Travkejsarens nya kläder

,

Huka er, fransoser. På söndagen gör San Moteur entré på Vincennes. I nya färger tar sig den svenske superstjärnan an 17 av hemlandets främsta travare i Prix de Bretagne. – Det vore väldigt skönt om han kunde säkra en plats i Prix d’Amérique, säger Håkan Arvidsson.

Tvåa i Elitloppet.
På söndagen ska Värmlands guldklimp San Moteur ta första steget mot karriärens nästa stora mål, Prix d’Amerique.
Vägen dit går genom att kvala via något av förberedelseloppen där det första är helgens Prix de Bretagne över 2 700 meter.
Och uppslutningen kring loppet blev god med maximala 18 hästar på startlinjen.
Bland dessa återfinns regerande Prix d’Amerique-mästaren Hooker Berry som ska tävla barfota runt om för första gången sedan han återvände till tävlingsbanan i början av oktober.
Även tvåan Ampia Mede Sm finns med på startlinjen, liksom Horsy Dream – hästen som imponerade så mycket i uppladdningen mot förra Prix d’Amerique att han spelades till totofavorit i loppet.
Det lär således inte bli någon enkel väg för San Moteur att nå en av söndagens tre biljetter till världens tuffaste travlopp sista söndagen i januari.

Ny dress i pappas färger
I samband med Prix de Bretagne är det också dags för en nyhet kring hästen.
Ägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson har tagit fram en ny dress åt körande Björn Goop.
En dress som påminner den som Håkans far Berndt tävlade sina hästar i under många framgångsrika år på travbanorna fram till sin bortgång 2006.
– Den är en variant på den klassiska lila-gulrutiga Arvidsson-dressen. Original-Arvidssondressen är i sin tur inspirerad helt och hållet av Michel Marcel Gougeon och Prix d’Amerique-legenden Ourasi, förklarar Arvidsson som även kommer att låta San Moteurs utselningsdetaljer gå i samma färger.

Åker hem på måndagen
Och rapporterna går i dur kring sexåringen som närmast kommer från en femteplats i UET-finalen på Solvalla där han från en hopplös position spurtade snabbast av alla.
– Jag tycker att hästen gjorde sitt bästa lopp på hela året på Solvalla, han var finare än i någon annan start under säsongen. Han har fortsatt att träna bra efter det, så formmässigt känns det helt klart lovande för dagen, berättar Arvidsson vars häst startade resan från Kil 10.00 på onsdagen och var framme i Paris precis ett dygn senare.
Nu väntar tre dagars prepareraring inför debuten på den franska nationalarenan och målet med söndagens lopp är glasklart.
– Det vore väldigt skönt om han kunde säkra en plats i Prix d’Amérique med en pallplacering på söndag. Då kan vi förbereda honom under vintern precis som vi vill utan att behöva fundera på om prispengarna kommer räcka till för att komma med i loppet. Oavsett hur det går på söndag åker vi hem till Värmland igen på måndag. Sedan ligger Legolas Minne på Åby bra till som nästa steg i uppladdningen.

Startlista Prix de Bretagne
2 700 meter voltstart

1 Hip Hop Haufor – Christian Bigeon
2 Farah des Caux – Alexis Garandeau
3 Just Love You – Alexandre Abrivard (Laurent Claude Abrivard)
4 Ideal du Pommeau – Matthieu Abrivard (Sebastien Guarato)
5 Oracle Tile – Theo Duvaldestin (Thierry Duvaldestin)
6 Ganay de Banville – Jean-Michel Bazire
7 Hokkaido Jiel – David Thomain (Jean Luc Dersoir)
8 Horsy Dream – Eric Raffin (Pierre Belloche)
9 Hussard du Landret – Benoit Robin
10 Izoard Vedaquais – Benjamin Rochard (Philippe Allaire)
11 Elvis du Vallon – Yoann Lebourgeois (Charles Cuiller)
12 Hanna des Molles – Laurent Claude Abrivard
13 Gu d’Heripre – Francois Lagadeuc (Fabrice Souloy)
14 Bleff Dipa – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
15 San Moteur – Björn Goop
16 Diable de Vauvert – Tony le Bellier (Bertrand le Bellier)
17 Ampia Mede Sm – Franck Nivard (Fabrice Souloy)
18 Hooker Berry – Nicolas Bazire (Jean-Michel Bazire)
Förstapris: cirka 600 000 kronor