V75 (25 dec): Känslosam juldag på Umåker

,

Det blev damernas juldag på Umåker.
Glädjetårarna flödade sedan Lovisa Canneryd, Linnea Lundgren, Malin Wiklund och Jenny Engfors alla fått uppleva sin första V75-seger.
– Man blir helt varm i hjärtat av att se alla komma ut och jubla, sade Malin Viklund som fick de största ovationerna sedan hon lotsat Jaguar Håleryd först över mål.

Att första V75-segern kan vara känslosam fick vi många exempel på under juldagstravet från Umåker.
Varken tränaren Linnea Lundgren eller kusken Malin Wiklund kunde hålla tårarna tillbaka sedan radarparet nått sin största framgång tillsammans när Jaguar Håleryd gick undan från ledningen.
– Jag är så glad att det inte är sant. Det känns som en saga, jag trodde aldrig att det skulle gå. Det är helt galet. Man kan aldrig slappna av med den här hästen eftersom man vet att han kan hoppa, jag tror att jag höll andan i 2 600 meter, sade tränaren som på åtta månader förvandlat den kroniske galoppören till en V75-vinnare.
För Malin Wiklund var det toppen på ett genombrottsår som kusk där hon vunnit 32 lopp, varav äntligen ett på V75.
Att det var en populär vinnare syntes på publikuppslutningen vid vinnarcirkeln.
– Det är helt otroligt att få ta sin första V75-seger med Linneas häst, och få göra det på hemmaplan. Hon som stått vid min sida och varit min högra hand i halva livet. Sedan blir man helt varm i hjärtat av att få se alla komma ut och jubla. Det är så här trav ska vara, det är underbart, sade den populära hemmakusken.

Ingen sovmorgon efter julfirandet
Någon hemmaplan var det sannerligen inte tal om för Lovisa Canneryd, som inte verkar lida av att vara morgontrött.
– Vi hade lite julafton med släkt och vänner, så fick vi åka i morse. Vi reste 03.40, berättade Lindesbergsamatören sedan hon torkat tårarna från kinderna efter att ha fått se sitt kallblodssto Rus Can klä av betydligt mer garvade konkurrenter från svårt utgångsläge för Ulf Eriksson.
– Vilken julklapp, jag trodde inte att jag skulle behöva gråta idag. Det är fantastiskt vilken häst det är och att få avsluta året på topp, förklarade Canneryd innan hon styrde mot hästtransporten för 65 mil hemåt i decembermörkret.

Dubbeln för Jenny Engfors
Bättre på att hålla känslorna i styr var Jenny Engfors sedan hon satt dit norske isbanespecialisten Myr Faksen i kallblodsloppet.
Och tur var nog det.
I loppet efter svingade hon sig nämligen upp bakom egenägda Barbed Wire Bronco och bjöd på omgångens knall när ekipaget visslade förbi konkurrenterna över upploppet.
En präktig dubbel för Bodenlärlingen som jobbar hos Hanna Olofsson och inför juldagen bara hade kört ett V75-lopp under 2017.
– Jag kan inte riktigt förstå det, jag trodde inte på det. Men hästen kändes riktigt fin och när jag vred på så bet det verkligen, sade Engfors som ombads summera sin juldag:
– Det måste vara den bästa jag upplevt.

Ännu en seger för Ratu
Även om det inte skedde i sulkyn så kunde även Malin Viklund räkna in en V75-dubbel innan dagen var slut.
Som en del i landets mest segerrika amatörstall har hon upplevt otaliga framgångar från sidan under året och när Magnifik Brodde spurtade hem Varma Hästägarkanna för John Östman blev det ännu en fjäder i hatten för Umåkers nya tungviktare stall Ratu.
Sambon Samu Sundqvist lyckades emellertid inte fullborda succén med favoriten Eva I.H. utan fick se Umekollegan Mika Haapakangas’ Vic de Luxe spåra runt om för Krister Söderholm.
Upbeat Music och Peter Eriksson var den sjunde pusselbiten som krävdes för att finna alla rätt på V75 och belönas med 968 068 kronor för sju rätt.
På annandagen drar Winter Burst vidare till Solvalla med V75-finaler.

Robin Johansson, Kanal 75