V64® Xpress: Iskall styrning av Westerholm gav seger storfavoriten

,

Han var omgångens största favorit på V64® Xpress.
Nicklas Westerholm gjorde det spännande för favoritspelarna genom att kliva ner i rygg på ledaren med First Tartar.
När luckan kom vid upploppets början avgjorde megafavoriten till en säker seger.
– Det var hur lugnt som helst, sa Westerholm med ett leende.

Fredagskvällens V64® Xpress avgjordes i Gävle och i Kalmar.
Redan i den inledande avdelningen var det dags för omgångens största favorit. Senast First Tartar startade var han ett stallskrik i V75, men då blev det galopp. Nu tog hästen gruvlig revansch genom en lätt seger – som togs efter en iskall styrning. Nicklas Westerholm ville inte ha dödens och valde att gå ner i rygg på ledande Zätas Forever Star. Därmed var storfavoriten insydd i säcken i det längsta. Jan-Ove Olsen bakom Zätas Forever Star gjorde vad han kunde runt slutsvängen för att försöka hålla First Tartar instängd. Men 200 meter från mål slankt Nicklas Westerholm ut mellan hästar och First Tartar behövde inte förta sig när han enkelt spurtade förbi den sista biten. Det här var tredje segern på de fyra senaste starterna för First Tartar som även tränas av segerkusken.
– Egentligen var jag säker på att få ledningen och därför körde jag ingenting med honom så det var mitt fel där. Sedan kan man inte köra utvändigt men det kändes som att det var ett tvåhästars lopp och att det inte fanns några hästar som orkade hålla upp. Så det kändes lugnt hela vägen, sa Nicklas Westerholm.
Och fortsatte:
– Men han kändes inte bra upp till bilen och i provstarten så det var bra att han fick komma hem på ett bra sätt.

Fullsatt restaurang hyllade hemmatränaren
På Kalmartraves restaurang – som var proppfull med folk som hade oktoberfest – blev det stort jubel när hemmatränaren Fredrik Persson klev in efter V64-avslutningen. Kalmar-tränaren avslutade miljonspelet genom att vinna med sin egentränade Braddock som kom hem på tiden 1.12,6/1640a. Detta efter att ha varit med om en tuff öppning och först behållit ledningen från innerspåret men blivit överflyglad i första kurvan där Mirella Zaz susade till täten och öppnade första 500 metrarna efter 1.08. Fredrik Persson hittade ut från innerspåret efter ett halvvarv och kom fram fint i andra par utvändigt. I slutkurvan kom hästen fram utvändigt om ledaren och ryckte åt sig ett klart försprång vid upploppets början. Black Fire avslutade storstilat och närmade sig snabbt den sista biten men var för sent ute. Det räckte till en andraplats för åt vinnande Braddock fanns inget att göra.
– Det är häftigt och det här har man längtat efter i ett och ett halvt år, sa Fredrik Persson efter att ha hyllats i den fullsatta restaurangen.
– Där ser ni på mina hästars prestationer att det är form i stallet, fortsatte han.
Storfavoriten Showtimejackflower var tidigt slagen i den femte avdelningen och istället var det Tale of Jacks som hade ett klart grepp in på upploppet före en jagandes Vincent Chase. Men så plötsligt galopperade Tale of Jacks och då blev det en säker seger för Vincent Chase, som tränas av Jennifer Persson och kördes av Rikard N Skoglund.
Yankee Blue tog fem raka segrar under en period i fjol, då i träning hos Petri Salmela. Nu finns hästen hos Roni Paldan och nu kom första segern i hans regi. Claes Sjöström var det som styrde in Yankee Blue först över mållinjen efter en fin resa i andra par utvändigt. Art Brown spurtade vasst till andraplatsen och närmade sig den sista biten men Yankee Blue höll undan säkert.
Sex rätt på V64 Xpress denna afton betalade 12 452 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75