V75: Claes Svensson kung i Karlstad

,

Först skrällde han med en lånestyrning.
Sedan utklassade hans nya stjärna motståndet.
Claes Svensson var dagens kung när V75 avgjordes på Färjestadstravet.

Claes Svensson och King Of Everything var lördagens kungar i Karlstad. Malin Albinsson/TR Bild.


King Of Everything kom från en respektingivande insats där han höll undan efter en blytung inledning. Den här gången blev vägen till vinnarcirkeln enklare. King Of Everything blixtrade till ledningen direkt och sedan Claes Svensson fått bestämma tempot joggade den klassige fyraåringen undan till ohotad triumf.
– Han var lika fin som senast och öppnade fantastiskt bra. Jag kände i provstarten tre minuter innan start att i dag är han riktigt på hugget. Det snackades om ett eller tre skulle ta ledningen så jag tänkte att det är lika bra att göra processen kort. Det klart att spekulationerna ska vara där, det är det vi lever på, men i dag hade jag bästa hästen och snabbaste hästen från start också, sa Claes Svensson.
Det var hingstens femte seger i åttonde starten och han spås en ljus framtid av sin tränare.
– Jag tror att det här kan bli en topphäst. Jag har sagt innan att jag tror att han kommer gå framåt för varje lopp och det tycker jag att han har visat att han gör. Nu gäller det bara att hålla honom fräsch, pigg och glad. Det finns många intressanta lopp framöver och först väntar klass II-finalen om tre veckor. Men jag drömmer om derbyt och Breeders’ Crown i höst. Och sedan ännu större lopp när han blir äldre. Drömma är vi bra på när vi sitter där i vagnen och tränar, sa Svensson med ett leende.

De två största favoriterna brände
King Of Everything var favoritspelad. Det var inte hästen som Claes Svensson vann diamantstoet med. Där bar Green Mamba dagens tyngsta favoritskap men hon fick ett bökigt lopp och var inte heller lika vass som i sina senaste starter. Vass var däremot Stefan Dahl-tränade Shutter Island som krigade ner Björn Goops Anthara Bi sedan hon serverades en riktig drömresa av Claes Svensson.
– Jag satt i fjärde in och där satt jag hermetiskt fast. Men så öppnade det sig för både mig och Björn och jag fick hans rygg genom svängen, och det passade alldeles utmärkt, sa Svensson.
I gulddivisionen brände också favoriten. Sir Ratzeputs galopperade bakom startbilen och därmed låg vägen mot ledningen öppen för Conrad Lugauers Gareth Boko. Rikard N Skoglund gjorde ett försök med Sir Ratzeputs efter galoppen men sedan tioåringen gått från sjätte par utvändigt till positionen utvändigt om ledaren kastade han tidigt in handduken. Baron Gift avslutade starkt men åt ledaren fanns inget att göra.
– I slutkurvan kände jag att jag hade väldigt mycket krafter kvar i min häst och han gick undan på bra sätt, sa segerkusken Marc Elias.

Skakigt efter topprestation
Team Timo Nurmos fick trots Sir Ratzeputz misslyckande lämna Karlstad med en V75-seger. Efter en lång rad starka insatser i silverdivisionen fick nämligen Man At Work äntligen sätta dit den berömda pricken. Och sättet han gjorde det på var femstjärnigt. Han fick en dålig start från spår åtta bakom bilen men körande Örjan Kihlström valde att avancera i fjärdespår i den inledande kurvan och när ekipaget landat utvändigt om ledande Highspirit hade klockan visat snabba 1.08,8 de första 500 meterna. Det obarmhärtiga upplägget hade ingen betydelse. Över upploppet satte Man At Work klorna i ledaren och vann säkert på 1.11,1 över 1
640 meter.
– Det här var häftigt! Man bli lite skakis av sånt här. Det är ruskig kapacitet i den här. Det har jag sagt hela tiden och börjar han visa det nu ska de få se, sa Andreas Lövdal i stall Timo Nurmos.

3,7 miljoner för sju rätt
I kallblodsdivisionen satsade Kenneth Haugstad framåt med Andre H Stensen-tränade Viking Faks och när favoriten Osen Prinsessa galopperade på första bortre långsidan blev det ledningen. Där stannade Viking Faks in i mål.
– Det är en kamrat som jag träffade på Biri för 30 år sedan som har den här och för 14 dagar sedan ringde han och frågade om jag ville köra, och det klar jag ville. Det här var häftigt! sa Haugstad.
I klass I skrällde Per Oleg Midtfjeld med Diana L Olsen-tränade Personal Goals och i den avslutande bronsdivisionen ledde Jasmine Isings Star Costashorta från start till mål tillsammans med Oskar J Andersson.
Det gjorde att 12,5 inlämnade V75-kuponger prickade in sju rätt denna jackpotomgång och för det uppgick belöningen till 3,7 miljoner kronor. Sex rätt gav 5 845 kronor och fem rätt 252 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75