V64® Xpress: Far och dotter Alsén i huvudroller

,

Ett riktig familjehäst tog hem huvudloppet Bernth Martinssons lopp på Rommetravet under fredagskvällen. 20-åriga Linnéa Alsén köpte hästen som ettåring och tre år gammal mer än dubblade Scorpion Tile sin prissumma vid segern. – Jag tycker att han är mycket klassig, summerade Linnéa Alsén som låter pappa Olle Alsén träna hästen.

För fjortonde året avgjordes på fredagen Bernth Martinssons lopp –hyllningsloppen för Rommetravets legendariske sportchef som jobbade i 47 år på banan.
Mr Romme, 85 år fyllda, var själv på plats och kunde i varmblodens upplaga dela ut pris till familjen Alsén från Österfärnebo.
Eller familjehäst och familjehäst.
– Det är Linnéas häst till hundra procent och hon köpte in den själv, berättade Gävletränaren i vinnarcirkeln.
80 000 kronor kostade Scorpion Tile på auktion som ettåring. Inför fredagen hade treåringen tjänat 91 000 kronor. Segern i ett av fredagens två huvudlopp var värd 100 000 kronor.
Olle Alsén provade hårt för ledningen men gav upp den kampen och backade ner i rygg ledaren. Luckan uppenbarade sig mellan hästar vid upploppets början och segern kom på målfoto. Tvåa Cigars Eagle Owl och trea mycket positive Current Leader.
Segertiden för Scorpion Tile skrevs till 1.16,2 över 2140 meter.
Det här var tredje starten i Dalarna sedan i slutet av september för Gävlehästen som segrade i den senaste i Rättvik.
– Det har häxat för honom i sommar men nu är han verkligen på rätt väg och det här att vi bestämde oss för tre snabba i Dalarna blev verkligen lyckat. I grunden har vi en jättebra häst i Scorpion Tile, sa Olle Alsén.

Favoritseger trots galopp
Fredagskvällens tävlande på två banor – V64® Xpress – delades mellan Östersundstravet och Romme.
Huvudloppen kördes i Borlänge där segerpremien i I Bernth Martinssons lopp för kallblod gick till Norge. Kallblodsspecialisten Jan Roar Mjölneröd var favoritspelad med Jerk Spik och varnade för att hästen lika gärna kunde göra bort sig.
Favoriten galopperade också under frammarsch i spåren 700 meter från mål men kom tillbaka och vann via ett fjärdespår genom den sista kurvan.
– Han är lite speciell och kan bli både ivrig och ängslig men styrka har han ju och kommer långt på det. Vi får hoppas att han stabiliserar sig med tiden, sa Jan Roar Mjölneröd hemmahörande i Halden,.

Röcklinger överraskad
Omgången inleddes med en storskräll i Borlänge. Petter Lundberg körde invändigt med fyraårige valacken Embrace It. Spurten bet bra en bit ut i banan den sista biten när Lundberg hittat ut och storfavoriten Delon Grif förpassades till andraplatsen.
Solvallatränaren Björn Röcklinger både tränar, äger och har fött upp hästen.
– Han har tränat bra men brukar ju vilja ”hålla sig lite bakom” och inte vinna så gärna. Så det här var kul, sa Röcklinger om denne treprocentare på V64-spelet.
Solvallatränaren Andreas Lövdal var favorit med italienske nyförvärvet Delon Grif. Italienaren hade inte startat sedan i april och får godkänt för andraplatsen efter ett kämpigt lopp.

Wikström hundraprocentig
I Östersund kunde en mycket tapper Pyrotek runda av V64-omgången som delade ut 21 343 kronor för sex rätt. Jan-Olov Persson tränar.
Ulf Ohlsson vann två av loppen på V64 Xpress och tre totalt under kvällen.
På V64 blev Bergsåkers Lars Wikström hundraprocentig med segrar för båda sina startande Ellis Pride och Afish.
Den senare Afish ledde runt om och fick tidigt en het häst över sig. Femåringen ser formstark ut för dagen och kördes undan med flera längder och gott om krafter sparade på 1.13,8 över 1640 meter med bilstart.
– Lite till åren och måste få det lite serverat numera.
Lars Wikström var försiktig i förhandstipsen inför V64-2 med nioårige Ellis Pride. Per Linderoth serverade hästen ett lopp i tredjeparet utvändigt och fick hjälp med tempot. Spurten bet bra över upploppet och första segern i år i nionde starten blev enkel för nioåringen med med dryga 800 000 kronor på kontot.