Tumultartat sedan kriteriesegern

,

Hobbyn gav plötsligt en rejäl slant för Nicklas Blom från Tierp.
600 000 kronor in på ett bräde för den 52-årige bensinstationsägaren efter söndagens seger i kallblodskriteriet med Bäcklös Uriel.
– Det här är det absolut största jag varit med om i travet, säger amatörtränaren och uppfödaren som firar 40 år som aktiv nästa år.

Nicklas Blom (infälld) väljer att inte använda ordet ”svårmatchad” om kriterievinnaren Bäcklös Uriel.


Bäcklösen 115 i Tierp är adressen till gården där Nicklas Blom och hans sambo Kristin Persson håller till med sina hästar.
I söndags vann parets uppfödning Bäcklös Uriel Svenskt Kallblodskriterium på Dannero. En lite oväntad vinnare som spårade varje meter av loppet.
I sulkyn satt Nicklas Bloms son Wiktor.
– Det är många som hört av sig och gratulerat. Ja, det har varit lite tumultartat alltihopa sedan i söndags kan man säga, berättar Nicklas Blom.
Det handlar mycket om hästar i 52-åringens liv. Han är uppfödare av kallblodshästar lite till husbehov, säljer en del av hästarna som kommer men har också behållit en hel del under åren för att träna dem själv.
I söndags blev det stor galaföreställning på Dannero då treårige Bäcklös Uriel tjänade 600
000 kronor i ett och samma lopp. En seger som Nicklas Blom byggt på länge som uppfödare.

Mamman Bäcklös Amalia och mormor Bäcklös Anna är två uppfödningar från gården i Tierp. Mormors mor till söndagens vinnare hade en annan uppfödare men användes som fölsto av Nicklas.
Bäcklös Amalia, mamman, var med i Kriteriestoet och slutade femma i finalen. Det var min största framgång som uppfödare innan det här. Att ha varit med hela vägen med hästarna gör att det blir en extra känsla när sånt här händer.

Sladdisen ointresserad
Wiktor Kylin-Blom var den som satt i sulkyn i söndags och ordnade storsegern tillsammans med Bäcklös Uriel.
Wiktor jobbar som lärling hos Jan-Olov Persson och hoppade in då storebrodern Viktor Kylin-Blom, nykläckt travtränare i Gävle, var avstängd och förhindrad att köra.
Pappa Nicklas driver Gulf-macken i Tierp där dottern jobbar som chef.
– Sedan har jag en sladdis på 16 år som är fullständigt ointresserad av “hästjävlar”! säger han med ett skratt.

Alltid lovat mycket
Kriterievinnaren Bäcklös Uriel debuterade med seger på Rommetravet i maj på fina tiden 1.28,5 över 1660 meter.
Nebbenes Solan är en annan starthäst i stallet, ett köp från Norge och tre år den också men mera en “vanlig häst” som tränaren säger.
– Han går bra men Uriel sprang tidigt åttor runt honom i träningen. Bäcklös Uriel har gjort sex starter nu och har svarat för något unikt när han gått under 1.30 i alla starter utom en. Så visst är han riktigt bra. Men jag valde att inte betala in till det norska kriteriet för honom så därför blir det ingen fler start med honom i år.
Hästar som vinner stora unghästlopp brukar vara “svårmatchade” som det heter. Tränaren vaktar sina ord.
– Jag väljer att inte gnälla. Många har ju problem med att hästarna tjänar pengar och att de springer på sig mycket på en gång. Men det där förstår jag inte riktigt. Det blir lite svårare men om man inte vill “riskera” det ska man inte starta i kriteriet och sådana lopp utan kanske hålla till i breddloppen, säger Nicklas Blom.
Kriterievinnaren har gjort sin sista start för i år och matchas för derbyt i Östersund 2020.
Ska vi gissa att Bäcklös Uriel kommer att vara betydligt mera påpassad av spelarna då?

Mikael Wikner, Kanal 75