ledningen och tog de utvändiga hästarna med sig.
Domarna ansåg inte att störningen hade varit så grov att det rendererade en annan åtgärd än böter på 19 500 kronor för den franske kusken.

Världsartisten joggade
En av världens bästa hästar fanns med i startlistorna på Solvalla. Timo Nurmos skjutare Readly Express är svensk travsports nye kelgris och tog nu sin elfte raka seger i Europeiskt Femåringschampionat med en halv miljon i förstapris.
Jorma Kontio lyckades inte ta ledningen från innerspåret men växlade snabbt till sig den mot Per Lennartsson bakom Nappa Scar som bara varit ute efter att få rygg på storfavoriten.
Efter 1.15 första 1000 meterna lät Jorma Kontio Readly Express dra undan lite lagom sista rundan. En lätt “jogging” i trakterna av 1.09,0 sista varvet.
Tränaren Timo Nurmos meddelade efter loppet att nästa start eventuellt kommer att ske i Svenskt Mästerskap på Åby, lördagen 14 oktober.
Jorma Kontio är inte främmande för en offensiv mot Prix d´Amerique.
Readly Express har absolut potential för att tävla mot de bästa och jag tycker att det kan vara passande att prova, sa Kontio.

Vamp Kronos utklassade grabbarna
Ett svensktränat sto hade uppvisning i Europeiskt Treåringschampionat. Björn Goop gav Jerry Riordans Vamp Kronos ett lopp i tredjepar utvändigt. Tempot var ganska högt uppskruvat och Vamp Kronos exploderade ifrån grabbarna när hon fick anfallsorder på den sista bortre långsidan.
Att ston utklassar hingstar i stora lopp hör inte till vanligheterna.
– Hon är uppenbarligen en av de bästa treåringarna i Europa och jag ser inget hinder för att hon ska fortsätta vara i topp som både fyra- och femåring, sa Jerry Riordan.

I övrigt noterade vi att…
Timo Nurmos omtalade stallform håller i sig. Zenit Brick bollade med konkurrenterna i silverfinalen där Björn Goop valde att kliva fram utvändigt ledaren varvet till mål med storfavoriten. Invändige Officer C.D. hade inget att sätta emot. I stället närmade sig Queer Fish upploppet ner efter att ha tuggat i tredjespår sista varvet.
Men huj vad enkelt det blev för sexåringen som nu kliver upp i gulddivisionen.
– Det kändes bra hela vägen, sa Björn Goop, som hade spikat sig själv med Zenit Brick i sitt magasin Björnkollen.
… Susanne Richter – framgångsrik amatör från Rommetravet – slog till i klass I-finalen med M.T.Joinville. Jorma Kontio lät femåringen kliva på i tredjespår genom den sista kurvan och duon blev ensamma på målfotot.

Susanne Richter har bärgat flera V75-segrar, lördagens var dock något extra.
– Någon final har jag aldrig vunnit tidigare. Så det är skitstort!
…segermarginalen i trekilometersloppet Walter Lundbergs Memorial bara blev några centimeter. Favoriten Rigel Face ledde i ett inte helt fläckfritt trav men har en löpskalle som få och gav sig aldrig. Målfotot sa dock att Björn Goop var först i mål med egentränade Tellmeastory.
Peter Untersteiners segermaskin Generaal Bianco avgjorde bronsfinalen från andraparet utvändigt utan att kanske vara som bäst. Linus Boy reparerade en stor galopp till andraplatsen och var nära i mål.
…utdelningen på sju rätt på V75 stannade vid 2 243 kronor, sex rätt gav 29 kronor medan utdelningen för fem rätt uteblev och omvandlas till en jackpot i Skellefteå på lördag.

Mikael Wikner, Kanal 75