Lars Jakobsson TR Bild.

V75®: Djuses nya stjärna imponerade – ”Det är en kanon”

,

Mattias Djuse kan ha en blivande stjärna i Hustle Rain.
I årsdebuten – som var i Breeders Crown – bollade han med konkurrenterna och gled ifrån till en läcker seger i imponerande stil.
– Det är en kanon. En ruggig häst, sa tränaren Mattias Djuse som har börjar det här året mycket starkt.

Lars Jakobsson TR Bild.


Spring Race inledde travfesten i påsk med V75 i Gävle under Skärtorsdagen. Det bjöds på fina prestationer överlag men i det avslutande Breeders Crown-loppet för fyraåriga hingstar och valacker fick vi se något extra. Hustle Rain visade stor talang redan i fjol när han vann fem lopp på tio starter. Han ser nu ut att ha övervintrat väl och lite bättre än vad tränaren Mattias Djuse hade förväntat sig.
– Det här var jäkligt bra. Det är en kanon. En ruggig häst, sa Djuse efter att Hustle Rain bombat runt ovalen och vunnit lekande lätt från ledningen för Magnus A Djuse. Segertiden skrevs till 1.13,4/2140a efter en avslutning runt 1.10 sista femhundra meterna.
– Om två veckor är det kval till Kungapokalen så det siktar vi på. Det är lite extra till häst som har det mesta. Tidigare har han varit lite ambitiös men idag var han jättelugn och fin. Han gick med tunga järnskor, vanlig vagn och fast huva så det finns mycket kvar att ta av. Vi har inte dragit några växlar ännu, sa Mattias Djuse vars egentränade hästar i år hittills har sprungit in 4,3 miljoner kronor vilket ger en tredjeplats i landets tränarligan bakom Tomas Malmqvist och Johan Untersteiner.

Månlykke A.M. föll när Pydin hade uppvisning
En imponerade prestation under kvällen fick vi även se i kallblodsloppet. Men det var inte den comebackande favoriten Månlykke A.M. som den här gången fick sträcka vapen i årsdebuten. Det var istället Pydin som var ensam på plan efter att Tomas Pettersson resolut kört till ledningen mitt i loppet. Den för dagen barfotatravande Pydin var sedan helt överlägsen och vann med “halva upploppet” i mycket övertygande stil. Elvaåringen tränas av Niclas Trostemo på Hagmyren och segertiden blev finfina 1.22,1/2160 meter.
Tvåa på behörigt avstånd blev Månlykke A.M. som trots ett fint lopp aldrig kunde gå i närkamp eller hota ledaren. Trots att han avslutade sista varvet efter 1.22 så var han chanslös att nå ifatt.
– Jag är nöjd med min häst som gjorde ett bra lopp. Pydin var ju väldigt bra, sa Gunnar Melander.
– Nu har vi ett lopp på hemmaplan i Bollnäs den 20:e så då kör vi där. Sedan tar vi ett lopp i taget. Men det kan ju hända att han är i toppform till Elitkampen.

Jättefin årsdebut av Sourire Frö – “Fantastiskt skönt”
En jättefin årsdebut fick vi se i den inledande avdelningen på V75. Det var Sourire Frö som hade en riktig toppsäsong i fjol och som tränaren Ulrika Wällstedt på nytt visade upp i ett fantastiskt fint skick. I fjol stångades Sourire Frö mot de bästa i fyraåringskullen och nu fick han inleda det nya året med en suverän fullträff. Han öppnade bra men kunde inte vara med och köra om någon ledning. Magnus A Djuse gjorde dock slag i saken redan ut ur den första kurvan och körde resolut till och i ett huj hade Sourire Frö tagit över befälet varvet från mål. Han drog sedan ifrån enkelt och vann på tiden 1.11,8/1640a.
– Det här var fantastiskt skönt, utbrast en rörd Ulrika Wällstedt.
– En årsdebut är alltid en årsdebut och det är ingen häst som glänser innan eller är något träningslejon.

I övrigt på V75 noterades att…
…William Ekberg tog hem den andra avdelningen genom att från ledningen styra in Jörgen Westholm-tränade Rio Alta Wine till en lätt seger.
…En dubbelseger för Robert Bergh blev det i den fjärde avdelningen där chefen själv satt bakom vinnande Laredo Boko och Bergh fick se Erik Adielsson styra in L.L.Labero till andraplatsen.
…Det Stefan Melander-tränade stallskriket Decision Maker vann för Örjan Kihlström och höll undan i en duell som utkämpades med utvändige Kalla Westwood som höll starkt till andraplatsen.
…Dubbelseger blev det även till tränaren Fredrik Wallin som fick se sin Iceland Falls vinna enkelt före stallkamraten Ies Juvel.
Sju rätt på V75 gav 12 461 kronor.
Närmast väntar V75 under Långfredagen i Färjestad när Spring Race travar vidare.

Michael Carlsson, Kanal 75