V75/Bjerke: ”Han är nog Norges bäste för dagen”

,

Med den svenske kallblodskungen tillfälligt ur bilden var han bara bäst.
Odd Herakles fick stryk av Månprinsen A.M. i sin senaste start men lekte med motståndet under torsdagens V75-omgång i Oslo.
– För dagen är han nog Norges bästa kallblod, sa segerkusken Adrian Solberg Akselsen om åttaåringen som troligen startar i Unionskampen i Karlstad i september.


Blott fyra hästar från den svenska sidan blandade sig i leken på torsdagen då Bjerke i Oslo var andra bana ut att arrangera V75 i ATG:s festival Summer Heat.
Dagens överlägset största favorit Odd Herakles var spelad på 80 procent på V75 och bollade med motståndet
efter tidig ledning i ett lopp för den högsta klassen,
– Han ledde i fin stil hela vägen och svarade som alltid våldsamt när jag drog ner det norska huvudlaget till slut. Han har varit enorm bra i år och vunnit sex av åtta starter. Ja, han är nog Norges för dagen bästa kallblod, sa 20-årige Adrian Solberg Akselsen, segerkusk och lärling hos Odd Herakles tränare Lars O. Romtveit.
Åtta år gammal är Odd Herakles redan en populär avelshingst i Norge. Innan loppet spekulerades om hästen kunde vara sliten efter att ha betäckt cirka hundra ston under säsongen.
Tränare Lars O. Romtveit:
– Han var jättebra. Det är inget som är bestämt men vi räknar med att starta honom på Färjestad, sa tränaren syftande på Unionskampen på Färjestadstravet lördagen 22 september.
Odd Herakles var positiv tvåa i sin senaste start på Åby men chanslös att svara Månprinsen A.M.:s slutstöt. I starten innan vann han Norskt Mästerskap.
Norges nye stjärna var överlägsen på torsdagkvällen och tiden skrevs till 1.20,9 över 1609 meter med bilstart.

2000:e för Solberg
En av Norges ledande kuskar, Tom Erik Solberg, jubilerade med att ta sin 2000:e seger i karriärren på torsdagen. Segervapnet var Impression, tränad av amatören Tonje Fjelldalen från Skien.
Sexårige Impression imponerade i ett lopp över 1609 meter. Tom Erik Solberg satte sig lugn i dödspositionen, knäckte enkelt ledaren och körde undan med den segerrike hästen.
I farten tog också Tom Erik Solberg livets 2001:a seger i loppet för den högsta klassen med Photo Lavec som avslutade omgången. B.B.S.Sugarlight var favorit men travade illa och galopperade.

Prinsessan Märtha Louise på plats
Annars var den klarast lysande stjärnan en riktig prinsessa på Bjerkebanan denna dag. Prinsessan Märtha Louise, dotter till kung Harald och drottning Sonja.
Folkkära Märtha Louise har ridit och sysslat med hästhoppning på landslagsnivå i livet.
Den 46-åriga prinsessan har nu startat en youtube-kanal som heter Hest360 där hon vill samla hela häst-Norge och själv prova alla grenar i hästsporten.
Under sommaren hade turen kommit till travet och intresset var stort då prinsessan Märtha Louise körde och vann ett provlopp med Trond Anderssens Kick Off Classic för att få en tillfällig kusklicens för ett lopp.
– Vilken adrenalinkick. Det gick fort det där och jag vill tacka alla som ställt upp för mig, sa Märtha Louise.
Lördagen 8 september är prinsessan med i ett totolopp på Bjerke under den stora Klasselöpshelgen tillsammans med Kick Off Classic.

18 291 kronor för sju
Övriga V75-lopp vanns av Rapide Frecel, körd och tränad av Frode Hamre, Valle Mattis, tränad av Heidi Moen och körd av V75-ligaledaren Magnus Teien Gundersen, amatören Sissel Dragstens Bestbyarsenal körd av Magne Olsen och Morten M. Ottersen-tränade Always So Easy körd av Eirik Höitomt.
ATG:s satsning Summer Heat fortsätter på fredagen med V75-trav från Bergsåker. På lördag växlas en multijackpot ut i samband med storloppet Sundsvall Open Trot. En ensam vinnare med sju rätt väntas kunna kamma hem 50 miljoner kronor.
V75-utdelningen på Bjerke blev för sju rätt 18
291 kronor, sex rätt 219 kronor och fem rätt 26 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75