Tyskt igen i Svenskt Grand National

,

För sjätte året i rad blev det på tysk seger i Svenskt Grand National.
Favoriten Kazzio med Cevin Chan i sadeln gjorde lite som man ville i det 4 500 meter långa hinderloppet på det gröna Strömsholm utanför Västerås.
– Jag är så stolt över att få rida en så här bra häst, sa tyske jockeyn Cevin Chan som vann loppet för tredje gången.

Tysklands dominans i Skandinaviens största hinderlopp börjar bli lite besvärande för motståndarna.
Ända sedan 2012 har tyskarna prenumererat på loppet som avgörs på ängarna vid Strömsholms slotts.
På lördagen gjordes åttaårige valacken Kazzio och Cevin Chan till spelfavoriter och segern i årets upplaga av Svenskt Grand National – den 46:e sedan starten – togs utan minsta besvär.
27-årige Cevin Chan har vunnit loppet 2012 och 2013 med Alanco. För Kazzios tränare Pavel Vovcenko var det första segern i loppet han siktat på en tid.
– Om jag lovar att komma tillbaka nästa år? Ja, det gör jag, sa Pavel Vovcenko efter loppet.
Det 4 500 meter långa gräsloppet anfördes länge av Niklas LovénRockinger. Betrodde Omoto Sando med Henrik Engblom låg länge bra till men kom alldeles ur fas efter en liten miss på ett hinder och slutade i det slagna fältet.
Tvåa i mål blev i stället Al Bustan från Tjeckien och trea svensktränade Rockinger, riden av Niklas Lovén och tränad av Dennis Persson från Strömsholm.

Ingen kunde haka
Segerjockeyn Cevin Chan förklarade han medvetet hade tagit det lugnt i starten med favoriten för att inte riskera att bli inblandad i några incidenter.
Under de sista 1000 meterna av loppet fick Kazzio börja röra på sig och när ekipaget satte in stöten kunde ingen hänga på.
– Han började slappna av ungefär i mitten av loppet där bak och han “sa till mig” när han skulle skulle gå. Det är en väldigt bra häst som förbättrats mycket de tre senaste åren, han ger mig så mycket, sa Cevin Chan vars största seger hittills kom i ett grupp 1-lopp i Italien förra året tillsammans med Kazzio.
Segern i lördagens storlopp var värd 140 000 kronor.

Tysk repris i Champion Hurdle
Som vanligt var det gott om folk i de natursköna omgivningarna.
Dagen började redan vid elvatiden med de svenska mästerskapen i ponnygalopp,
Vid 12.45 var det dags för stora aktörer igen, den andra största hinderlöpningen inom den svenska galoppen – Svenskt Champion Hurdle.
Och visst…även det loppet vanns av duon Cevin Chan och Pavel Vovcenko!
Överraskningen Taurito ledde större delen av 3 700 meter långa Svenskt Champion Hurdle och såg frisk ut mot de sista hindren. Valacken kroknade dock och segern gick i stället till tyske andrahandsfavoriten Falconettei med Cevin Chan i sadeln.
Falconettei och Nuevo Leon var nära varandra vid den sista häcken men den förre hade skuggat ledaren under en stor del av loppet och gick undan med krafter kvar den sista biten.
Pavel Vovcenko tränar sjuårige valacken Falconettei som fick 100 000 kronor för segern i Svenskt Champion Hurdle.
Tyskt även på andraplats i form av Nuevo Leon. Tredjeplatsen tog ett svenskt ekipage hand om, elvaårige Calvados tränad av Dennis Perssons och riden av Niklas Lovén

Mikael Wikner, Kanal 75