Mikael Rosenquist TR Bild.

V64®: Untersteiner jubilerade till Stosprintern

,

Johan Untersteiner rivstartade måndagens försök till Stosprintern med ett jubileum.
När han skar mållinjen bakom Mellby Korall var det seger 2 000 i sulkyn.
– I början av året hade jag som mål att nå dit till Sprintermästarhelgen, men det gick lite för bra, konstaterade hemmafavoriten.

Mikael Rosenquist TR Bild.


Han körde och vann sitt första lopp 2002.
21 år senare blev Johan Untersteiner nummer 44 av svensklicensierade kuskar att vinna 2 000 lopp.
Han gjorde det med en taktisk finess då han höll loppets favorit Dea Grif inlåst i startrusningen för att sedan köra till spets och kontrollera det första uttagningsloppet till Stosprintern på Halmstadtravet.
– Det var guld värt när jag såg att Santtu (Raitala) blev av med ledningen. Jag fick “in honom i säcken”, sedan såg jag att vägen till ledningen var öppen. När vi kom dit tänkte jag att de måste vara väldigt bra för att slå henne, kommenterade Untersteiner sin jubileumsvinst.
En vinst som togs i rollen som landets största travtränare med 159 hästar på träningslistan.
Onekligen en lång väg för 18-åringen som segrade med pappa Peter Untersteiners Enrico Abb i karriärens första start på Jägersro i augusti 2002.
Därefter följde en lång tid som lärling och försteman hos Roger Walmann där Untersteiner tidigt visade sina anlag i sulkyn och röstades fram till “Årets komet” 2005.
Två år senare kom karriärens mest spektakulära seger då Untersteiner reste över Atlanten för att köra Walmanns supermärr Giant Diablo på vindsnabba The Red Mile i Kentucky. Det slutade med seger på världsrekordtiden 1.08,5/1 609 meter autostart.
2014 tog Untersteiner ut tränarlicens och flyttade hem till Halmstad.
Tre år senare kom karriärens hittills största framgång med vinsten i Svenskt Travderby bakom Cyber Lane varpå han röstades fram som “Årets tränare”.
Sedan hopslagningen med pappa Peters stall för två år sedan driver Johan Untersteiner numera landets största travstall.
– Det här känns väldigt bra. Jag är jätteglad och tacksam för alla chanser och alla fina hästar jag har fått köra genom åren. Först hos Roger där jag verkligen fick chansen att göra bort mig i början och ändå få fortsatt förtroende. Nu är det nio år sedan jag flyttade hem, det började med några få hästar och så exploderade allting, plötsligt hade vi 100 hästar. Nu delar jag ihop med pappa och det är otroligt roligt att gå till jobbet varje dag. Vi har en fantastisk stab som är professionell i alla led. Så är det kul när vi kan leverera på banan också. 2 000 är en ganska rejäl milstolpe så det får man var stolt över, men nu siktar vi mot 3 000, berättade Untersteiner efter triumfen på 1.11,5/1 609 meter autostart.

Nederländsk repris?
Snabbast av försöksvinnarna blev Julia Sisu som gjorde sin första start för nederländska duon Paul J P Haagort och Robin Bakker och brisade undan från spets på 1.11,1.
– Hon kom till stallet i fin författning för två veckor sedan och hade bara fått ett par lugna jobb. Hästen var väldigt bra, snabb från start och vann enkelt, kommenterade Bakker som inte verkar främmande för att man kan upprepa fjolårsvinsten med Chebba Mil i finalen med 800 000 kronor till vinnaren om tio dagar.
– Det är en häst med liknande kapacitet som gillar distansen, så jag hoppas att vi har bra chans i finalen även om det förstås kommer att bli mycket tuffare.
En annan vinnare var Fredrik Wallin som åkte ner med två hästar och kunde vända åter med lika många finalister. Detta sedan Global Dancer växlat motståndet i tilltalande stil för Carl Johan Jepson och Jiggi långspurtat in som två bakom Kayla Westwood.
Den senare tränas av Mattias Djuse och körde av lillebror Magnus som kontrollerade fältet utvändigt om ledaren.
Thewinnertakesitall och Bo Westergaard tog hem kvällens största segercheck på 125 000 kronor via tidig ledning i “Genrepet” inför Sprintermästaren.
V64 betalade 271 kronor för sex rätt. Jackpot på fyra rätt innebär att en dryg miljon vandrar vidare till tisdagens V64 på Solvalla där ATG spår 3,5 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Startlista Stosprintern 6 juli
1 609 meter autostart
Häst (tränare) (turordning för valda spår)
1 Global Dancer (Fredrik Wallin) (1)
2 Mellby Korall (Johan Untersteiner) (2)
3 Julia Sisu (Paul J P Haagort) (3)
4 Kayla Westwood (Mattias Djuse) (4)
5 Jennifer Sisu (Timo Nurmos) (5)
6 Jiggy (Fredrik Wallin) (8)
7 So Much A Lady (Fredrik Persson) (9)
8 Pam Trot (Giuseppe Lubrano) (10)
9 Nycora (Daniel Wäjersten) (6)
10 High Hope Lee (Lars I Nilsson) (7)
Förstapris: 800 000 kronor

Robin Johansson, Kanal 75