V64®: Joviality joggade hem försöket till Drottning Silvias Pokal

,

Joviality hade uppvisning i sin första start på svensk mark när hon joggade hem sin segern i sitt försök till Drottning Silvias Pokal.
Den 17-faldige miljonärskan, som kommer från två fantastiska säsonger i USA, blir favorit i den högklassiga finalen på Åby den 6 maj.
– Hon är nästan som en balettdansös och rör sig så otroligt effektivt och enkelt. Det är en häftig känsla att köra henne och det pirrar i kroppen, sa en imponerad segerkusk Erik Adielsson.

Åby-travet bjöd på toppsport i solskenet den här fredagskvällen när uttagningsloppen till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal avgjordes. Först ut var omgångens stora snackhäst, Joviality, som gjorde första starten på svensk mark. Det fyraåriga superstoet har gjort stor succé i två säsonger i USA hos Marcus Melander där hon har sprungit in drygt 17,3 miljoner kronor. Och det var verkligen något extra till häst som hennes nya tränare Sabine Kagebrant visade upp. Joviality imponerade stort och gjorde ett helläckert intryck när hon lotsades till en smått överlägsen seger i händerna på Erik Adielsson. Efter att ha körts lite på säkerhet i början kunde toppstoet glida till ledningen 1500 meter kvar och sedan var det lugna gatan. Hon öppnade första varvet efter 1.14,2 och drog undan på slutrundan. Via 1.11,2 sista varvet dansade Joviality undan över upploppet och vann hur enkelt som helst till synes oberörd. Det såg ut som att hon joggade över mållinjen. Det var hästens seger nummer 21 i karriären där hon tidigare har vunnit flera stora lopp och även varit tvåa i Hambletonian förra året. Segertiden blev 1.12,7/2140a och det var en imponerad segerkusk efter loppet.
– Vi har varit imponerade över henne i två års tid, men det var skönt att hon kom hem och gjorde det så bra. Det är alltid spänt och nervöst, nu är vi lättade, sa Sabine Kagebrant.
För den rutinerade segerkusken Erik Adielsson gick det inte att ta miste på att det här var något verkligen i hästväg.
– Jag har många år i det här yrket, men det här är något speciellt att köra, det ska jag uppriktigt säga. Det är något extra ordiniärt och det pirrar i kroppen. En häftig känsla, sa Erik Adielsson.
Adielsson tillade:
– Hon rör sig så otroligt enkelt och effektivt. Nästan som en balettdansös och man märker att wow vilken spänst hon har. Det är roligt när det kittlar till i kroppen.

Enkelt och bekvämt för Bedazzled Sox
Lika odramatiskt blev det i det första uttaningsloppet till Kungapokalen. Storfavoriten Bedazzled Sox tog hand om ledningen och fick dirigera i täten. Efter 1.13,4 första femhundra metrarna kunde han dämpa tempot till 1.15,2 första varvet. Magnus A Djuse sände fram Hustle Rain utvändigt varvet kvar men han kunde aldrig gå i närkamp på allvar. I en snabb avslutning gled Bedazzled Sox undan över upploppet och fjolårets treåring vann bekvämt med krafter kvar.
H.C.’ Crazy Horse spurtade riktigt vasst till andraplatsen och tog sig förbi Hustle Rain precis på mållinjen. Den duon vidare till finalen.
– Han är fantastiskt bra helt enkelt och vann utan att vara bottnad. Jag hade 1.10 sista varvet och 1.08,8 sista femhundra. Det är imponerande. Han har tekniken och styrkan och så är han startsnabb också. Han tar ofta ledningen är han har öppet spår, sa Torbjörn Jansson.
– Det blev ett fint lopp med en snabb avslutning. Han kommer att gå mycket framåt till finalen. Den här hästen har varit komplett sedan han var två år, sa Roger Walmann.

Kayla Westwood svarade för en imponerade insats när hon vann det andra uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal. Magnus A Djuse körde tidigt fram utvändigt om ledaren och kontrollerade loppet därifrån. Hårt betrodda Narita tröttnade från ledningen men Mattias Djuse-tränade Kayla Westwood svarade allt och alla över upploppet.
– Det är alltid tufft att vinna utvändigt mot bra hästar men hon gjorde det bra. När jag hamnade före Fredrik ville jag inte att han skulle gå fram utvändigt så därför fick jag gå fram. Hon kändes stark i slutkurvan, sa Magnus A Djuse.

Tetrick Wania åter en vinnare – “En toppinsats”
En annan av kvällens snackhästar var Tetrick Wania som tog hem det andra försöket till Kungapokalen. Det var första segern för sin nya tränare Conrad Lugauer och den första triumfen sedan fullträffen i Svensk Uppfödningslöpning för två år sedan. Conrad Lugauer körde offensivt från sitt bakspår och kom farande i spåren efter ett varv. Han spände ögonen i Robin Bakker bakom ledande Milan Boko som fann det för gott att släppa ledningen niohundra meter kvar. Den sistnämnda galopperade i utgången av slutsvängen, och istället var det Thereisnolimit som närmades sig från tredje par invändigt över upploppet. Men Tetrick Wania svarade säkert hela vägen och vann på tiden 1.11,8/2140a.
– Jag är jätteglad. Han fick ett ganska tufft lopp. Det kändes som att jag körde rätt men det blev tufft ändå. Det är en topphäst som jag har sagt och känt hela tiden. Han gjorde det enkelt och har en enorm klass. Man får inte glömma att det var bakspår och det var en toppinsats. Han går med skor och fast bomull och är på rätt väg. Jag tror inte att jag behöver ändra något till finalen, sa Conrad Lugauer.

Obesegrade Riverdale Z. snabbast i försöken
Jägersro-tränaren visade även upp en topphäst i det avslutande uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal, som kördes utanför V64. Det var Riverdale Z. som tog sin sjätte raka seger och fortfarande är obesegrad i karriären. Lugauer lossade kanonen från andra par utvändigt på sista bortre långsidan och då blåste Riverdale Z. till konkurrenterna i ett nafs. Hon stack sedan ifrån till en mycket lätt seger på tiden 1.12,472140a. Det var den snabbaste segertiden av alla i kvalen till Drottning Silvias Pokal.
– Hon är fin och bara flög förbi på långsidan. Det var fantastiskt och jag är själv förvånad vilken utveckling hon har gjort. Hon springer så här fort i sin sjätte start från bakspår och på det sättet som hon gör. Jag ser fram emot finalen den 6 maj, sa Conrad Lugauer som även har fött upp hästen.

Flera imponerande spetsvinnare
Daniel Wäjerstens enorma framgångar fortsätter och han kvalade in O’Mara Zon till finalen i Drottning Silvias Pokal efter att enkelt ha vunnit sitt försök från ledningen. Det var första gången som stoet tävlade barfota runt om och hon övertygade stort.
Samma segerrecept använde sig Following av när han vann sitt uttagningslopp till Kungapokalen. Den Stefan Melander-tränade fyraåringen vann enkelt från ledningen, på segertiden 1.11,8/2140a.
Även Johan Untersteiner-tränade Dance Brodde imponerade när han vann kvällens sista uttagningslopp till Kungapokalen från ledningen för Carl Johan Jepson. Segertiden 1.12,172140a och han fick ett drömläge med bricka ett i finalen om två veckor.
– Jag hade inte tomt i mål och han är en av de som gör upp i finalen. Det är en underbar individ som gör allt rätt hela tiden, berömde Johan Untersteiner.
Samtliga sex favoriter vann på V64 vilket gav blygsamma 63 kronor i utdelning för sex rätt. Det blev ingen utdelning på varken fem eller fyra rätt och därmed dubbeljackpot på V64 på måndag som då avgörs i Mantorp.

Final Kungapokalen
2140 meter auto
Häst – Tränare
1) Dancer Brodde – Johan Untersteiner
2) Following – Stefan Melander
3) Bedazzled Sox – Roger Walmann
4) Tetrick Wania – Conrad Lugauer
5) Dareios di Poggio – Björn Goop
6) Thereisnolimit – Stefan Melander
7) Ante La Roque – Daniel Redén
8) Hustle Rain – Mattias Djuse
9) H.C.’s Crazy Horse – Daniel Wäjersten
10) Friend Of Elves – Stefan P Pettersson
11) Jikken – Daniel Redén
12) Coquaholy – Roger Walmann

Drottning Silvias Pokal
2140 meter auto
Häst – Tränare
1) Riverdale Z. – Conrad Lugauer
2) O’Mara Zon – Daniel Wäjersten
3) Kayla Westwood – Mattias Djuse
4) Joviality – Sabine Kagebrant
5) Mellby Korall – Johan Untersteiner
6) Stens Retention – Johan Untersteiner
7) Lawina – Claes Sjöström
8) Sommerbrise – Per Nordström
9) Jiggi – Fredrik Wallin
10) Beauvoir – Mattias Djuse
11) Jade Sisu – Conrad Lugauer
12) High Hope Lee – Lars I Nilsson

Michael Carlsson, Kanal 75