Maria Holmén TR Bild.

V75®: Click Bait imponerade i Ego Boys Minne – “Fantastiskt fin”

,

Click Bait är en känd startkatapult och det visade han genom att blixtra till ledningen i Ego Boys Minne.
Sedan hade den sexfaldige miljonären inga problem att glida undan till en lätt seger på tiden 1.09,9.
– Han kändes fantastiskt fin och är väldigt explosiv, berömde segerkusken Magnus A Djuse.


Det är 50 år sedan Ego Boy vann Elitloppet och under lördagen hedrade hans hemmabana Rättvik den forna stjärnan genom att köra Ego Boys Minne. Det var flera startsnabba hästar med bakom startbilen, och däribland startkatapulten Click Bait. Den sistnämnda närmast följde bilen när den lämnade fältet och hade inga problem att blåsa till ledningen. Sedan drog han i ett hårt tempo, 1.08 första 500 metrarna och 1.10 första varvet. På utsidan fanns Mister Hercules och i rygg på ledaren satt Global Badman. Magnus A Djuse höll Click Bait på bettet hela vägen och den Stefan Melander-tränade hästen gled undan i imponerande stil över upploppet. Segertiden blev finfina 1.09,9/1640a och Mister Hercules höll starkt till andraplatsen och i rygg på ledaren satt Global Badman fast med krafter kvar. Det var en imponerad segerkusk efter loppet.
– Han kändes fantastiskt fin och är i ett väldigt bra skick. Det är en häftig häst som är lätt att sitta bakom och han sköter det själv när bilen släpper och piper iväg lätt till ledningen. Det är en härlig känsla. Han har tekniken och är en riktigt snabb och explosiv häst, berömde Magnus A Djuse.

Svenskt rekord av H.C.’s Crazy Horse
Förra lördagen förlorade H.C.’s Crazy Horse knappt i V75 mot Robthebank. Nu slog den fyraårige valacken till med ett nytt svenskt rekord, när han i imponerande stil spurtade hem Bronsdivisionens försök, V75-1, för sin tränare Daniel Wäjersten. Han fick en fin resa i tredje par utvändigt samtidigt som det var tuff körning framme i täten. Ledande Farfars Dream fick först utkämpa en duell med Final Whistle om ledningen, och kort senare kom Greensboro Zet och Daniel Redén och gav honom en tryckare. Den sistnämnda höll farten storstilat till tredjeplatsen, efter en dryg första sväng i tredjespår. Men mot H.C.’s Crazy Horse fanns inget att göra. När han attackerade i tredjespår genom slutsvängen så bet det bra och han kopplade direkt greppet vid upploppets början. Mellby Imperial satt i fjärde par utvändigt och liftade med i H.C.’s Crazy Horses rygg när denne attackerade. Mellby Imperial, som gått upp två klasser efter senaste starten, avslutade bra till andraplatsen men H.C.’s Crazy Horse var bara bäst. Segertiden blev 1.11,8/2140 vilket är nytt svenskt rekord över medeldistans med voltstart. Det tidigare rekordet hade Campo Bahia med tiden 1.12,3.
– Det var så jäkla surt förra veckan när vi åkte dit med bara någon centimeter och jag anmälde honom direkt nästan i ren frustration. Jag förstod att han skulle bli lite rappare med tätare starter och han är väldigt rejäl när han är bra. Jag hade 1.10,3 sista varvet och det är starka papper. Segertiden är väldigt bra med tanke på vädret och att det inte är någon värme. Närmast blir det derbykvalen som ligger bra i tiden om 17 dagar. Han har varit med i Kungapokalen tidigare och är strax under de bästa, sa Daniel Wäjersten.

“Trodde inte att det skulle bli så enkelt”
Det blev en märklig start i V75-2 där springspårshästarna inte alls kom iväg, Jalapeno K. galopperade direkt och favoriten Decathlon var väldigt långsam ut. Den sistnämnda fick vandra i tredjespår genom första kurvan och sedan utvändigt om ledande Loaded Olle som tagit ledningen. Markus B Svedberg fick bestämma farten till 1.18,5 första varvet och då attackerade Örjan Kihlström med hårt betrodda Never Mind’Em som blev kvar ute i spåren på slutrundan. Han var slagen redan i slutsvängen och det var bara Decathlon som kunde följa in på upploppet. Men han kunde aldrig hota ledande Loaded Olle som gled undan till seger för sin tränare Markus B Svedberg.
– Jag trodde inte att det skulle bli ledningen så pass enkelt. Det var inget man hade trott på förhand, att man skulle spets och få köra så pass långsamt. Det är en jättefin häst som har bra syskon att brås på, men har inte varit så tidig av sig. Men det kommer mer och mer, sa Markus B Svedberg.

Nybliven pappa och vinnare på V75
Niclas Hammarström blev pappa för några veckor sedan, och nu skrällvann han i V75 med Izola Silvåkra i lärlingsloppet. Hon försvarade innerspåret i starten och höll upp ledningen, men när Andreas Lövdal kom farande ut på den första långsidan och tryckte på resolut, fann Hammaström det för gott att släppa ledningen. Efter en tuff inledning via 1.09 första 500 metrarna så fick Southwind Boko varva på 1.11,7. Det tuffa tempot satt i benen på storfavoriten som var slagen redan i utgången av sista sväng. Niclas lyfte ut Izola Silvåkra i andraspår och i rygg på Thelma M.M. som kopplade greppet på ledaren. Men över upploppet hade hon inget försvar mot Izola Silvåkra som prisade förbi till en säker seger. Tränar gör Liselott Olsson.
– Det är en fantastisk tid man upplever just nu. En bonus att få vinna på V75 men det största är att bli pappa såklart, sa Niclas Hammarström.
– Jag ville prova att köra från start och när Andreas ställde frågan så testade jag först men sen kändes det rätt att ändå släppa när han kom med så mycket fart i det andra skedet. Han hade sån fart så det kändes befogat att släppa. Det här är hästen jag har väntat på att få köra för hon är extremt kapabel och jättefin i loppen, sa Niclas Hammarström som jobbar som försteman hos Svante Båth och går proffstränarkursen just nu. Han har planer på att plocka ut proffslicenen någon gång nästa år.

Andrahandsfavoriten Ramstad Balder vann kallblodsloppet V75-4 med minsta möjliga marginal, efter en offensiv styrning Adrian Solberg Akselsen. Från sina 20 meters tillägg kastade han loss efter ett halvvarv och dundrade fram utvändigt om ledande Ros Boken för att överta, men Ulf Ohlsson svarade täten med den sistnämnda hästen. Ramstad Balder kopplade greppet inne på upploppet och räddades av mållinjen, när Brenne Rön kom stormande den sista biten och höll sånär på att hinna fram, efter att ha blivit lite generad av King Svarten som galopperade mitt på upploppet.

Kendall Jackson flög fram till seger via en sylvass spurt
Kendall Jackson tog sin andra seger i sin nya regi hos Timo Nurmos när han imponerade i V75-6. I senaste starten fick hästen aldrig chansen och hade krafter kvar. Nu hamnade han en bit bak i fjärde par utvändigt i sprinterloppet, men Magnus A Djuse tog i högertömmen redan ut ur första kurvan och gav sig iväg via tredjespår. Han fick svar av framförvarande Need’Em och Örjan Kihlström, men den hästen var trög och gick knappt framåt. Need’Em var tidigt slagen och då gjorde Djuse slag i saken in i slutkurvan och vred på via fjärdespår. Samtidigt var det långt fram till täthästarna men oj så fort han avslutade och närmast flög fram över upploppet. Kendall Jackson hann fram till seger precis på tiden 1.11,4/1640a.
– Han spurtade väldigt bra och det var en femstjärnig avslutning. Han bet tag rejält i grejerna och var jättebra. Det känns som att hästen är under bra utveckling och han blir bara bättre och bättre, sa Magnus A Djuse efter sin andra seger på V75.

Castor The Star vann Jim Fricks Minne
Jim Fricks Minne, tillika Silverdivisionen, avslutade V75 och där ledde favoriten Castor The Star från start till mål för Mats E Djuse. Versace Face avslutade bra till andraplatsen via tredjespår men åt Castor The Star fanns inget att göra.
– Han sprang och lattjade på där framme och var jättefin. När Örjan kom med Versace Face passade jag på att köra, sa Mats E Djuse.
– Jim Frick var en stor förebild och mentor för mig så det här var coolt. Det betyder mycket för mig att få vinna det här loppet, sa tränaren Jörgen Westholm.
Sju rätt på V75 gav 35 542 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75