Ultion Face stack ut Margareta-loppen

,

Hästen gjorde inget större väsen av sig under säsongen som treåring.
Fyraåringssäsongen kan bli succéartad.
Adrian Kolgjini dundrade runt med Ultion Face på kalastiden 1.12,7 över medeldistans i årsdebuten på Solvalla och var hästen som glänste mest i de fyra loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Tolv lopp stod på programmet på lördagen på ett publikfritt Solvalla.
Förutom V75-finalerna och det första av vårens uttagningslopp till Paralympiatravet, bjöds det på fyra lopp ingående i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Loppen för tre- och fyraåriga talanger inledde tävlingarna.
Förstapriset i vart och ett av loppen var mastiga 300
000 kronor och uppgörelsen för de fyraåriga hingstarna och valackerna såg en lika oväntad som imponerande vinnare.
Adrian Kolgjini har varit mycket nöjd med Ultion Face vinter. Från stallhåll stack man heller inte under stol med att man trodde på segerchans direkt i årsdebuten i den hårda konkurrensen men det blev ändå en överraskning för spelarna.
Kolgjini gav full gas i starten och Ultion Face tog ledningen mycket enkelt från tredjespåret. Favoritspelade Digital Summit kom upp på utsidan per omgående och första 500 klockade till 1.11,7.
Efter att ha varvat på 1.14,0 körde Adrian Kolgjini undan i den sista kurvan och Ultion Face ruskade enkelt av sig motståndarna. Marginalen ner till de övriga i mål blev tre längder till slut och segertiden 1.12,7 över 2140 meter med autostart.
Stefan Hultman, expert i ATG Live-studion, gillade vad han såg.
– Det var imponerande. Övriga stort slagna och det såg ju inte ut att vara tomt på krafter heller. Inga växlar i utrustningen är tilltagna heller. Hästen tävlade med bomull i öronen, och både skor och boots på. Det här kan bli mumma inför den fortsatta säsongen, sade Stefan Hultman.
Stefan Melanders Digital Summit var bra tvåa efter en tung resa och trea Rally Hans. Sten O Janssons Belker, som delade favoritskapet med Digital Summit, gick i mål som fastlåst som femma.

Knapp seger från ledningen
Alaska Kronos slutade tvåa i Svenskt Trav-Oaks under fjolåret. På lördagen var det dags för årsdebut och Daniel Redéns sto spelades till stor favorit i Margareta-loppet för fyraåriga ston.
Örjan Kihlström fick bestämma tempot i ledningen med Alaska Kronos som precis hann undan före störtdykande Ganga Bae, där den senare avslutade sylvasst efter att ha dragit upp spurten från sistaparet utvändigt i tolvhästarsfältet.
Alaska Kronos och Stefan Melander-tränade Ganga Bae noterade båda tiden 1.13,9 över medeldistansen.

Clockwork överraskade
Rommetravets Joakim Elfving tränar vinnaren av de treåriga stonas avdelning av Margaretas Tidiga Unghästserie.
Ulf Eriksson fick andra utvändigt med Clockwork och backade sig loss när det återstod ungefär 500 meter av loppet.
Clockwork vreds på i fjärdespår och avslutade sylvasst till segern på kilometertiden 1.14,5. En klart imponerande insats av stoet som ägs av GurMiq HB i Mora.
Joakim Elfving var förstås glad.
– Fantastiskt. Hon fick ju gå i fjärde spår rätt tidigt och vinner på det där sättet. Att hon har mycket fart och kunnande inombords har vi ju känt en tid men hon har ändå varit rätt “grön” av sig. Nu börjar hon lära sig och säsongen är lång, säger Elving.
Tempot var högt uppskruvat i loppet med Johan Untersteiner och Brilliant Smile i ledningen. Med 1.11,4 första 500 och ett snabbt varv stumnade Brilliant Smile förståeligt.
Martha Zon (Mattias Djuse) avslutade rappt från ledarens rygg och var nära att hinna fram invändigt, trea loppets favorit Barbro Kronos som svarade för en snygg sista runda i spåren från sistaparet utvändigt
Christoffer Eriksson hade skickat Forever Melon till Solvalla och Örjan Kihlström spårade varje meter med Jägersrohästen i loppet för treåriga hingstar och valacker.
Efter en snabb start dämpades tempot till 1.17,0 första varvet och även om segermarginalen var liten var det nog säkrare än det såg ut från sidan.
Adrian Kolgjini rundade till positionen utvändigt ledaren varvet från mål med Billions. Kolgjini utmanade ända till linjen och ryckte undan tillsammans med vinnaren Forever Melon och Billions var mycket stor i nederlaget som tvåa.
Kilometertiden för de två första i mål skrevs till 1.15,7 över 2140 meter med bilstart.

Mikael Wikner, Kanal 75