V75 (26 dec): Busväder och favoritfall

,

Skrällarna duggade i takt med regnet under Solvallas annandagstrav.
Kusken som satte punkt för V75-spelet sammanfattade sin upplevelse.
– Det är väldigt vidriga förhållanden, men det gör inte mig något just nu, sade Veijo Heiskanen sedan han spikat miljonutdelningen bakom Rawindski.

Annandagsfinalerna på Solvalla har länge varit julens höjdpunkt för många travfrälsta.
Men 2017 års upplaga kommer inte att bli ihågkomet för vintermys med snö knastrande under raska hovar.
Istället bjöds ihållande regn med tungsprunget och svårbemästrat underlag som fällde alla ledare, samtliga favoriter utom en och bäddade för en svårfunnen V75-rad.
Det började med att ett ungt sto presenterade sig för den breda V75-publiken. USA-födda dubbelmiljonärskan Double Exposure hade körts avvaktande i sina tre första starter på svensk mark och Örjan Kihlström gjorde inget annorlunda i V75-debuten då han sparade sin häst till upploppet.
Men till skillnad från tidigare starter var konkurrenterna denna gång märkta av förutsättningarna och fyraåringen fick visa varför Daniel Redén föll för henne under Harrisburg-auktionen i november i fjol.
En kärlek som verkar bestå trots att genombrottet i nya hemlandet alltså dröjde över ett år.
– Det är en kuslig häst. Hon är bara fyra år, har startat sporadiskt eftersom hon fick hjärtproblem när hon kom till mig. Helsike vad bra hon kommer att bli, utbrast Redén som självmant jämförde hästen med sin nyligen pensionerade flerfaldiga världsrekordhållerska Delicious U.S.
– Hon har ett steg som påminner om Delicious, de har många likheter. Jag köpte henne på samma auktion, hon hade haft samma tränare som Propulsion och han sa att det finns mycket kvar i den här om man hittar nyckeln till henne. Det blir ett spännande nästa år, fortsatte Redén som betalade motsvarande 600 000 kronor för hästen och sannolikt gjort ännu ett fynd under sitt idoga talangletande på andra sidan Atlanten.

Dubbel för Ingves
En tränare som istället gjort det till sin expertis att finna stjärnor födda i Tyskland är Joakim Lövgren.
Det mest lysande exemplet är förstås elitloppsvinnaren Brioni och samma ägare och uppfödare döljer sig bakom sexårige Jairo. Nu kom första V75-segern och karriärens största framgång sedan Peter Ingves serverat en resa i ledarryggen.
– Det löste sig perfekt, sade Ingves som därmed blev kvällens ende dubbelvinnare då han dessförinnan satt dit Olle Rols via en styrkedemonstration efter tidigt avancemang utvändigt om ledaren.
– Han är liten, men han har överlägsen fysik, berömde tränaren Mats Rånlund som en gång i tiden tränade fram derbyvinnaren och framgångsrike avelshingsten Good as Gold och nu tycks ha funnit en ny reklamhäst.

Westerholm – årets komet?
Reklamhästar är något som Nicklas Westerholm inte haft något problem att plocka fram under sitt första hela år som proffstränare. Stallet vinner mer än var fjärde start och 200 000 kronor i förstapris för Nakoda Goj tangerade karriärsbästa i prispengar för Westerholm som sparade spurtkrutet och blåste förbi favoriten Ready Ribb i Hästägarkannan.
– Han fungerade inte med höga hakar senast, men det här underlaget passade mycket bättre. En häst med bra kapacitet för klassen, sade Westerholm som torde vara en het kandidat till titeln “Årets komet” i landet under 2017.
57-årige holländaren Wilhelm Paal har krigat i världstoppen i flera decennier och är naturligtvis inte aktuell för några sådana utmärkelser, men flytten norröver har gjort honom till en frekvent lördagsgäst under året. Nu bjöd han på omgångens största knall då Trinity Lux spurtade ner sina konkurrenter i bronsfinalen.

Zenit Brick V75-kung
Ensam favorit om att hålla för trycket var Zenit Brick. Firma Björn Goop/Timo Nurmos kom från julaftonens succé med Readly Express på Vincennes och fick ännu en fullträff sedan Zenit Brick blåst runt konkurrenterna i slutsvängen i guldfinalen. Det innebär också att sexåringen säkrat titeln som årets segerrikaste V75-häst med sju triumfer.
En som haft det betydligt mörkare på V75 under 2017 är Veijo Heiskanen. För tre veckor sedan spräckte han ihop med Rawindski en 63 starter lång segertorka och nu visade duon att det inte var någon tillfällighet då man satte punkt för dagen.
– Hästen är i jättebra form och jag med. Jag körde bra, konstaterade Heiskanen stolt sedan han fastställt V75-utdelningen till 1 484 891 kronor för sju rätt.

Robin Johansson, Kanal 75