V64®: Global Etalon skoningslös i pokal-kvalet

,

En vinter i Frankrike tycks ha gjort honom gott. Global Etalon pulveriserade motståndet i sitt uttagningslopp till Konung Gustaf V:s Pokal.

När de flesta av landets nyblivna fyraåringar inledde året med träning hemma i Sverige fick Global Etalon göra några starter i Frankrike. Det resulterade som bäst i en femteplats men kanske lade det grunden för en framgångsrik säsong. Av torsdagens uttagningslopp att döma är så fallet. Sedan Magnus A Djuse efter ett varv valt att byta positionen som trea på innerspår mot den som etta i andraspår, mosade Global Etalon ledande favoriten Crown genom slutkurvan och stack undan till överlägsen seger.
– Otroligt kul! Jag hade så skön känsla för honom och tycker att han har varit så duktig. Nu kändes det riktigt bra och det var kul att se honom göra en rejäl insats, sa hästens tränare Fredrik Wallin.

Kihlström synade och vann
Crown var inte ensam amerikan att göra favoritspelarna besvikna. Hästen på allas läppar inför uttagningarna till Konung Gustaf V:s Pokal var Kilmister, som efter 8,5 miljoner kronor insprunget i Nordamerika som två- och treåring spelades till kvällens största favorit i sin Sverigedebut. Men hingsten levde inte upp till spelarkollektivets förväntningar utan fick maxutdelning när han med nöd och näppe klarade att ta sig till final som trea från rygg på ledaren Holcome Zet.
– Han tappade rytmen lite mitt i sista sväng då det gick våldsamt fort. Det är ny dosering för honom här och han har inte varit nere i de farterna på sex månader. Men sedan avslutade han i alla fall så att han tog sig till final, sa Kilmisters kusk Erik Adielsson.
Daniel Redén-tränade Holcome Zet svarade ut Kilmister från start och sedan han fått dämpa tempot under mellanvarvet stod han emot Remember Me D.E:s kraftfulla avslutning och gick undan till säker seger i en snabb avslutning.
– Jag vet att min häst är väldigt fin, det är Kilmister också, men det är nya förhållanden för honom här i Sverige och första starten han gjorde, så jag tyckte att det var värt att syna honom i alla fall, sa Örjan Kihlström, innan han strödde lovord över vinnaren.
– Det är en riktigt drömhäst det här. Han är fantastiskt fin att köra och allting, jättemysig!

Dubbelt Untersteiner när favoriten svek
Erik Adielsson fick även se sig slagen med kvällens näst största favorit på V64. Kayleigh, med två framgångsrika säsongen på andra sidan Atlanten bakom sig, hade hunnit göra två starter i Sverige och kom från seger, men trots en fin resa i andra par utvändigt hade hon inget att komma med över upploppet. Det hade däremot Willa Explosive som spurtade till seger på open stretch före tappre ledaren Staro Raili.
– Det känns som att hon har höjt sig ett snäpp. Hon var med i många finaler förra året utan att få någon hundraprocentig utdelning, vi hoppas att vi får det i år i stället, sa Willa Explosives tränare och kusk Johan Untersteiner.
Halmstatränaren tog även hem ett uttagningslopp till Konungens Pokal när Call Me Gleipner höll undan med liten marginal från ledningen före överraskningen King Of Twilight.
– Han funkade bra barfota. Han öppnade bra där ute i banan och när vi kom till ledningen kände jag att nu ska de vara rätt bra för att slå honom, sa Untersteiner.

Tre gånger Kolgjini
Adrian Kolgjini var kvällens stora segerherre i uttagningarna till Drottningens Pokal då hans Countess Face, Xia Lloyd och Karaboudjan i tur och ordning vann sina uttagningslopp.
– Och då tror jag att jag sumpade bästa chansen när jag fick galopp med Kind Of Magic F.R. för jag tror hon är bäst av dem alla. Men vi har bra chanser ändå, sa Kolgjini.
Dessförinnan hade Reijo Liljendahls Eteria vunnit sitt uttagningslopp till Drottningens Pokal och kvällens sista uttagningslopp till Konungens Pokal vanns av David Perssons Baron Tilly. På V64 betalade sex rätt 6 553 kronor.