Elina Björklund/Svensk Galopp.

V64®: Jätteskräll i Stockholms Stora Pris

,

Sist vid upploppets början.
Först när mållinjen skars.
Överraskningen Admiral de Vega levererade en rykande segerspurt i Stockholms Stora Pris.


Den 28:e upplagan av Stockholms Stora Pris fick en oväntad upplösning. Fältets minst meriterade häst, 32-oddsaren Admiral de Vega som inför loppet hade under 200
000 kronor på vinstkontot, buntade ihop motståndet över Bro Parks upplopp och lade beslag på segerchecken på 600
000 kronor.
– Jag har alltid tänkt att den här hästen är bra men vi har varit här två gånger tidigare och då har han uppfört sig som en idiot, sa fyraåringens tränare Annike Bye Hansen och syftade på att hästen varit hetsig och svårreglerad.
Av den anledningen ändrades nu taktiken och det föll ut på bästa sätt.
– Det blev helt perfekt. Eftersom han har varit för laddad de andra gångerna han har varit här var planen i dag att placera honom sist för att få honom att koppla av. Det var fortfarande inte perfekt men mycket bättre. Han kan gå väldigt fort till slut och det gjorde han i dag, sa ridande Jacob Johansen.
Andraplatsen tog Good Fortune och trea slutade favoritspelade Brave Emperor. Fjolårsvinnaren King David kom i mål som fyra.

Mäktig spurt i 2000 Guineas
Niels Petersen-tränade Slava Ukraini tävlade starkt i Dubai under vintern men någon seger blev det inte i emiratet. Det blev det när han nu gjorde sin första start på svensk mark. Efter en avvaktande ritt i kön fick treåringen visa prov på sina fartresurser över upploppet i Jockeyklubbens 2000 Guineas och i god tid före mållinjen var segergreppet kopplat.
– Det här är en riktigt bra häst och jag hade stort förtroende för honom. Jag ville ge honom ett snällt upplägg så att han inte hetsar upp sig inför kommande lopp. Han har en väldigt bra speed, sa jockeyn Carlos Lopez efter segern som inbringade 415 000 kronor.

Försvarade titeln i Bloomers’ Vase
Slava Ukrainis stallkamrat Ascot Brass tillbringade också vintern i Dubai och när toppstoet nu gjorde sin första start för året på skandinavisk mark tog hon hem Bloomers’ Vase för andra året i följd.
– Fantastiskt fint sto! Även om inte stack i väg och vann med två längder som hon kanske brukar göra, gick hon undan med en halv längd och försvarade sig hela vägen in, kommenterade ridande Per-Anders Gråberg.
Förstapriset i Bloomers’ Vase uppgick till 165 000 kronor och samma summa fick ägarna till Lost Empire, sedan den Torben Christensen-tränade sexåringen dundrat hem Bro Park Vårsprint.
– Det är en fantastisk häst det här med väldigt fin fart. Han blir bättre och bättre med åren, sa jockeyn Nicolaj Stott.
I Jockeyklubbens 2000 Guineas uppgick segerchecken till 581 000 kronor och väl understödd av Elione Chaves tog Bent Olsen-tränade Angel Field hem den i överlägsen stil.
Omgångens handicap-lopp vanns av Cathrine Erichsen-tränade Captain Chorus (Elione Chaves) och de som lyckades pricka in samtliga vinnare på V64® fick för det 54 230 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75