Travprofilen visar upp hela travsporten

,

Den första Travprofilen är Elin Dalegård.
I fredags meddelades att den blivande proffstränaren blir den första att få motta Svensk Travsports nya utmärkelse.
– Det känns ju jättekul naturligtvis, även om jag blev väldigt förvånad, säger pristagaren.

Elin Dalegård och Dust All Over.  Linus Kroon.


Travprofilen är en ny utmärkelse som syftar till att lyfta fram travsportens alla olika arbetsuppgifter, och de personer som utför dem – många gånger i det tysta.
Det är tack vare Jennifer Karlberg som Elin Dalegårds, stora som små, insatser i travsporten kan uppmärksammas.
– Jennifer dök upp i mitt liv för ett par år sedan när hon hade köpt en travare. Hon var väldigt intresserad och ville ha hjälp och tips. Även om hon hade mycket kunskap om häst från tidigare så hade hon inte hållit på så mycket med trav. Jag hjälpte så klart till och tipsade, berättar Elin Dalegård som håller kärleken till de fyrbenta djuren högt.
Jennifer Karlberg bestämde sig i gengäld för att tacka Elin Dalegård genom att skicka in en nominering där hon bland annat skrev följande:
“Det jag märkt är att hon är en eldsjäl för den svenska travsporten, hon jobbar mycket i det tysta och gör väldigt lite väsen av sig. Hon har delat mycket glädje med mig samtidigt som hon inspirerar mig hela tiden.”
Elin Dalegård själv visste inte om att hon hade nominerats.
– Jag blev jätteförvånad när Svensk Travsport ringde. De sa att de hade fått in och valt bland ungefär 150 nomineringar, då känner man sig utvald och det är så klart väldigt smickrande att få priset.

“Bredd inom travet”
Elin Dalegård kom i kontakt med travet som 13-åring och har nu arbetat, på flera fronter, inom sporten i över 20 år. Tidigare har hon bland annat jobbat som hästskötare hos Roger Walmann där en av favoriterna var Dust All Over (bilden), hingsten hon numera är delägare i och som verkar inom aveln hemma på gården i Askersund.
I motiveringen till travprofils-utmärkelsen nämns just att Elin Dalegård är aktiv inom flera områden, något som hon själv också framhåller som den största fördelen med travet.
– Det bästa med travsporten är att man inte behöver välja, det är en bredd inom travet. Man kan hålla på med lite allt möjligt, det tycker jag är roligt. Vi har uppfödning här hemma, vi tävlar och vi säljer en del. Sedan jobbar jag som funktionär, i mån av tid, när jag inte har hästar som startar, säger 42-åringen som har Örebro som hemmabana.
Som om det inte vore tillräckligt. Från och med nästa år kan Elin Dalegård dessutom ta ut sin proffstränarlicens.

Svensk Travsports motivering, till att Elin Dalegård utsågs till den första Travprofilen, lyder som följer:
“Med sitt brinnande intresse och positiva sätt har Elin i alla sina roller jobbat för att rekrytera in nya människor till den svenska travsporten. Som hästskötare hos både A- och B-tränare, uppfödare, tränare, stallbackskontrollant och genom arbete i vinnarcirkeln på flera banor har hon byggt upp en väldigt bred kunskap om den svenska travsporten och också hunnit smitta många med sitt stora engagemang och sin kärlek till våra fyrbenta vänner. Idag är Elin B-tränare på väg mot en A-tränarlicens och vi ser fram emot att följa henne i fortsättningen.”
Fotnot: Travprofilen kan delas ut flera gånger per år av Svensk Travsport. Utmärkelsen finns till för att kunna lyfta och belysa alla de delar som bär upp travsporten.

Gina Söderlund, Kanal 75