Uppvisning av Mofaksan i Sto-SM

,

Mofaksan stod i en klass för sig när Svenskt Mästerskap för ston avgjordes på Hagmyren under söndagen.
– För mig är det här otroligt stort, sa hästens följeslagare Mikael Olsson med glädjetårar i ögonen.

Mofaksan stod i en klass för sig i Sto-SM på Hagmyren. Jeannie Karlsson/TR Bild.


Mofaksan var spelad till stor favorit men ekipaget som vunnit mästerskapet de två senaste åren, Järvsö Blomster och Örjan Kihlström, ville ha ett ord med i laget och dundrade mot ledningen från bakspår efter ett halvvarv. När Mikael Olsson gav sin häst full anfallsorder från andra par utvändigt på den sista bortre långsidan hade emellertid inte de framförvarande ork att stå emot och sista halvvarvet blev en ren uppvisning av Mofaksan.
– En otrolig häst! Hon går i tredjespår sista 800 och det är gränsfall att vi kommer ner i andraspår i sista sväng. För säkerhets skull höll jag henne kvar i tredje och hon bara dundrade på. Hon är bäst! sa Gävleamatören Mikael Olsson som inte bara tränar och kör utan också har fött upp och äger det tolvåriga stoet.
Mofaksan har så här långt vunnit 26 av 137 lopp och söndagens segercheck på 250
000 kronor gjorde att hon passerade två miljoner kronor insprunget.

Lome Brage före prinsen
Sleipners Elitlopp avgjordes tidigare under dagen och där gick Månprinsen A.M. en ruggig långspurt i tredjespår efter att ha hamnat sist från start. Men Gunnar Melanders publikfavorit fick nöja sig med andraplatsen bakom storfavoriten Lome Brage som i Örjan Kihlströms händer höll undan från ledningen.
– Det var jättespännande.Tuff öppning och körning hela vägen, även om jag blev lite lugnare när han fick varva på 1.21, sa Lome Brages tränare Jan-Olov Persson vars inbjudningslopp också avgjordes under dagen.
Dessa vanns av Öystein Tjomsland-tränade U.R.Faxe, körd av Ulf Ohlsson, samt Jörgen Westholms Phototoy, som väl understödd av Krister Söderholm höll nosen först över mållinjen.
– Jag jobbade hos Krister från att jag var 15 till att jag var 18 år och nu tänkte jag att vi skulle få hamna på bild tillsammans, för han har aldrig vunnit lopp åt mig tidigare, sa Rommetränaren.
På Grand Slam 75 betalade sju rätt 107 587 kronor. Sex rätt delade ut 545 kronor och för fem rätt fick man 46 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75