Tränare ny vd för Svensk Galopp

,

Fredrik Reuterskiöld blir ny vd för Svensk Galopp.
Den framgångsrike galopptränaren avvecklar sin verksamhet med omedelbar verkan och tillträder 1 februari.
– Jag gör det här för att jag brinner för sporten och älskar att engagera mig. Nu kan jag göra det från en position där det går att påverka mer, säger 45-åringen.

Fredrik Reuterskiöld. Stefan Olsson.


Fredrik Reuterskiöld har under lång tid varit en av landets dominerande galopptränare.
2017 hade han 46 hästar i träning, vilka sprang in 4,3 miljoner kronor.
Totalt under karriären har Reuterskiöld tränat in över 70 miljoner till sina hästägare.
Nu får han en helt annan roll inom sporten som vd för Svensk Galopp.
– Jag har varit tränare i 18 säsonger så det blir en stor omställning, givetvis. Samtidigt känns det väldigt spännande. När tjänsten lystes ut så tände jag och tänkte “det är nu eller aldrig om man ska prova något annat”. Sedan har det varit en process som pågått under hösten och vintern.
Vad händer med ditt stall?
– Det blir ingen som tar över verksamheten, vi avveklar hela firman och hästarna är på väg ut till många olika tränare.
Hur känner du inför ditt nya jobb?
– Det känns väldigt bra. Det är mycket som blir helt nytt för mig och sådant jag måste lära mig, det blir förstås en utmaning. Samtidigt känner jag mig väldigt trygg i att jag kan galoppsporten. Det är en bra grund att ha gedigen kunskap om vår huvudverksamhet.
Vad är det första du kommer att ta tag i som vd?
– Det kan jag inte säga eftersom jag inte tillträtt ännu. Men det jag kan säga är att jag vill lyfta fram det viktigaste vi har inom sporten, nämligen hästägarna och de aktiva. Jag har massor av idéer hur man kan förbättra villkor och göra trivseln på banorna bättre för publiken.
– En annan sak är att det föds alldeles för få hästar i Sverige. Hälften mot var det låg för 20 år sedan. Vi måste få pusha nästa generation att vilja föda upp galopphästar. Först och främst genom att visa på hur roligt det är, men även att det går att göra som business.
Hur ser det ut inom svensk galoppsport om fem år?
– Då kommer Bro Park att vara en toppanläggning, för träning och tävling med faciliteter som är bra för hästägare, publik och aktiva. Sedan tror jag att vi kommit någonstans i Skåne och har en ny anläggning även där, antingen tillsammans med travsporten eller på egen hand. Dessutom måste banan i Göteborg utvecklas, där har det inte hänt något på 14 år. Jag tror att vi har bra prispengar att rida om samt en uppfödning som vänt uppåt, säger Fredrik Reuterskiöld.

Robin Johansson, Kanal 75