Girlpower HB, TR Bild.

V64®: Tjomsland dominerade totalt – sjätte raka i kallblodsderbyt

,

Med Bore Mikkel blev det sjätte raka segern i Svenskt Kallblodsderby.
I Derbystoet var Vega N.O helt överlägsen – före sina stallkamrater.
Öystein Tjomsland dominerade helt i Östersund.

Girlpower HB, TR Bild.


Öystein Tjomsland tycks närmast omöjlig att besegra när det kommer till de stora årgångsfinalerna för kallbloden.
När Svenskt Kallblodsderby avgjordes under fredagskvällen i Östersund slog den norske giganten till återigen. För sjätte året i rad blev det tränarseger i fyraåringarnas största möte.
Hästen som gjorde det i år var Bore Mikkel. Kullkungen, som var spelad till stor favorit, noterades nu för sin 14:e seger på totalt 18 starter. Loppet kan knappast beskrivas som särskilt dramatiskt. Bore Mikkel stack omedelbart till ledningen och fick snart Envis i dödens som såg till att trycka upp tempot, men när den utvändiga uppvaktningen galopperade vid ingången av sista kurvan – stack ledaren. Loppet var avgjort. Bore Mikkel gick undan med flera längder för att fastställa segertiden till 1.23,1 över 2140 meter autostart. Förstapriset var värt 600
000 kronor.
– Det var härligt. Han var väldigt bra i dag, det blev ju ganska bra tempo och han avgjorde väldigt lätt. Han var våldsamt bra, det är enorm styrka i hästen. Det är stort för oss att vinna de här loppen, sa Öystein Tjomsland kort efter sin totalt sjunde svenska derbyseger.
Jan-Olov Persson hade hela sju hästar inkvalade till finalen.
Två av dem fixade också platserna närmast bakom vinnaren. Brolin, fjolårets kriterietta, slutade tvåa medan stallkompisen Björs Balder knep bronset.

Vega N.O – helt i sin egen klass
Öystein Tjomsland skulle också lägga beslag på Derbystoet.
Tränaren satt själv bakom Vega N.O. som korrekt spelades till stor favorit. Åsajerven-dottern visade sig helt överlägsen i finalen.
Loppet öppnades i kvickt tempo, Tjomsland avvaktade, körde i stället till och tog över ledningen efter kilometern avverkad. Halvvarvet från mål blev det gasen i botten och Vega N.O. lämnade motståndet längd för längd. Stoet, som här tog femte raka, belönades även hon med 600
000 kronor efter att ha passerat mål på 1.25,3 över 2140 meter autostart.
Tjomsland, som belade samtliga pallplatser sedan Siri Donna slutat tvåa och Nelson Helen trea, fick här sin femte seger i det svenska Derbystoet.
– Hon är stenhård. Hon går till mål och riktigt tuff, hon kan nå långt, sa Öystein.
Night Art gjorde första starten för Daniel Wäjersten – och vann direkt.
Fyraåringen, som lär ha derbyförsöken hägrande framöver, avgjorde efter en riktigt läcker långspurt.
Yankee Blue knep i Boden tredje raka segern, efter att ha rushat sig tidigt till ledningen.
Kemepbra var verkligen jättebra.
För Ove A Lindqvist ledde valacken från start till mål och höll undan i en stenhård slutstrid. Det till tränaren Johnny Sandmans stora glädje. Skrällen, som var streckad på bara fyra procent, tog första segern på två år.
Ytterligare en rensare skulle signeras Ove A. Tvåprocentaren Favourite Law avslutade flygande till seger.
6 rätt på V64® gav 11
266 kronor. 5 rätt 67 kronor och för 4 rätt jackpot.

Daniel U. Olsson, Kanal 75