Malin Albinsson/TR Bild.

V64®: Honey Mearas bäst i test

,

Flera fyraåriga ston ur kullens toppskikt kände på varandra när Första testet till Stochampionatet avgjordes på Axevalla.
Längsta strået drog Honey Mearas.
– Jag tror att det finns en hel del i henne, sa hästens tränare Daniel Redén.

Malin Albinsson/TR Bild.


Stochampionatet körs på Axevalla 25 juli och då kan mycket väl flera av deltagarna i tisdagens test vara med bakom startbilen. Samtliga åtta startande provade 2
640 meter för första gången och vinnande Honey Mearas hade inga problem med den mastiga distansen sedan körande Örjan Kihlström kunnat dra ner på tempot i ledningen. Stoet debuterade för Daniel Redén, vars Diana Zet vann Stochampionatet förra året, och segertiden skrevs till 1.16,1.
– Hon har inte tränat så tufft och när hon kom till mig var hon nyopererad i framknäna. Hon har tagit det lugnt men tränat på för fullt och jag tänkte att jag startar igång henne, för hon är en lätt modell och jag gillar henne skarpt. Det är en jäkla talang alltså! sa Redén.
Bakom Honey Mearas spurtade Clockwork vasst till andraplatsen och Sayonara höll starkt som trea efter större delen av loppet som etta i andraspår.

Kalldusch för favoritspelarna
Team Redén-Kihlström räknade in ytterligare en seger med Bugatti Miles, som stod för en mäktig svepning från köposition, men var inte lika lyckosamt med kvällens största favorit Zirakzigil. Som 72-procentare fick han överta ledningen utan strid och därmed trodde nog de allra flesta att loppet var över. Men sexåringen hade ingen av sina bättre dagar och i slutkurvan kom galoppen.
– Jag hann inte upp till banan men jag såg på min telefon att han inte fick det att stämma. Banan är väldigt hård och han är väldigt känslig i sina ben, sa Daniel Redén.
Istället gick segerchecken till Claes Svensson-tränade Golden Guard som levererade en rykande spurt i Jonathan Barduns händer.

Kriterietrean nådde inte fram
Forne kriterietrean Husse Boko kördes som utlovat passivt och levererade en tung avslutning i vida spår. Men han fick nöja sig med andraplatsen bakom Veijo Heiskanens Sahara Peyote som med Henna Halme i sulkyn dundrade runt motståndet i tredjespår och höll undan till säker seger.
Hans Crebas har vind i seglen och nu kom stallets nionde årsseger genom Dream Of MoneyD.E. Hon kom närmast från imponerande triumf från positionen utvändigt om ledaren och vann nu från ledningen utan att behöva anstränga sig nämnvärt.
André Eklundhs Hazyshadeofwinter vann också inom V64 och de som lyckades pricka in samtliga vinnare fick för det 1
331 kronor. Fem rätt delade ut 30 kronor och fyrarättspotten, närmare 1,1 miljoner kronor, går vidare till torsdagens V64 i Örebro.

Ola Johansson, Kanal 75