V65® : Västerbo Exciting höjde stämningen

,

Årets elitloppsfest har börjat på Solvalla.
Fredagens tävlingar bjöd på massor av bra sport.
Västerbo Exciting imponerade stort när han vann ASVT Trottex Auktionslopp.
– Han är grym faktiskt. Han gör allt rätt och är en fantastisk travare, sa Åke Lindblom.

På fredagen inledde Solvalla årets elitloppshelg. Det är trav tre dagar i rad och sport i världsklass.
På fredagen bjöds det på fin sport och en häst att lägga på minnet är Åke Lindbloms Västerbo Exciting. 200 000 kronor stod på spel i ASVT Trottex Auktionslopp för treåriga hingstar och valacker och det blev en munsbit för Västerbo Exciting. Åke Lindblom gav sin häst ett perfekt lopp som tvåa i andraspår. Ledande King Of Twilight såg ut att ha loppet i sin hand i ledningen, men Västerbo Exciting var snabbare över upploppet och satte huvudet först kort före mål.
– Jag hoppas att han kan vara med i årgångsloppen framöver. Han gör inga fel, sa Åke Lindblom.
Det treåriga stona fick nöja sig med 100 000 kronor i förstapris då loppet var delat. Mattias Djuses Knickers Sisu var stor favorit i den första avdelningen och hon vann, men det var med minsta möjliga marginal. Magnus A Djuse släpptes till ledningen av Gustav Johansson bakom Ni Hao Bros efter 450 meter. In på upploppet såg ledaren ut oslagbar ut, men slog av lite på takten och Ni Hao Bros höll sånär på att hinna ikapp.
Reijo Liljendahls Domino Time Trot lade beslag på den andra tillsammans Med Ulf Ohlsson. Varvet före mål fick Domino Time Trot kliva fram utvändigt ledaren och över upploppet ökade hon på steglängden och vann lätt.

Håna Am hade bästa styrkan
Lördagens stora höjdpunkt är långloppet Harper Hanovers lopp och Lilla Harpers kördes på fredagen.
Bäst styrka över de tre mastiga varven hade skrällen Håna Am, tränad av Katja Melkko och körd av Kaj Widell. Håna Am stod med 40 meters tillägg och öppnade i maklig takt innan Kaj Widell valde att avancera framåt. Efter halva loppet kom Håna Am till ledningen och fortsatte i ett jämnt tempo. Det var flera konkurrenter som jagade över upploppet och R.K.Star var riktigt närgången till slut, men Håna Am kontrade tillbaka.
– Det var bra för husfriden det här, min sambo är delägare på den här, sa en nöjd segerkusk.

Norsk seger i Speedrace
Eftermiddgen bjöd också på ett Speedrace för kallbloden. Vann gjorde norske Ramstad Balder, tränad av Andreas Opheim, som lekte hem sitt försöksheat och var lika överlägsen i finalen över 640 meter. Segern var värd 100 000 kronor.
– Det är inte så fort man kör så fort med kallblodshästar. I finalen när vi fick täten så hade vi god kontroll på det hela. Jag har aldrig vunnit den här helgen tidigare och det är en upplevelse och det kommer att sitta i länge, sa kusken Adrian Solberg Akselsen.

…I övrigt hände detta på V65.
…Icicle Am (V65-1) kördes till ledningen efter 350 meter av Rikard N Skoglund. Med ett jämnt tempo höll hon konkurrenterna ifrån sig även om favoriten Kind Of Steel kämpade väl utvändigt.
– Det kan inte bli bättre än så här, sa tränaren Lars Hallberg.
…Santtu Raitala fick chansen bakom Alessandro Gocciadoro storfavorit Celiaz (V65-3) och han gjorde allt rätt. Från andrapar utvändigt klev Celiaz runt sitt motstånd utan större problem och vann med krafter kvar och fortsättning lär följa.
…Bo Westergaards Mook såg inte ut som någon vinnare när det återstod 500 meter av V65-4. Hon låg sist i fältet, men via en rask avslutning hann hon fram till en säker seger före en tapper Hot Lane till Malte Handfasts stora glädje.
…Andreas Lövdal lurade skjortan av konkurrenterna i V65-5 tillsammans med Thai Swagger, tränad av Philip di Luca. Pang till ledningen och sedan strypte Lövdal tempot. I sista sväng ryckte Thai Swagger till sig flera längder och över upploppet var det en häst på banan.
V65 betalar 47 847 kronor, fem rätt 957 kronor

Joakim Brundin, Kanal 75