2018 blir ett magiskt år för 26-åriga Emilia Leo.
Stig H Johansson-stipendiat, flerfaldig V75-vinnare och 50 segrar som kusk.
På fredagskvällen vann Gävlelärlingen Monté-SM för kallblod på Bergsåker med Wilda Fille – ett lopp hon tog hem för tredje gången.


Bergsåker i Sundsvall vek hela tävlingskvällen på fredagen åt den kalla rasen. Elva lopp kördes – samtliga kallblodslopp – under den speciella Sleipnerdagen som arrangerades för fjärde året i rad.
Monté-SM för kallblod reds för åttonde gången. Storfavoriten Flex satte inte en hov rätt i starten för Nathalie Blom och var direkt borta ur leken.
Tempot blev högt uppskruvat med offensiva satsningar på flera händer och redan på den sista bortre långsidan började det luta åt seger för Jan-Olov Persson-tränade sjuåringen Wilda Fille.
Emilia Leo hade loppet under kontroll i den sista kurvan och valde att rida undan för att inte bjuda in till speedkörning.
– Jag hade en bra känsla på förhand. Det såg omöjligt ut om Flex skulle trava men risken att den hästen galopperar är ju ganska stor. Och där bakom tyckte jag att det var öppet, kommenterade Emilia Leo, som vann loppet med åtta längder före Prins Elden (Anna-Lena Forsberg) och Rote Jon (Caroline Forsner).

Tredje för Leo
Det var Emilia Leos tredje seger i Monté-SM för kallblod. 2015 vann hon med Trippa Undan och 2017 med Blås Undan.
Framgångarna fortsätter alltså för lärlingen från Gävle som knackar på dörren till en proffstränarkarriär.
Wilda HB i Sundsvall äger Wilda Fille som nu tjänade 100000 kronor i ett och samma lopp.

Persson gillade upplägget
Det var en helkväll för kallbloden där Bergsåker samarbetade med kallblodsföreningen Sleipner och Medelpads Hästavelsförening.
Jan-Olov Persson vann tre av loppen.
– Vi skulle köra en sådan här dag per månad, menade Persson.
Jan-Olov Persson-tränade Månlykke A.M. blev svaret i Stora Fyraåringsloppet. En överraskande vinnare som enkelt kunde slå av jättefavoriten Tekno Eld efter en drömlöpning i dennes rygg.
Det var elfte segern i fjortonde starten för Månlykke A.M. som noterade ett nytt banrekord för fyraåringar över 2640 meter, 1.26,0. Endast sex hästar kom till start i loppet med 100000 kronor till vinnaren.
– Det är en underbar individ som har kapacitet för att gå en bit upp i klasserna, sa tränaren Jan-Olov Persson som även satt i sulkyn denna dag.
Prestationen i loppet svarade Grislefaksen G.L. för med en stark spurt till andraplatsen. Favoriten Tekno Eld inte som bäst efter tidig ledning.
Även i Bergsåkers Stora Femåringslopp väntade 100000 kronor på vinnaren.
Jorma Kontio vann loppet med norsktränade Vill Solen efter att ha tagit över ledningen 1200 meter från mål. Storfavoriten Tand Kraft slutade tvåa efter att ha fått trava i dödspositionen under slutrundan.
Det kördes även ett försök- och finallopp under kvällen. Efter tre heat samlades 15 hästar till finalen där Bollnästränaren Torsten Blomqvist gick segrande ur striden med stallets Calle Cornelius. 75 000 kronor var finalsegern värd.
På V64 blev det 10 304 kronor i utdelning för sex rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad september 28, 2018 21:53 via Kanal75

Dagens tävlingar