Maria Holmén/TR Bild.

V75®: Chapuy tog sista chansen

,

Det blev Chapuy som tog sista chansen att kvala in till nästa lördags final i Paralympiatravet.
– Han är en enorm fighter, sa hästens tränare och kusk Åke Lindblom.


Efter fyra delfinaler delades på lördagen den sista finalbiljetten till Paralympiatravet ut i Sista Chansen på Örebrotravet. Den tog hemmaidolen Chapuy när han sprintade till ledningen från spår tre bakom startbilen och sedan drog musten ur konkurrenterna på det krävande banunderlaget.
– Det är underbart! Han är fantastisk hästen, underlag och sådant spelar ingen roll för honom. Det var aldrig något snack om att han skulle ta ledningen och efter att vi hade fått bestämma en bit blev det full fart igen. Jag vet inte om det hade gjort någon skillnad men jag ryckte aldrig tussarna och jag tror att han hade lite kvar i mål, sa Åke Lindblom, som alltså snabbt måste ta ställning till om hans hederhäst ska få göra resan till Åbytravet nästa helg för att jaga en segercheck på 1,5 miljoner kronor.
– Jag får fundera lite. Jag har ett litet hopp om Elitloppet också men nu har han kvalat in hit.
Sedan tidigare är följande hästar klara för Paralympiatravet final; Rackham, Milliondollarrhyme, Jimmy Ferro B.R., Bilo Jepson, Hades de Vandel, Cicero T.G., Emoji, Mister Hercules och San Moteur.
– Jag hoppas verkligen att Åke tackar ja till platsen som han har gjort sig förtjänt av. Det blir en jättefin final! sa Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen som var på plats i Örebro.

Styrkedemonstration av Versace Face
Kraftprovet Orebro Int’l över tre varv lockade med en segercheck på 400 000 kronor och den lade Versace Face beslag på. Och sexåringen imponerade. Med lite över kilometern till mål vek Örjan Kihlström ut i tredjespår och via en kraftfull sista bortre långsida stormade hästen till ledningen, ryckte åt sig ett stort försprång och vann säkert.
– Han är stor som elefant men har tränat på och haft en bra inställning, och nu har tekniken börjat komma också. Jag tror att hans utvecklingskurva bara kommer peka uppåt ju äldre han blir, sa Daniel Redén, som noterades för sin första seger i storloppet.
Ferrari Sisu spurtade in som tvåa och tredjeplatsen gick till en mycket tapper High On Pepper, som reparerade startgalopp med briljans.

Pettersson dubblade
Stefan P Pettersson hade två hästar till start inom ramen för V75 och det blev full pott. Först ut var Comes With Age som hade ren uppvisning i bronsdivisionen då han i händerna på Magnus Jakobsson tog ledning och sedan lämnade motståndet till överlägsen seger.
– Nu blir väl valet om han går ut i finalen eller om det blir Sweden Cup. Jag tror att han duger där, sa hästens ägare Björn Frössevi (Stall Mållinjen).
Nästa häst från stall Pettersson var Hipster Am och även han kördes till ledningen. Det kostade emellertid en del och in på upploppet var utvändige Falcon Eye närgången. Men väl understödd av Erik Adielsson sträckte Hipster Am på sig och gick undan till säker triumf.
– Senast blev han lite störd till galopp så det var rättvist att han fick komma till ledningen i dag. Det är en jättefin häst med rätt inställning, jag är otroligt stolt över honom, sa Stefan P Pettersson.

Känslosam seger för “Bernie”
Dagens största segermarginal, sex längder, kom i klass II och hästen som utklassade motståndet var Jörgen Westholms Working Class Hero. Björn Goop lotsade honom till ledningen från bakspår och sedan var det spel mot ett mål.
– Han har farten också men framför allt har han styrkan som vapen, sa Goop.
I klass I ledde Hipster K. från start till mål tillsammans med Linda Sedström, vilket fick känslorna att svalla hos hästens tränare Björn “Bernie” Norén.
– Yes! Vad skönt! Jag har hållit på med det hår i 31 år och jag älskar travsport, så det klart att det är stort att vinna på V75, sa Norén.
Segern i stoeliten gick till Fredrik Wallin-tränade Iceland Falls, som med Magnus A Djuse i vagnen spurtade förbi favoritduon Glamorous Rain och Zeudi Amg när luckan uppenbarade sig från tredje par invändigt vid upploppets början.
– Det kändes iskallt 500 kvar när det hade gått så sakta på sista långsidan men jag hade turen att luckan kom och hon avslutade riktigt snabbt. Hon är en riktig hedershäst! sa Djuse.
Alla rätt på V75 delade ut 15 911 kronor, sex rätt 238 kronor och fem rätt 34 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75